Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
jz
jz
10.12.2015 07:14:48
Deli članek:

Ko milijon ni več milijon

vszi

Beremo o milijonskih zneskih, ki jih dobivajo igralci v ameriški ligi NBA ali NHL, toda vedeti je treba, da je tudi tam treba plačati davke in prispevke.

Vedeti je treba, da imajo v ZDA progresivni davek, torej več zaslužiš, več daš državi. Recimo, da ima igralec v ligi NBA plačo milijon dolarjev na mesec. Država ZDA si od tega milijona takoj odtrga skoraj 40 odstotkov denarja - najprej ti zvezna vlada vzame več kot 313.000 dolarjev zveznega davka, če je igralec samski in če nima drugih olajšav. Sledijo odtegljaji za socialno varnost, zdravstveno oskrbo, še dodatni zdravstveni davek, ker je športnik rizična osebnost, na koncu pa svoj davek vzame še zvezna država, v kateri je igralec.
Po pobranih davkih tako igralcu od milijona ostane še nekaj več kot 600.000 dolarjev. Od tega zneska se začenjajo odtegljaji, ki jih dobi liga NBA. Najprej depozit ali garancija v višini 100.000 dolarjev, sledi še nekaj odtegljajev in na koncu še 50.000 dolarjev za pokojninski sklad. Tako igralcu po vseh odtegljajih ostane še skoraj 430.000 dolarjev, ampak tu je še njegov agent, ki vzame štiri odstotke.
Na koncu igralcu od milijona ostane nekaj več kot 420.000 dolarjev. Drži, da je to še vedno izjmeno veliko denarja, toda kljub vsemu mora biti jasno, da niso vsi milijoni res milijoni tako kot je objavljeno v medijih.