Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
25.04.2015 14:57:38
Deli članek:

Finale lige ABA: Konec nedolžnosti

abaphoto

Eno je gotovo. V vsakem primeru bomo najpozneje v tednu dni dobili novega prvaka lige ABA. V finalu si namreč stojita nasproti Crvena zvezda in Cedevita, ki še čakata na prvi naslov.

V vodstvu lige si zadnjih deset dni lahko manejo roke. V času, ko jih na eni strani pritiska Fiba in se zdi prihodnost lige negotova, imajo na drugi verjetno najboljši zaključek sezone do zdaj. Že res, da je bilo tudi v preteklosti precej zanimivih, razburljivih tekem, a težko se kaj meri z letošnjo polfinalno serijo Crvene zvezde in Partizana, tudi dvoboji Budućnosti in Cedevite, čeprav resnici na ljubo v globoki senci beograjskih, niso zaostajali.

Sedem ekip je do zdaj osvojilo naslov. Samo Partizan (6) in FMP (2) sta bila prvaka več kot enkrat.

In v podobnem slogu kot v polfinalih se bo verjetno nadaljevalo na odločilnih tekmah za naslov na relaciji Beograd–Zagreb. Nobena od ekip še nima lovorike. Cedevita je dvakrat sodelovala na zaključnem turnirju (2012 in 2014) in obakrat prišla v finale, a je bil prvič boljši Maccabi, lani pa Cibona. Zanimivo, da je Cedevita obakrat v polfinalu izločila Partizana, kar je bilo do letos tudi edinkrat do zdaj, da slednjega ni bilo v finalu, odkar se je priključil ligi.

Crvena zvezda je bila na drugi strani sedemkrat na zaključnih turnirjih in v končnici, a je samo enkrat igrala v finalu, predlani jo je v Laktaših premagal Partizan. Takrat je na klopi Zvezde že sedel Dejan Radonjić, ki je le malo pred tem prišel iz Budućnosti. Črnogorski strokovnjak je bil še precej bolj kot po porazu s črno-belimi leta 2013 razočaran po lanskem zaključnem turnirju, na katerem se Zvezda sploh ni uvrstila v finale, v beograjski Areni jo je "sklatila" Cibona.

Cedevita ima kakovostno moštvo, pravo mešanico mladosti in izkušenj. Nima šibke točke v moštvu, na čelu katerega so trije najbolj izkušeni Ukić, Tomas in Barać. Tu so še Bilan kot eden najboljših centrov v ligi, Gordić, ki je dozorel, izjemni strelec Pilepić, Babić, ki je v dobri formi, Ramljak in Zubčić z odličnimi fizičnimi sposobnostmi. Res so odlični, tu pa je še Jasmin Repeša, ki ve, kako se osvajajo lovorike. Imamo prednost domačega igrišča, ki jo želimo izkoristiti, za kar potrebujemo pomoč navijačev.

JAKA BLAŽIČ

Leto zatem Radonjiću in njegovim varovancem na predzadnji stopnički ni spodletelo, a cilj vseeno še ni izpolnjen, če ne bo naslova, bo to razočaranje. Zvezda je favoritinja finalne serije, v njeno korist govori izkupiček rednega dela, zmagi na obeh medsebojnih tekmah in kakovost ekipe. Kar pa hkrati ne pomeni, da Cedevita nima možnosti.

Zmagati v polfinalni seriji po zaostanku z 0:2 v zmagah in slaviti na odločilni tekmi v dvorani Morača ni mačji kašelj, ravno nasprotno, kar kaže na pravi karakter ekipe in ne nazadnje na njeno kakovost. Tudi hrvaški prvaki imajo v ekipi svoje adute, ki so močnejši od Zvezdinih, vsaj eden je zagotovo trener Jasmin Repeša. Slednji v svoji karieri prav tako še nima naslova v jadranski ligi, še najbližje mu je bil lani.


FINALE
Crvena zvezda - Cedevita    (danes ob 21. uri)
Crvena zvezda - Cedevita    (jutri ob 20.30)
Cedevita - Crvena zvezda    (sreda ob 20.30)
Cedevita - Crvena zvezda*   (četrtek ob 20.30)
Crvena zvezda - Cedevita*   (sobota ob 20.30)

* - Če bo potrebno, ekipi igrata na tri zmage
Galerija