Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
14.04.2015 12:27:59
Deli članek:

Jaka Blažič in Edo Murić: Zdaj se bova morala prepirati

Arsen Perić

V Beogradu smo se pred začetkom končnice lige ABA srečali in pogovarjali z našima reprezentantoma, ki si bosta že danes prvič stala nasproti v dresih Crvene zvezde in Partizana.

"Kaj je, si se postrigel za polfinale, da boš še hitrejši?" je ob prihodu na dogovorjeno mesto Edo Murić smeje nagovoril in na hitro pogladil po laseh JakoBlažiča, ki je že nekaj časa klepetal z nami. Toplo sta se pozdravila in drug drugega vprašala nekaj običajnih stvari, kot jih sprašujemo vsi, ko se po nekaj časa spet vidimo z znanim obrazom. Oba sta člana beograjskega kluba, oba trenirata in igrata v isti dvorani, a njuna snidenja vseeno niso pogosta. Tako pač je, če eden nosi dres Partizana, drugi pa Crvene zvezde, beograjskih večnih rivalov, in tudi tega srečanja skoraj zagotovo ne bi bilo, če ne bi dobila našega povabila na pogovor, katerega prvi del je pred vami, drugi pa sledi v četrtek.

Arsen Perić

Slovenca si bosta s svojima kluboma stala nasproti v polfinalu lige ABA, ki se začenja drevi. In čeprav pravita, da nista imela nikakršnih težav, kadar sta se skupaj ali posamezno pojavljala v javnosti, bi se v pričakovanju velikega obračuna na tri zmage tokrat verjetno izognila temu, če že ne zaradi drugega, zaradi lastnega miru in osredotočenosti, saj to v tem trenutku oba najbolj potrebujeta."Ljudje naju seveda prepoznavajo, a tudi če sva skupaj, ni nobenih težav. Nikoli nisem imel nikakršnih problemov tudi z nasprotnimi navijači. Včasih te malo zbadajo, vsak ti da vedeti, s kom se pogovarjaš, da ne navijajo za Zvezdo, ampak Partizana, a to je normalno, nič strašnega. Nikoli ne razmišljam o tem, da zaradi tega kam ne bi šel. Ko je napeto, si morda več doma, a takrat tako ali tako potrebuješ več miru za pripravo," je dejal JakaBlažič, prikimal pa mu je tudi Edo Murić."Nikoli še nisem imel nobenih težav, upam, da bo tako ostalo. Ob prihodu je bilo morda prisotnega nekaj strahu, kaj utegne biti, potem pa sem videl, da ni nič takega, in zdaj me ni nič strah. Imel sem že izkušnje, ko so k meni prišli navijači Zvezde, mi povedali, za koga navijajo, a so se vseeno hoteli slikati z menoj."

Arsen Perić

Dobro, prepričala sta me, da se Slovenca iz rivalskih klubov lahko prosto družita, a z domačimi igralci je verjetno drugače. Ali pač? "Tudi ostali igralci se družijo, dobro se razumejo, poznajo se iz prejšnjih klubov, reprezentance, odnosi med njimi so dobri. A ko pridejo tekme, se pozabi na to, takrat ni prijateljev, večkrat pride tudi do hude krvi in sporov," je Blažič opisal veliko razliko med tistim, kar se dogaja na parketu in kar ob njem. Sta tudi onadva že imela "bližnje srečanje" na igrišču? "Nisva še, bova videla zdaj. Tako pomembnih tekem, kot bodo zdaj, še ni bilo. Prej se je bilo brez smisla prepirati, zdaj pa se bova morala, ko je vložek velik," je že s spremljajočim smehom Murić izdal, da se seveda šali. "Ko prideš na igrišče, moraš pozabiti na prijateljstvo. Midva sva si nasproti stala že v Krki in Olimpiji, enostavno se po tekmi vse pozabi," je dodal Jaka. 

Arsen Perić


"Vsaj v Beogradu bomo. To bo morda malo lažje. Drugače se seliš po hotelih, razmišljaš o poti, tu pa si doma, lahko si z dekletom, ki te gotovo bolj umiri kot soigralec v sobi. Po tej strani bo lažje, seveda pa na drugi težje, ker je Zvezda do zdaj pokazala najboljšo igro v ligi ABA."

Pa se bo pozabilo tudi zdaj, ko gre res za tako pomembne tekme, ki odločajo o tem, katera ekipa bo naslednjo sezono igrala v evroligi in katera ne? "Tudi zdaj. Ne Jaka ne jaz ne bi tega jemala na osebni ravni. Karkoli bo, se bo po tekmi pozabilo," je bil odločen Murić, Blažič pa se je povsem strinjal: "Vse se konča v dvorani." 

NE GOVORI TEGA PRED NOVINARJEM
Da se bo v Pionirju v naslednjih dneh iskrilo, je jasno tako nam kot tudi obema akterjema. Tako je praktično vsakič, ko se igra veliki beograjski derbi, zdaj ko je vložek največji mogoč, je zagotovilo za kaj takega stoodstotno. "Gre za vse ali nič. Vsi želimo v evroligo, ki ima poseben čar. Mislim, da oba kluba spadata vanjo, a prostora je le za enega, zato je pritisk veliko večji. Te tekme ne bodo podobne tistim, ki smo jih videli do zdaj. To bodo pravi derbiji," je prepričan Murić.

Arsen Perić

Za Blažičem je že kar nekaj obračunov Zvezde in Partizana, doživel je tudi že metanje stolov na parket in pretep. "Pred prvim derbijem nisem imel treme, bolj bi rekel veliko željo, da ga doživim. Že v Sloveniji so vsi govorili o tem, in ko pride ta dan, da lahko igraš, je prisotnega veliko adrenalina. Tudi živčnosti, a ko se je tekma začela, je ostal le še adrenalin, ki te drži pokonci vso tekmo. Naslednjo tekmo je že bilo malo drugače, navadiš se, pride ti v kri in vse je takoj lažje."

Arsen Perić

Letos se je moral navaditi tudi na to, da je v nasprotni ekipi Slovenec. Tudi Edo je komaj čakal prvi derbi v ligi ABA. "Takrat smo bili v povsem drugačni postavi. Po tisti tekmi sta prišla Pavlović in Milosavljević. Pred dvobojem vso noč nisem spal. Zvezda je takrat igrala odlično, v evroligi je dosegla deset zmag zapored, potem pa se je zgodilo, kar se je zgodilo, Jaka mi je izpahnil ramo," je v smehu pogledal Blažiča. "Pa ne tega govoriti pred novinarjem," je šalo sprejel slednji, ki je bil zares udeležen v trk z Murićem, po katerem je ta moral zapustiti igro, a seveda je do poškodbe prišlo nenamerno. "To je bila zame najhujša poškodba do zdaj. Komaj sem čakal tekmo, ko sem bil mlajši, sem vedno gledal te derbije in kar nisem mogel verjeti, da se mi je to zgodilo prav takrat. Potem pa se je ponovilo še na drugem derbiju," se je z malce grenkobe smejalo Muriću, ki si je na finalu srbskega pokala poškodoval gleženj, tekmo predčasno končal ter nato izpustil še tretji, do zdaj zadnji letošnji medsebojni obračun v ligi ABA. 

"Pri drugi poškodbi Jake ni bilo zraven, me je pa nesel z igrišča." "Da, zato, da bi čim prej šel z igrišča in bi lahko nadaljevali," je zdaj Blažič nasmejal vse in nato nadaljeval v bolj resnem tonu. "Ni še zaključil derbija, upam, da ga bo zdaj," je zaželel srečo prijatelju, Murić pa dodal, da je ostal na tekmah z Zvezdo še marsikaj dolžan: "Zdaj imam pet tekem, da pokažem vse za nazaj in naprej." 

MERILO USPEŠNOSTI SEZONE
In pet tekem ni rekel kar tako, ker je to pač največje mogoče število dvobojev, po katerih bo znan tisti, ki bo napredoval v finale. Edo dejansko meni, da bo zmagovalca serije dal šele peti obračun. "3:2 bo za Partizana," je dodal, Jaka pa ni bil dolgo tiho. "Verjamem, da bomo zmagali v polfinalu, ne vem pa, kakšen bo rezultat," je bil vseeno manj določen glede števila tekem.

Arsen Perić

Oba pa sta se strinjala, da je nocojšnja prva tekma izjemno pomembna. "Zaradi samozavesti, tisti, ki bo prvi prebil led, mu bo mnogo lažje," je dejal Murić, ki dobro ve, da se bo po razpletu polfinala lige ABA merila uspešnost Partizanove sezone. "Če bomo dobili serijo, bo sezona uspešna. Če ne, bo neuspešna, ne glede na to, kaj se bo nato zgodilo v prvenstvu. Za Zvezdo velja enako. Če izgubi, se nihče ne bo spomnil na uvrstitev v drugi del evrolige in na 20 zaporednih zmag v ligi ABA."

Tisti, ki bo zmagal na prvi tekmi, ne bo imel veliko časa za slavje, prav tako tisti, ki bo izgubil, ne bo dolgo žaloval. Že jutri bo na sporedu druga tekma. "Evo, to je prava stvar za navijače, ker jim ne bo treba domov, ampak bodo odšli v 'kafano' in od tam spet na tekmo," nas je dobro razpoloženi Murić spet nasmejal in nato le v malce resnejšem tonu dodal: "Dve tekmi v dveh dneh bosta za nas igralce morda fizično zahtevnejši, za navijače pa psihično."

Arsen Perić

"Da, res je, vsem je težko," ga je dopolnil Blažič, ki bo z Zvezdo na prvih dveh tekmah domačin. To pomeni, da bodo tudi na tribunah v veliki večini navijači rdeče-belih. "To so najboljši navijači, nihče se ne more primerjati z njimi," pravi Jaka, ki upa, da bodo navijali tako glasno kot v evroligi, saj je znano, da Delije ligo ABA bojkotirajo in na tekmah v njej ni takega vzdušja kot na evropskih srečanjih, kakršnega sva si ogledala tudi midva s fotografom Arsenom. 

"To je res doživetje. Zdaj igramo končnico in šlo bo na nož, še posebej ker je tako velik vložek. Uživam v takih tekmah, za to treniraš, ne za to, da igraš pred desetimi gledalci, ampak da igraš v takem vzdušju, da se imaš potem tudi česa spominjati."

Arsen Perić

Seveda je zanimanje za dvoboje ogromno, tudi oba Slovenca prejemata številne prošnje za vstopnice. "Že tako ali tako veliko ljudi spremlja Zvezdo in Partizana. Zdaj jim je le še bolje, ker lahko gledajo dva Slovenca na obeh straneh. Bolj ko se je bližala končnica, vsak dan je bilo več klicev in esemesov za vstopnice. Najbolje bo izklopiti telefon," se je rešitve domislil Murić, Blažič pa dodal, da je ob pomembnih tekmah vsakič podobno in da nekomu lahko izpolniš željo, vsem pač ne. 

Arsen Perić


"Ko prideš na igrišče, moraš pozabiti na prijateljstvo. Midva sva si stala nasproti že v Krki in Olimpiji, enostavno se po tekmi vse pozabi."

DEKLE TE UMIRI BOLJ KOT SOIGRALEC
Ob koncu rednega dela sezone lige ABA je največji boj med Partizanom, Cedevito in Budućnostjo potekal za to, da se izognejo četrtemu mestu in s tem dvobojem z Zvezdo že v polfinalu. Na koncu je najkrajšo potegnil prav Partizan, sicer na veselje mnogih, ki so si želeli, da se prav beograjska kluba pomerita v obračunu za evroligo, v obeh moštvih pa bi si vsaj na prvi pogled raje izbrali koga drugega, če bi lahko. "Ne, tako je življenje, tako se je razpletlo," je povsem mirno odgovoril Blažič, kot ga ne bi čakali dvoboji za evroligo z najhujšim rivalom. "Spoštujemo tekmece, a se jih ne bojimo."

Arsen Perić

Pa ni morda nekje v podzavesti prisotna misel, kaj pa če nam ne uspe? "Ne, vsi fantje imamo zmagovalno miselnost, sploh ne razmišljamo pred tekmo, kaj bo, če izgubimo," je bil odločen Jaka, na naše presenečenje pa tudi Edo ni preveč razočaran, da bo nasproti prav Zvezda. Povedal je razlog, zakaj. "Vsaj v Beogradu bomo. To bo morda malo lažje. Drugače se seliš po hotelih, razmišljaš o poti, tu pa si doma, lahko si z dekletom, ki te gotovo bolj umiri kot soigralec v sobi. Po tej strani bo lažje, seveda pa na drugi težje, ker je Zvezda do zdaj pokazala najboljšo igro v ligi ABA. Vemo pa, kje je najmočnejša, ima pluse, ki jih Budućnost in Cedevita nimata. Izkoristiti moramo svoje pluse, svoje najboljše strani, čeprav vemo, da bodo tudi težave. Dati bo treba vse od sebe."

In to, katere so najboljše točke Zvezde, je Murić v preteklih dneh spoznal do obisti, če tega seveda ni vedel že prej. "Po mojem zdaj bolj poznam Jako kot pa tistega, ki trenira z menoj. O tekmecih moraš vedeti vse, na tekmi te ne sme nič presenetiti," je dejal krilni košarkar Partizana, ki sicer nima neposredne naloge kriti Blažiča, saj ta igra na položaju branilca. "Ampak Jaka je tako ali tako dosti po vsem igrišču. Vsak, ki ga ujame, ga krije. On samo teče in zgodi se, da v obrambi pokrivaš tudi njega." Blažič se je le nasmehnil, kot bi mu bilo malo nerodno, in pripomnil: "Košarka je tako dinamična igra, da vsak napad kriješ koga drugega."

JUTRI NADALJEVANJE ZGODBE 
Kam bi Edo Murić v Beogradu obvezno peljal mamo in po kom so soigralci nadeli vzdevek Jaki Blažiču

UČILI SO ME ZMAGOVATI
A zgodba o hitrem, energičnem in čustev polnem Blažiču, ki ga je povsod na igrišču dosti, ima seveda posebno poglavje tudi pri navijačih Zvezde, ki jim je Slovenec hitro prirasel k srcu. "Jaka je nor," se je zasmejal Murić, Blažič pa spet v svojem mirnem slogu, ki je zanj značilen, ko ni na igrišču, povedal: "To je odvisno od človeka. Že ko sem igral v Sloveniji, sem imel za soigralce Srbe, in ko si vsak dan z njimi, se nalezeš tega. Ko pa prideš sem in vidiš ljudi, kako z dušo navijajo za klub, preprosto moraš tudi ti na parketu dajati vse. Včasih te zanese in delaš stvari, ki se jih niti ne zavedaš. Morda to ni vedno najboljše za ekipo, delaš napake, a ti na drugi strani pomaga, da daješ še več. Doma sem imel očeta trenerja in vedno sem imel športno vzgojo, zmeraj so me učili, da tekmuješ zato, da zmagaš. Rivalstvo s Partizanom pa je tako veliko, da pred tekmo z njim dobiš še dodatno dozo adrenalina."

Arsen Perić

In slednji je bil vsaj malo gotovo prisoten tudi že v zadnji noči pred tekmo, ko so misli že begale k njej. Kako dolga ali kratka je bila Blažičeva noč, bo povedal ob naslednjem snidenju, Edo pa ima očitno že pripravljeno rešitev za take primere. "Dve tabletki, pa bo," se je zasmejal, seveda se je šalil. Drevi pa šale na parketu ne bo več, tudi do rojaka in "cimra" v reprezentanci ne.