Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ps
ps
14.07.2014 14:04:44
Deli članek:

Največja okrepitev bila že tu

Nikola Miljković

Sredi julija smo, Krka pa ima povsem sestavljeno ekipo za naslednjo sezono. Pri slovenskih prvakih so pohiteli in že dober mesec pred začetkom priprav dopolnili moštvo, ki bo v primerjavi s tistim iz zadnje sezone še bolj pomlajeno.

Če smo povsem natančni, vsa mesta v zasedbi Novomeščanov sicer še niso zasedena. V njej je trenutno deset imen, ostala pa bodo zapolnili igralci iz lastnih mladinskih vrst. Kateri bodo to, bo po pripravah odločil trener Aleksandar Džikić. A teh deset je tistih, ki bodo nosili glavno breme, to je udarna deseterica, s katero se bodo Dolenjci pognali v nov boj za naslov slovenskega prvaka (ter pokalnega zmagovalca) in skušali čim bolje zastopati Slovenijo v ligi ABA.

To sta edini tekmovanji, v katerih bodo nastopali prihodnjo sezono, Evropa se bo v njej Novemu mestu ognila. Ne po želji kluba, ki je hotel igrati v evropskem pokalu in upal, da bo sedmo mesto in peti zaporedni naslov slovenskega prvaka dovolj za povabilo vanj. Pa ni bilo, Uleb je Krko odpisal zaradi premajhne dvorane.

V Novem mestu sicer odgovarjajo, da je ta še vedno enako velika, kot v sezoni 2011/12, ko so igrali v evropskem pokalu, kriteriji pa se od takrat niso spremenili, a vodilne može v Barceloni očitno s tem niso prepričali. Drugače bi verjetno bilo, če bi bila Krka pripravljena igrati tekme v kraju s primerno dvorano, a na to se zaradi stroškov in premajhnega obiska, ki bi ga povzročila selitev tekem drugam, ni odločila, tako kot ne za nastopanje v pokalu Eurochallenge.

Tretje po kakovosti evropsko tekmovanje pač, razen stroškov in težav z usklajevanjem urnikov z ligo ABA, ne prinaša prav veliko, zato bodo krkaši po nekaj sezonah v naslednji igrali le v obeh domačih tekmovanjih in v jadranski konkurenci. Moštvo, s katerim se bodo podali vanju, je precej spremenjeno v primerjavi s tistim iz prejšnje sezone.

Odšla sta najboljša igralca Edo Murić in Jaka Klobučar, po šestih sezonah se je poslovil izkušeni Smiljan Pavić, odšla sta Sani Bečirović in Hrvat Zvone Buljan, ki sta v Novem mestu igrala lani, po dveh letih Krko zapušča tudi Marko Pajić, ki pa zaradi neverjetne smole s poškodbami praktično ni pustil pečata.

Od starejših košarkarjev sta ostala Bosanec Jasmin Hukić in Američan Chris Booker, ki bosta trio najbolj izkušenih in verjetno vodij moštva sestavljala z dosedanjim zmajem Nebojšo Joksimovićem, enim od trojice novincev. Druga dva sta Kamerunec Alexis Wangmene in Mirko Mulalić, oba sta prišla s Polzele, predvsem za prvega pa je rezervirana vloga nosilca igre.

Ostane še pet igralcev iz prejšnje sezone, od Mateja Rojca, Erjona Kastratija, Luke Lapornika in Tomaža Bolčine bo Džikić gotovo pričakoval nov korak naprej v primerjavi z zadnjim letom, od Američana Malcolma Armsteada pa tisto, na kar je upal že minulo sezono, a bil po hudi poškodbi prikrajšan za to - glavnega moža v zasedbi, dirigenta na mestu organizatorja igre.

Krka 2014/15
Chris Booker      1981    208    center
Nebojša Joksimović  1981    193    branilec
Alexis Wangmene     1989    202    krilni center
Mirko Mulalić    1988    195    branilec
Jasmin Hukić      1979    204    krilni center
Tomaž Bolčina      1994    206    center
Matej Rojc      1993    198    branilec
Erjon Kastrati      1994    198    branilec
Luka Lapornik      1988    195    branilec
Malcolm Armstead    1989    183    branilec
X