Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
11.02.2015 09:03:11
Deli članek:

Zmaji za slovo od Evrope

Arsen Perić

Dijon nocoj ob 20.30 gostuje v Stožicah, francoska ekipa je zadnja tekmica Uniona Olimpije v letošnji sezoni evropskega pokala. Možnosti za napredovanje ne zmaji ne Dijon nimajo več, zato bo prva tekma po nenadnem odhodu Finca Sasuja Salina iz Ljubljane bolj revialnega značaja.

Podaljšanje upov na uvrstitev v osmino finala je za Union Olimpijo obtičalo nekje na obroču koša dvorane v Bambergu tiste tri in pol sekunde pred koncem rednega dela dvoboja z Brose Basketsom pred tednom dni, ko prav Salin namesto enega ni zadel vsaj še enega od treh prostih metov.

Finec je medtem že preteklost zeleno-belih, v ponedeljek je prišlo do realizacije prestopa v Gran Canario. Nekdanji klub Uroša Slokarja je trenutno na osmem mestu španskega prvenstva, čez dober teden dni bo gostil zaključni turnir osmerice klubov v španskem pokalu, v evropskem pokalu pa si je že pred zadnjim krogom zagotovil uvrstitev v osmino finala. Salin bo torej v nasprotju z dozdajšnjimi soigralci nadaljeval tekmovanje tudi v Evropi, potem ko so v Stožicah dvignili palec za to, da po štirih letih in pol nekaj mesecev pred iztekom pogodbe zapusti Olimpijo.

"Odločitev ni bila lahka. Vse se je začelo razpletati tik pred tekmo z Igokeo. Salin je imel že med sezono nekaj priložnosti, da odide, a se ne on ne mi nismo odločili za to potezo. Tokrat pa je bila ponudba taka, da smo se oboji odločili, da gremo v to. Na koncu sta košarkarska in finančna kalkulacija prevesili v to smer," je povedal direktor Olimpije Matevž Zupančič. Košarkarska kalkulacija pravi, da Salin kljub vsemu ni dajal tistega, kar se od najbolje plačanega igralca pričakuje, prav nasprotno, velikokrat je prispeval precej premalo, poleg tega so zmaji ravno na igralnem mestu branilca najbolje popolnjeni.

Seveda odhod finskega reprezentanta pomeni izgubo, a še zdaleč ne take, kot je bil recimo odhod Arona Baynesa sredi predlanske sezone. Takrat je bila prodaja avstralskega centra sicer tudi precej bolje finančno podprta, tokrat po besedah Zupančiča ne gre za bajno odškodnino.

SEZNAM ZA NOVE ODHODE PRAZEN
In smo pri finančni kalkulaciji. Direktor pravi, da zamude pri plačah obstajajo, "a ne gre za nič kritičnega, so še v mejah obvladljivosti." Vseeno Salinov odhod pomeni sprostitev določenega finančnega bremena, odškodnina pa bo pokrila dolg do njega in morda še do kakšnega igralca. "Gre za racionalizacijo stroškov za naprej. Vemo, da bi mu pogodba po koncu sezone potekla in bi bil prost igralec. Odločili smo se, da nekaj iztržimo, čas je tudi, da se začne ustvarjati prostor za naše mlade igralce, kar se nam je vedno očitalo," je upravičenost prodaje pojasnjeval Zupančič.

Glavno vprašanje je, ali je bila ponudba Gran Canarie res tako mamljiva, da se jo je glede na vse naštete okoliščine splačalo sprejeti, ali pa je trenutni finančni položaj primoral vodstvo, da je prav zdaj zgrabilo za prvo ponudbo, ki je prišla, četudi ta morda ni bila tako ugodna, kot bi lahko bila (in kot je morda že bila kakšna v preteklosti, pa je bila zavrnjena).

Da je čas za prodajo neugoden, brez zadržkov priznava tudi Zupančič. Pred vrati je zaključni turnir slovenskega pokala, tu je finiš lige ABA, sledilo bo slovensko prvenstvo, v katerem naj bi zmaji naskakovali naslov. Okrepitev pa Pipan ne bo videl. "Ne, gotovo ne. Zelo moramo paziti na finančno sliko. Trudimo se čim bolj izpolnjevati vse obveznosti do ekipe, tu ni heca s kakšnimi okrepitvami. Čas res ni najboljši, a tako se je razpletlo in ob vseh argumentih je bila taka odločitev v tem trenutku verjetno smela," je dejal Zupančič in na vprašanje, kdo je naslednji na seznamu za odhod, odgovoril: "Ta seznam je za zdaj prazen. Prišla je ponudba za Salina, pred tednom je prišla še ena za Kanacevića, ki pa ni bila ustrezna, lahko bi dejali, da je bila smešna. Odločili smo se drugače, gre tudi za drugačnega igralca, bistveno cenejšega, na drugem položaju."

Kar pa ne pomeni, da se to ne more spremeniti že "jutri" in da Olimpija ne bo prodala še kakšnega svojega "eksponata". "Če to ne bi preveč škodilo našim športnim ambicijam in če bi bila ponudba res dobra, potem da," prikimava tudi direktor.