Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
il
il
13.07.2014 14:56:30
Deli članek:

Zdovc vpoklical kvartet iz B-reprezentance

Grega Wernig

Slovenska B-reprezentanca je v soboto v premierni akciji zaključila nastope na turneji po Kitajski. V skladu s predhodnim dogovorom pa je selektor A-reprezentance Jure Zdovc izbral štiri košarkarje, ki se bodo že prej izbrani dvanajsterici pridužili na pripravah za svetovno prvenstvo.

Zdovc je tako iz druge garniture reprezentantov dodal Luko Lapornika, Mateja Krušiča, Mateja Rojca in Mitjo Nikolića, takoj po zadnji tekmi evropskega prvenstva do 20 let pa se bo odločil še za enega ali dva igralca te reprezentance.

Priprave za nastop na svetovnem prvenstvu v Španiji se bodo začele 16. julija v Zrečah. Treningom se bo z nekajdnevnim zamikom pridružil še Edo Murić, ki je minulo noč v dresu Atlante Hawksov začel nastope v poletni Ligi NBA.

"Po koncu prve akcije članske B-reprezentance je napočil čas za priprave A-reprezentance. Selektor Jure Zdovc je po ogledu nekaterih posnetkov B-reprezentance s turneje po Kitajski izbral štiri igralce glede na igralno pozicijo ter na to, kako se zlivajo z njegovim konceptom igre. Akcija B-reprezentance se je izkazala za odlično, s kitajskimi partnerji pa se že dogovarjamo o dolgoročnem sodelovanju in glede na to, da so vsa potovanja slovenskih reprezentanc v Azijo za KZS brezplačna ter vedoč za dejstvo, da lahko vselej računamo na kopico kakovostnih tekmecev, je to sodelovanje s Kitajsko za slovensko košarko izjemnega pomena. V četrtek se začenja uvodni del priprav izbrane vrste, ki jo konec avgusta čaka nastop na svetovnem prvenstvu v Španiji. Na treningih bo sprva sodelovalo 16 igralcev, ki se jim bosta kasneje pridružila še eden ali dva košarkarja reprezentance U20. Izmed teh 17, 18 košarkarjev bo selektor izbral 14 posameznikov, ki bodo odšli na Stankovićev pokal v kitajski Luoyang. Med njimi po predhodnem dogovoru ne bo Erazma Lorbka in Gorana Dragića, ki bosta v tem obdobju trenirala po posebnem programu," je dejal direktor članskih reprezentanc Matej Avanzo.

"Izbrali smo štiri kandidate iz B-reprezentance, ki so si vpoklic v A-reprezentanco najbolj zaslužili in obenem najbolj ustrezali mojima glavnima kriterijema. Prvi je bil ta, da potrebujemo košarkarje na določenih pozicijah, drugi pa, da potrebujemo specifične igralce, ki zadovoljujejo moje kriterije predvsem v igri v obrambi. Glede na ti osnovni izhodišči smo se odločili za Luko Lapornika, Mateja Krušiča, Mateja Rojca in Mitjo Nikolića. Ob tem budno spremljamo tudi evropsko prvenstvo reprezentance U20, po koncu katerega se bomo odločili za vpoklic enega ali celo dveh košarkarjev. Četverica iz B-reprezentance bo sodelovala v prvem tednu priprav, po katerem se bomo enemu od kandidatov verjetno morali zahvaliti, na priprave pa nato prihaja eden ali dva košarkarja iz reprezentance U20. Prvi del priprav bo tako namenjen testiranju vseh omenjenih igralcev, saj Goran Dragić in Erazem Lorbek ne bosta potovala na Stankovićev pokal na Kitajsko," pa je svoj izbor utemeljil selektor Zdovc.

Kandidati se bodo v pripravljalnem obdobju poleg Zreč mudili še v Rogaški Slatini, Kranjski Gori in Ljubljani. Odigrali bodo štirinajst pripravljalnih tekem, od tega šest na domačih tleh. Prvva bo na sporedu že 24. julija, ko bo v Rogaški Slatini v 1. kolu Pokala Adecco nasprotnica Kanada. V naslednjih dveh dneh bosta sledili še srečanji z Gruzijo (Murska Sobota) in Ukrajino (Rogaška Slatina).

Za tem bo po prostem dnevu slovenska vrsta odpotovala v Louyang na Kitajskem, kjer bo sodelovala na tradicionalnem Stankovićevem pokalu (31. julij - 4. avgust). Izmed kandidatov za nastop v državnem dresu v Azijo ne bosta potovala Goran Dragić in Erazem Lorbek. Dvojec bo ostal v Ljubljani in pod budnim očesom selektorjevega pomočnika Gašperja Potočnika treniral po posebnem programu.

Med 16 in 18. avgustom bo na vrsti novo gostovanje, tokrat na turnirju v Litvi. V Kaunasu se bo Slovenija pomerila z Novo Zelandijo, Grčijo in gostiteljico Litvo. Zdovčeve izbrance tudi po tem turnirju čaka natrpan urnik. Tri dni po obračunu z aktualnimi evropskimi podprvaki se namreč v Areni Stožice začne nov sklop pripravljalnih tekem. V četrtek, 21. avgusta, se bodo na Telemachovem turnirju merili z Iranci, ki jih vodi nekdanji slovenski selektor Memi Bečirović, dan za tem z Brazilci, v soboto pa znova z Litvanci. Pika na i bo obračun z izbrano vrsto ZDA, ki bo v 26. avgusta v Las Palmasu.