Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Dejan Mitrović
Dejan Mitrović
19.12.2015 21:27:16
Deli članek:

Lastnik dveh, igralec enega, trener drugega

Profimedia

Košarka je resen šport. Če bi vprašali Litovce, bi vam zagotovili, da gre za najsijajnejšo, najboljšo, najlepšo – našel bi se še kakšen pridevnik z predpono naj – igro na svetu, a hkrati je res, da se lahko v njem pripetijo izjemno bizarne stvari.

Za eno takšnih, morda celo najbolj bizarnih, čudaških, nenavadnih v zgodovini košarke je poskrbel Dimitrij Gerasimenko, ki mu je prejšnji četrtek uspelo zabiti svoj prvi koš v zgodovini ruskega kluba Krasnij Oktjabr (v prevodu rdeči oktober) iz Volgograda, in to na izjemno zahtevnem gostovanju proti turškemu velikanu Galatasarayu!

"Kaj pa je to takšnega?" se verjetno sprašujete. To res ne bi bilo nič takšnega, če ne bi bil Gerasimenko v resnici 37-letni ljubitelj košarke, ki se je odločil, da zaradi ljubezni do oranžne žoge v Rusiji ustanovi kar svoj klub. Da, uganili ste, Gerasimenko je leta 2012 ustanovil klub Krasnij Oktjabr, v katerem tudi igra in ki si je prejšnje leto prek dobrih iger v ruskem prvenstvu zagotovil nastop v evropskem pokalu. In prejšnji teden, ko se je njegovo moštvo mudilo v Istanbulu, je ocenil, da proti Galatasarayu tako ali tako nimajo možnosti za presenečenje, zato se je odločil, da na tej tekmi ne bo le zaigral, temveč bo na igrišču prebil kar 33 minut.

Resda ruski mogotec v višino meri kar 199 centimetrov in tehta 100 kilogramov, poleg tega ima za amaterja tudi zavidanja vredno košarkarsko znanje, toda to za igranje profesionalne košarke seveda ni dovolj. Gerasimenko vsakič, ko stopi na parket, zelo izstopa – ne na pozitiven način – in v njegovi kratki profesionalni karieri mu ni uspelo doseči koša. Vse do prejšnjega četrtka, ko je v 33 minutah le uspel doseči svoj prvi in edini koš – v statistiko je vpisal tudi tri skoke – v zgodovini. Na njegovo veliko navdušenje in odobravanje med njegovimi podaniki. Toda dve točki Gerasimenka ruskemu klubu nista kaj prida pomagali, Krasnij Oktjabr je izgubil visoko, s kar 76:103, zlobni jeziki pa bi rekli, da verjetno tudi zaradi tega, ker je ruski mogotec na parketu preživel skorajda celoten obračun.

Čeprav je ta zgodba precej čudna, pa si lahko tudi mislite, da ni nič posebnega, če želi lastnik še malce zaigrati za svoje moštvo. Morda celo poznate še kakšen takšen primer, a zagotavljamo vam, da tako bizarnega, kot je Gerasimenkov, ne poznate. Kajti igranje za Krasnij Oktjabr je le majhen delček njegovega udejstvovanja v svetu košarke. Ruski bogataš ima namreč v lasti še en košarkarski klub, in sicer nekdanjega italijanskega velikana Cantu.

Gerasimenko se verjetno zaveda, da je za igranje v italijanskem prvoligašu vendarle nekoliko preslab, toda to ga nikakor ne ovira pri bližnjem sodelovanju z njegovim italijanskim klubom. Na zadnji tekmi v italijanskem prvenstvu, ko se je Cantu na domačem igrišču pomeril s Cremono, je ruski lastnik sedel tik za klopjo svojega kluba in že med tekmo ves čas na glas delil nasvete svojim igralcem. To pa nikakor ni vse.

Ko je trener Cantuja zahteval time out, da bi svojim varovancem razložil, kje tičijo težave, se je Gerasimenko očitno odločil, da bi jim on vse skupaj znal bolje pojasniti, zato je kar sam prevzel vlogo trenerja. In da bi bilo vse skupaj še bolj bizarno, se to ni zgodilo prvič na tem obračunu! Že pred tekmo se je namreč Rus odločil, da boljšega Američana v ekipi Kennyja Hasbroucka pošlje na tribuno, namesto njega pa v moštvo uvrsti LaQuintona Rossa.

Glavni trener moštva Fabio Corbani je imel ob potezah ruskega bogataša seveda zvezane roke, po tekmi pa je moral odgovarjati na neprijetna vprašanja novinarjev, zakaj za vraga je igral Ross in ne Hasbrouck. Corbani je priznal, da te odločitve niso bile njegove, temveč so bile plod zamisli novega vodstva. In kakšen je bil epilog obračuna? Hja, Cantu je izgubil, a to ste verjetno tako ali tako že ugotovili, je pa v tej bizarni zgodbi vsaj ena stvar pozitivna. Na srečo Krasnij Oktjabr in Cantu ne igrata v istem evropskem pokalu, v nasprotnem primeru kdo ve, kaj vse bi si izmislil Gerasimenko …