favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

ue
ue
1 18.07.2019 07:46:42

LEGENDA slovenske košarke Matjaž SMODIŠ: 'Če so pri Cedeviti Olimpiji PAMETNI, bodo naredili tako kot v LIGI NBA!'

Martin Metelko
Matjaž Smodiš je vedno zanimiv sogovornik, ko gre za košarkarske teme.

Z nekdanjim najboljšim krilnim centrom v Evropi smo se dotaknili glavne košarkarske teme tega poletja v Sloveniji - Cedevite Olimpije. Priznal je, da ve o tem toliko, kar prebere in sliši v medijih, a vseeno. Smodiš je igral v Cedeviti, leta 2012 je bil najbolj zaslužen, da je prišla do prve lovorike, pokalnega naslova.

"Klub je ogromno napredoval. Če ga samo primerjam z obdobjem, ko sem se mu pridružil jaz, je organizacijsko v nekaj letih preskočil deset stopnic. Verjamem pa, da je bil za ljudi v klubu hud udarec, ko so bili eno leto zelo uspešni v evroligi, potem pa naslednji dve, morda tri leta nikakor niso mogli priti blizu. Morda je bil tudi spodrsljaj evrolige, da takemu klubu ni ponudila možnosti s povabilom, saj bi naredili še korak višje in bili konkurenčni," je razmišljal.


V Zagrebu je imel dobre, pa tudi slabe izkušnje, na katerih sta se učila tako on kot klub. "Na primer, kako ravnati z igralcem, kako voditi treninge in podobno, kdo je lahko trener, koliko se meša uprava. Verjamem, da je bilo vse narejeno zaradi entuziazma do košarke, plod tega pa je bila tudi prevelika agresija, ki je včasih izpadla slabo." Z Emilom Tedeschijem prav veliko stika ni imel, razen tega, da sta se videvala na skupnih druženjih. "Normalno je komuniciral z vsemi igralci. Ni pa bil tisti, ki bi pred tekmami in po njih grajal ali hvalil; za to je bil zadolžen Mladen Veber."

Po Smodiševem mnenju za hrvaško košarko nikakor ni dobro, da se umika tak gigant, tudi ne za ligo ABA, da je tak 'igralec' manj na sceni, kot je bila Cedevita v Zagrebu. Drugače je za Olimpijo. "Finančna injekcija, ki bo prišla s tem, je fantastična. Olimpija bo lažje kupovala dobre igralce in tako postajala bolj konkurenčna. Če so pametni, bodo dali za najboljše tri tujce po 40, 50 tisoč evrov na mesec. Za tak denar bo prišel marsikdo. Ostali pa so lahko Slovenci, Hrvati in tako dalje. Kaj pa delajo v ligi NBA? Vsi delajo prostor za dva, tri zvezdnike, potem pa samo še 'poflikajo' ekipo," je pojasnil, kako približno bi se on lotil sestavljanja moštva. In pristavil tisto znano 'ljubljansko' realnost: »Ljudje želijo samo zmage. Če bodo zmage, bodo vsi hoteli na tekmo."

Glede na to, da je bil nekoč v Cedeviti, da naj bi bila Cedevita Olimpija resen projekt visokih ambicij, bi pričakovali, da bi se morda v vsej zgodbi pojavilo tudi njegovo ime. "Ne, ne," se je zgolj nasmehnil. "Nobenih stikov ni bilo, za to zgodbo so imeli dovolj drugih kandidatov."

Članki iz rubrike