Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
14.07.2014 10:49:12
Deli članek:

Mama, prihajam domov

Reuters

Najboljši igralec na svetu LeBron James je ob prestopu iz Miamija v Cleveland moral preko nekaterih stvari, ki bi koga drugega morda odvrnile od vrnitve. On pa se klicu doma preprosto ni mogel upreti.

Štiri leta je bilo na spletni strani Cleveland Cavaliersov mogoče prebrati znamenito odprto pismo, ki ga je lastnik kluba Dan Gilbert v besu napisal ob odhodu LeBrona Jamesa v Miami leta 2010. Tekst, poln jeznih, užaljenih besed, žalitev in posmehovanja, namenjenega najboljšemu igralcu na svetu, ki je takrat svojo odločitev sporočil preko teve zaslonov, ves ta čas ni bil umaknjen z uradne strani. Do prejšnjega tedna. Pred nekaj dnevi je (skrivnostno) izginil in pametnemu je bilo to dovolj jasno znamenje. Najpozneje takrat je bilo jasno, da se James res vrača v Cleveland, domov v zvezno državo Ohio, v neposredno bližino rodnega Akrona.

Ni skrivnost, da je bilo pismo, za katerega se Gilbert Jamesu nikoli ni javno opravičil, ena najpomembnejših stvari, zaradi katerih je James tako dolgo odlašal z dokončno odločitvijo kje bo nadaljeval kariero. A ne tudi najpomembnejša. To tudi ni bil denar, kot bi morda marsikdo pomislil v prvem hipu, in ki ga bo James dobil dobrih 42 milijonov dolarjev za dve leti, za kolikor je podpisal. Marsikje, tudi v Miamiju, bi lahko dobil več, a je za ceno vrnitve »pogoltnil« tako milijone kot pismo, pa tudi ugled svoje podobe, statusa v javnosti.

Kot najboljši igralec sveta je »kralj« tudi nekakšen nekronani vodja igralcev v ligi NBA, tisti, čigar glas ogromno šteje in ki mu ostali sledijo. Pa mu bodo tudi še zdaj, ko se je vrnil v klub lastnika, ki je bil pri pogajanjih za podpis kolektivne pogodbe leta 2011 eden najbolj trdih pogajalcev in tistih, ki so bili pripravljeni najmanj popuščati v korist košarkarjev. Takrat je bila liga prekinjena, sezona skrajšana, zaradi česar so igralci, tudi James, zaslužili manj.

Predvsem slednje je bilo bojda tisto, kar je Jamesa pred podpisom za Cleveland najbolj morilo, a očitno je bil klic doma tako močan, da je šel tudi preko tega. Navijači Konjenikov, ki so mu pred štirimi leti obračali hrbet, se mu zdaj spet klanjajo in že sanjarijo o naslovu. Zamere, celo sovraštvo, so pozabljeni, kot da jih nikoli ni bilo.

Drugače je v Miamiju. Tam se v sicer precej blažji obliki ponavlja Cleveland izpred štirih let, razočarano je vodstvo kluba, navijači jezni, James pa je postal izobčenec. Tudi na velikem grafitu (na fotografiji), ki upodablja šampionsko moštvo Miamija, na katerem je njegov obraz že prebarvan s črno barvo.