Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
11.08.2014 06:38:18
Deli članek:

Zmaji štartajo, kmalu nov(i) obraz(i)

Nikola Miljković

S popoldanskim uvodnim zborom s (skupnimi) treningi za novo sezono danes začenjajo košarkarji Uniona Olimpije.

V Stožicah bo trener Aleš Pipan s pomočniki nagovoril 12 igralcev, a med temi bo le dobra polovica v naslednjem letu tudi zares nosila dres zmajev.

Olimpija ima pogodbo za novo sezono trenutno podpisano z devetimi košarkarji, med slednjimi se bo na prvem treningu pojavila sedmerica, medtem ko se Alen Omić s slovensko in Sasu Salin s finsko reprezentanco pripravljata na svetovno prvenstvo. Za slednja dva se je precej govorilo o tem, da kljub podpisani pogodbi utegneta zapustiti Ljubljano, a kot kaže trenutno, bosta oba ostala, razen če ne bi z zelo dobrimi predstavami v Španiji tako močno opozorila nase, da bi se našel klub, ki bi bil pripravljen plačati odškodnino. V Stožicah se denarja ne bi branili …

Prvič si bosta zeleno opravo, čeprav le tisto za vadbo, danes nadela Gregor Hrovat in Blaž Mahkovic, zaenkrat še vedno edina novinca v klubu. Že ta teden bi se to utegnilo spremeniti, vsaj eno novo ime naj bi dodali na igralski seznam. Tako Hrovat kot Mahkovic sta prišla iz domžalskega Heliosa, odkoder naj bi Ljubljančani pripeljali še tretjo okrepitev, tisto najodmevnejšo, Matica Rebca. Dolgo časa so potekala pogajanja, v petek pa so v Domžalah (dokončno?) potegnili ročno zavoro.

Čeprav se zdi, da čisto odpisan Rebec za Olimpijo vendarle še ni, saj se morajo v Heliosu vprašati, ali želijo imeti v moštvu nezadovoljnega igralca, se bodo v Stožicah skoraj gotovo podali v akcijo za prihod še drugega 19-letnega organizatorja igre na pripravah članske izbrane vrste, Alekseja Nikolića. Rebec ali Nikolić, v vsakem primeru bi imela s prihodom enega od njiju Olimpija na položaju enice tri zelo mlade igralce, od katerih je najstarejši Luka Rupnik z 21 leti.

Mladost je tako ali tako zaščitni znak trenutne postave zmajev, v kateri sta najstarejša Dino Murić in Mahkovic s 24 leti. Zasedba, ki se bo danes zbrala na uvodnem treningu, bo še bolj golobrada, saj se bodo vadbi priključili štirje igralci iz mlajših kategorij Olimpije in Luka Kokol, ki je bil v zadnji sezoni posojen Slovanu, nekaj podobnega pa ga najbrž čaka tudi v naslednji, le destinacija bo druga.

KORISTNO ZA BISERE

"Med mladimi imamo nekaj biserov, ki bodo pomemben del priprav delali skupaj s člani, to je zanje koristno. Pri slovenskih fantih si moramo prizadevati, da se končno vzpostavi most med mladinsko in člansko selekcijo. Zdaj so še premladi za ta korak, nekateri še niso niti polnoletni in nekaterih stvari ne gre prehitevati, predvsem mislim na fizični del. Morajo se še kaliti, delati korake naprej in počasi priti k članom. Letos se je priključil Vučetić, ki je podpisal dolgoletno pogodbo, drugi mladi bo Marinelli, ki je že pomemben nosilec, več kot dva, tri mlade pa ekipa na taki ravni že težko prenese," pravi direktor Olimpije Matevž Zupančič. V nasprotju z nekaj prejšnjimi leti tokrat na začetku priprav ni Angleža Julesa Akoda, ki je dopolnil 18 let in lahko podpiše prvo profesionalno pogodbo. Tega še ni storil, ko (če) bo, pa najbrž tudi njega čaka nadaljnje kaljenje v drugem slovenskem klubu.


Trener Aleš Pipan bo v nasprotju z lanskim letom, ko je bil hkrati še selektor Makedonije, letos prisoten ves čas priprav. Lani se je izkazalo, da je bila odsotnost pomanjkljivost, letos, ko bo ves čas nadzoroval delo, se njegovim varovancem obeta peklenski ritem, Pipan se je iz pretekle izkušnje veliko naučil. Nad vsemi sicer ne bo bdel od prvega dne, saj ima Jaka Brodnik spet nekaj težav z zadnjo stegensko mišico, ki jih je imel že ob koncu prejšnje sezone, Murić je opravil manjši poseg na lani operiranem kolenu in prav tako še ni nared za (naj)hujše napore, Hrovat, ki je zaradi počene dlančnice konec junija predčasno zapustil priprave reprezentance do 20 let, bo še nekaj časa vadil z opornico, povsem nared pa niso niti najmlajši, za katerimi je reprezentančna akcija v mladinski selekciji.

Ljubljančani se bodo večino časa pripravljali doma, vmes pa skočili na kakšno prijateljsko tekmo, najverjetneje v Kranjsko Goro, kjer se bo pripravljalo precej ekip, oziroma na turnir, do zdaj imajo potrjena nastopa v hrvaškem Poreču in Caorleju blizu Benetk.


Deveterica s pogodbami

organizatorja igre: Luka Rupnik (185, 1993), Paolo Marinelli (Hrv, 191, 1995) 
branilca: Gregor Hrovat (196, 1994), Sasu Salin (Fin, 192, 1991) 
krili: Jaka Brodnik (203, 1992), Blaž Mahkovic (201, 1990) 
krilni center: Dino Murić (200, 1990) 
centra: Alen Omić (217, 1992), Vasilije Vučetić (Srb, 207, 1996)

Kdo je začel priprave?

Luka Rupnik, Paolo Marinelli, Grega Sajevic (183, 1996), Žan Mark Šiško (190, 1997), Gregor Hrovat, Luka Kokol (193, 1995), Blaž Mesiček (195, 1997), Jaka Brodnik, Blaž Mahkovic, Vlatko Čančar (200, 1997), Dino Murić, Vasilije Vučetić