Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
10.02.2015 12:26:34
Deli članek:

Triumfator

Arsen Perić

Da je Aleksandar Džikić poseben tič, ne skriva ali zanika niti sam. Naj ti je všeč ali pa ti gre pošteno na živce, nečesa pa mu ne moreš oporekati: da ve, kako se v košarki streže stvarem. Aleksandar Džikić je dober strateg in je predvsem zmagovalec.

Oboje je dokazal tudi v nedeljo na dvoboju s Crveno zvezdo. Seveda nismo pozabili, da ima Krka v ligi ABA ob 11 zmagah že deset porazov, in še manj tistih petih izgubljenih tekem v slovenskem državnem prvenstvu, tudi zadnjega z Zlatorogom v taisti dvorani, v kateri je le nekaj dni pozneje padla Zvezda, ne. A Džikić ve, da do cilja vodi pot, in ve, da so na njej vzponi in padci, toda najpomembnejše je, da na koncu prideš na cilj, in tega nikoli ne pozabi.

Ni pozabil prejšnje srede, ko so Laščani odnesli zmago iz Novega mesta, zagotovo je ne bo pozabil tudi po odmevni zmagi nad Zvezdo. "Na vse tekmece se pripravljamo enako, tudi na Laško nekaj dni pred Zvezdo smo se tako. Imeli smo dva sestanka, 'skavtirali' igro tekmecev, trenirali. A lahko bi igrali še tri dni, pa jih ne bi premagali. Proti Zvezdi pa smo solidno nadzorovali vse, kar se je dogajalo na parketu," pravi Džikić, ki se je lahko včeraj neznansko zabaval, če je bral poročilo s tekme na spletni strani Crvene zvezde.

»Močno oslabljena zaradi neigranja Nemanje Dangubića in Stefana Jovića ...," so začeli sestavek Srbi, kot bi želeli opravičiti prvi poraz v sezoni v ligi ABA. Če morda niso opazili ... Krka je nedeljski dvoboj odigrala le s sedmimi igralci. "Igral bi z več igralci, če bi jih imel, a jih nimam," je dejal Džile, ki pa je tudi s tako zasedbo svojemu kolegu na klopi Zvezde Dejanu Radonjiću oziroma njegovemu pomočniku Borku Radoviću, ki je prevzel vodenje, ko je bil Radonjić izključen, odčital lekcijo.

Nista bila prva, ki sta doživela tako usodo, Džikić je znal izkoristiti tiste majhne prednosti, ki jih Krka ima pred Zvezdo, poiskati vse njene pomanjkljivosti in predvsem uspešno balansirati med minutažo malo igralcev, ki jih je imel na voljo. "Ni veliko za filozofirati, igrali smo dobro, borbeno, imeli nekaj sreče, naredili tudi nekaj neumnosti. Ampak tako igramo. Dobro smo jih nadzirali tam, kjer so najmočnejši, in prišli do res velike zmage za nas. Zdaj moramo tako nadaljevati, pa bomo videli, kam nas bo to pripeljalo. Ko se bomo ustalili, ko bomo zdravi, bomo neugodni," je napovedal Krkin strateg.

Res je, če je čutil zadovoljstvo ob zmagi nad Zvezdo, je moral čutiti še toliko večjega, ker ve, da bo v prihodnje ekipa samo še močnejša z vrnitvijo poškodovanih ter z morebitnim podpisom pogodbe z Bojanom Krivcem, ki po odhodu iz Maribora trenira s Krko. Potem bodo cilji (še) lažje dosegljivi – biti na vrhu v obeh slovenskih tekmovanjih in priti na mesto, ki vodi v evropski pokal v ligi ABA. Džikić jih ima v svoji glavi že od začetka sezone, vse težave, porazi in kritike ga od njih niso odvrnile.

"Košarke ne igraš z igralno ročko, to lahko delaš za računalnikom, to pa je živa igra in košarkarji igrajo tako, kot čutijo in znajo. Če bi lahko igrali kot roboti, bi bilo drugače. Nekateri to razumejo, drugi ne," je najbrž poslal sporočilo tistim, ki mu niso ali mu še kar ne verjamejo. Številnim pa je že dokazal, da je mojster in da ne bo nič čudnega, če bo v dvorani triumfatorja Leona Štuklja čez nekaj mesecev spet z dvignjenimi rokami končal sezono.