Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
29.04.2015 10:27:22
Deli članek:

Za oboje ista hrana

Pokal in prstani za zmagovalce so že v Zagrebu. Drevi ob 20.30 bosta Cedevita in Crvena zvezda odigrali tretjo tekmo finala lige ABA, ker Beograjčani vodijo z 2:0 v zmagah, je lahko ta že zadnja. V nasprotnem primeru si bosta tekmeca že jutri v Domu sportova spet stala nasproti.

Cedevita je v enakem položaju, kot je bila v polfinalni seriji, ko je bila po vrnitvi v Zagreb s prvih dveh tekem v Podgorici v zaostanku dveh zmag. In podobno kot je bilo v polfinalu, bi lahko bilo tudi tokrat drugače in hrvaški prvaki bi domov prišli z vsaj eno zmago. Govoriti o tem po zaostanku 23 točk na prvi in 18 točk na drugi tekmi, se sicer morda sliši čudno, a Zagrebčani so imeli na obeh srečanjih priložnost za preobrat.

Zvezda jim je na pladnju ponujala še kaj več od nizkega poraza, a tega niso znali zagrabiti. Obakrat se je zgodilo enako: potem ko so se povsem približali tekmecu, se je zdelo, kot bi se ustrašili morebitnega uspeha, sledile so napake in Beograjčani so se uspeli rešiti iz težav. Da so vanje po takšni prednosti in popolnem nadzoru nad dogajanjem na parketu sploh prišli, je seveda druga zgodba, ki na eni strani lahko skrbi trenerja Zvezde Dejana Radonjića in na drugi daje upanje Cedeviti, da nasprotnik nikakor ni neranljiv. Slednje in preobrat, ki je Zagrebčanom uspel proti Budućnosti, sta tisti stvari, s katerimi se »hranijo« pred nocojšnjim dvobojem.

Zmagovalec edine dozdajšnje končnice je bil v sezoni 2006/07 Partizan. Tako kot letos Cedevita takrat ni imel prednosti domačega parketa niti v polfinalu niti v finalu.

Težava hrvaške ekipe je le v tem, da sta obe stvari prav tisti, ki ju najbolj izpostavljajo tudi v taboru Zvezde, v katerem se dobro zavedajo prevelikih nihanj v svoji igri, ki jih morajo odpraviti, in v katerem seveda ne mislijo ponoviti napake Budućnosti, ki je po vodstvu z 2:0 v zmagah gledala končno zmagoslavje Cedevite.

"Ne vem, koliko tekem bo trajala finalna serija, gotovo pa v Zagreb nismo prišli z namenom, da vse rešimo na petem srečanju. Hkrati se zavedamo, da ne bo lahko doseči še ene zmage. Vemo, s kom igramo. Ne le zato, ker se je Cedevita uspela vrniti proti Budućnosti v polfinalu, ampak zato, ker gre za zelo kakovostno moštvo," pravi Radonjić, ki upa, da bo Maik Zirbes nared in da Bobiju Marjanoviću ne bo treba spet igrati skoraj 40 minut kot na drugem srečanju.
"Gotovo je prednost 2:0 velika, a nedavno smo bili v enakem položaju. Zvezda je seveda močnejši nasprotnik od Budućnosti, preobrniti serijo bo zelo težko, a dokler obstajajo možnosti, se tega lahko nadejamo. Imamo psihično močno moštvo, ki je tega sposobno," zatrjuje strateg Zagrebčanov Jasmin Repeša.

FINALE 
CRVENA ZVEZDA – CEDEVITA 2:0
Crvena zvezda – Cedevita 68:59
Crvena zvezda – Cedevita 69:65
Cedevita – Crvena zvezda (danes ob 20.30)
Cedevita – Crvena zvezda* (jutri ob 20.30)
Crvena zvezda – Cedevita* (sobota ob 20.30)
* – Če bo potrebno, ekipi igrata na tri zmage.