moder plamen, ogenj, Svet24.si

Požig in poskus uboja v Ljutomeru

Milan Kučan Svet24.si

Kučan razočaran nad Pahorjem

jozef horvat bobo Reporter.si

Novi šok v NSI: Jožef Horvat ni več v igri za ...

soča, 13-letnik, utopitev, kajakaški klub Svet24.si

Utopitev v Soči: deček se je zataknil za večji ...

balskanski bojevnik, dragan tošić Necenzurirano

Lovke afere komunalno blato vodijo do Balkanskega ...

polna luna denar Dobra karma

Razkrivamo: denar vam na polno Luno prikliče ta ...

polona k Njena.si

Polona iz Sanjskega moškega: Stojim na realnih ...

STA
STA
2 09.05.2018 12:08:16

Ernest Aljančič: Nisem kriv po nobeni točki obtožnice

Ernest Aljančič, nekdanji predsednik Hokejske zveze Slovenije (HZS).
Arsen Perić
Danes je bil na ljubljanskem okrožnem sodišču predobravnavni narok za nekdanjega predsednika Hokejske zveze Slovenije Ernesta Aljančiča, ki mu obtožnica očita zlorabo položaja in domnevno oškodovanje hokejske zveze. Obtoženi se je na naroku izrekel, da ni kriv.

Zaradi zlorabe položaja in oškodovanja hokejske zveze se je pred časom na zatožni klopi znašel nekdanji prvi mož slovenskega hokeja Ernest "Nestl" Aljančič, obtožnica bremeni tudi odvetnika Marka Schulza in nekdanjega športnega direktorja Matjaža Žargija.

Kot sta o primeru pred časom poročala časnika Dnevnik in Večer, gre za očitane nepravilnosti, ki so se na Hokejski zvezi Slovenije dogajale v času Aljančičeve vladavine, ki ima tudi močan vpliv v Mednarodni hokejski zvezi. Nepravilnosti so se pokazale po zamenjavi vodstva zveze jeseni 2010, ko je Aljančiča zamenjal Matjaž Rakovec, ki zvezo vodi še danes.

Aljančič naj bi novembra 2006 pogodbo o trženju programov v hokejski zvezi podpisal kar sam s sabo, kot predsednik zveze na eni strani in lastnik podjetja Class I na drugi. Class I je s tem dobil pooblastilo za trženje reprezentance, televizijskih prenosov, izdeloval je letne proračune pokroviteljskih sredstev, pridobival sponzorje in podobno. Za usluge si je smel Class I zaračunati kar 30-odstotno provizijo. Sledila je kriminalistična preiskava, ki se je končala z ovadbo, ki jo je ljubljansko tožilstvo spremenilo v obtožnico, sta poročala Večer in Dnevnik.

Prvoobtoženega Aljančiča na predobravnavni narok na ljubljansko okrožno sodišče pred časom ni bilo, se pa ga je udeležil danes, kjer se je izrekel, da ni kriv. "Nisem kriv po nobeni točki, ki mi jih očita obtožnica in pričakujem oprostilno sodbo," je po naroku dejal Aljančič, pred tem pa pojasnil, zakaj ga ni bilo na prvem naroku. "Bil sem bolan in v bolnišnici, zato tudi pošte, poziva na sodišče, nisem mogel sprejeti. Zaradi bolezni in tokratnega naroka sem se tudi odpovedal poti na Dansko, kjer v teh dneh poteka svetovno prvenstvo," je pojasnil Aljančič.Njegova odvetnica Pia Barbara Hrovat je na naroku predlagala izločitev predsednice sodnega senata Alje Kratovac. Ta je bila po mnenju obrambe vpletena v nekaj drugih primerov, ki so se sicer izvajali na sodišču v Kranju, zaradi katerih obramba Kratovčevi očita pristranskost in zato predlaga njeno izločitev.

Sodnica Kratovčeva je pozvala tožilca Boštjana Valenčiča, da prikaže nasprotna dejstva in očitano zanikala, a je obramba dejstva prerekala, s čimer bo o nadaljnji vpletenosti Kratovčeve v ta primer v nekaj tednih odločal predsednik sodišča. Zaradi tega je bil naslednji narok danes prestavljen za nedoločen čas.

Tožilstvo Aljančiču očita zlorabo položaja na škodo HZS, ki naj bi jo oškodoval za 240 tisoč evrov. Kot predsednik zveze naj bi podpisal škodljivo pogodbo s podjetjem Class I, prek katerega naj bi si prilastil pokroviteljska sredstva, ki jih Class I ni nakazal zvezi, pač pa jih je obdržal pri sebi. Ob tem pa je, kljub temu da Class I hokejski zvezi ni prenakazal sponzorskega denarja, terjal od zveze 30-odstotno provizijo. Prav tako naj bi bila škodljiva kompenzacija na račun zveze glede financiranja slovenske hokejske hiše na olimpijskih igrah v kanadskem Vancouvru, kamor se slovenska hokejska reprezentanca ni uvrstila, in zatorej po mnenju tožilstva tudi hiše tam ni bilo.

Valenčič, ki je pripravil obtožnico, nekdanjemu športnemu direktorju zveze Žargiju očita pomoč Aljančiču pri zlorabah položaja in pripravi fiktivnih računov, hkrati pa ga bremeni še neupravičene uporabe sponzorskih avtomobilov, ki naj bi jih bil uporabljal tudi v zasebne namene, za kar pa naj ne bi plačeval bonitete.

Značke: hokej, sodišče

Članki iz rubrike