Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
dm
dm
24.01.2015 18:29:11
Deli članek:

Pred devetimi leti zrl smrti v oči, danes je zvezda lige NBA

Reuters

Nikola Vučević danes živi svoje sanje. Je eden najboljših centrov v ligi NBA, kjer postaja vse večja zvezda, v Črni gori pa od soimenjaka Pekovića počasi prevzema primat najboljšega košarkarja te majhne državice.

Zgodba Nikole Vučevića je tipična zgodba iz teh prostorov. 24-letni in 213 centimetrov visoki Črnogorec se je sicer rodil v Švici, svoje otroštvo pa je preživel v Belgiji, kjer je njegov oče igral košarko. Po končani očetovi karieri se je družina vrnila v Črno goro, kjer je Vučević igral košarko pri košarkarskem klubu Mornar

Pri 16. letih pa je doživel nesrečo, ki je za zmeraj zaznamovala njegovo življenje. S svojimi soigralci se je z vlakom vračal iz Bijelog Polja v Bar, ko je prišlo do nesreče, ki v Črni gori še zdaj velja za najhujšo prometno nesrečo kadarkoli. 23. januar 2006, datum, ko je jokala vsa država. Zaradi okvare zavor je namreč iztiril vlak, ki je nato zgrmel v kar 30 metrov globok kanjon. Umrlo je 47 ljudi, Nikola Vučević na njegovo srečo ni bil med njimi. 

"Od tistega dneva naprej se je moje življenje popolnoma spremenilo. Spremenil sem svoje prioritete. Zelo težko govorim o tem, doživel sem nekaj, kar upam, da se nikoli več ne po ponovilo," je dejal Vučević, nato pa le malce opisal vso dogajanje: "Kar naenkrat je vlak obstal in ugotovil sem, da nekaj ni v redu. Slišal sem nekoga reči 'To je zares slabo' in trenutek za tem je vlak začel pridobivati na hitrosti. Bilo je strašno. Vlak se je začel prevračati, en vagon se je prepolovil in streha se je udrla. Lahko si le zamislite, kakšen je občutek za enega 16-letnika, ko vidi okrog sebe sama trupla, poškodovane ljudi in kri. Eden od mojih soigralcev je na žalost izgubil življenje. Vsa država je bila v šoku. Večina košarkarjev nas je iz nesreče prišla le s poškodbami, en pa na žalost ni, imel pa je samo 14 let ..."

Visokorasli center se je kaj kmalu po tej nesreči preselil čez lužo. Odšel je v Kalifornijo, kjer je najprej obiskoval srednjo šolo Simi Valley, nato pa je tri leta študiral na Univerzi v Južni Kaliforniji. Leta 2011 se je prijavil na nabor in bil zbran kot 16. pick v prvi rundi s strani Philadelphie. Tam je ostal eno sezono, nato pa je bil udeležen v velikem poslu štirih ekip, v katerem je Philadelphia dobila Andrewa Bynuma, Los Angeles Lakersi Dwighta Howarda, Denver Andrea Iguodalo, Orlando pa Aarona Afflala in Nikolo Vučevića.

Na Floridi je dobil "Vučko" ogromno priložnosti za dokazovanje. Od samega prihoda v vrste Orlanda je prevzel vlogo prvega centra ekipe in njegov razvoj je bil viden iz tekme v tekmo. Zdaj spada med najboljše centre na svetu, v letošnji sezoni beleži fantastične številke. Dosega kar 19.4 točke na tekmo in ima ob tem še 11.3 skokov, na zadnji tekmi proti New Yorku pa je na primer dosegel kar 34 točk in zbral še 18 skokov.