Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Barbara Kavčič
Barbara Kavčič
10.12.2015 08:38:13
Deli članek:

Požeg: Dobil sem slabe informacije, Ščap: Nepošten človek

Arsen Perić

Ena največjih hokejskih novic preteklega meseca ali kar te sezone je bila prodaja blagovne znamke propadlega velikana, HK Jesenice. Pred točno 15 dnevi je Boris Požeg na javni dražbi ponudil največjo vsoto in postal lastnik ene največjih športnih blagovnih znamk v Sloveniji.

Spomnimo se, da se je v Murski Soboti na dražbi 24. novembra zbralo približno deset ljudi, med drugim tudi najnovejši slovenski hokejski upokojenec in nekdanji kapetan reprezentance Tomaž Razingar, predsednik HDD Jesenice Anže Pogačar, predstavniki podjetja Acroni Jesenice in tudi Boris Požeg, ljubljanski poslovnež, ki je presenetljivo z dražbe odšel kot zmagovalec. Za blagovno znamko HK Jesenice (v nadaljevanju HK Jesenice) je ponudil 150 tisoč evrov, kar 125-kratnik izhodiščne cene 1200 evrov.


Mnogi so se nad tem, da se je do nekdanjega največjega gorenjskega ponosa dokopal Ljubljančan, zgražali, a Požeg je zatrjeval, da hoče samo pomagati jeseniškemu hokeju, da hoče združiti Jeseničane in hokejski klub, ki ima v svojih vitrinah 32 naslovov slovenskega in jugoslovanskega prvaka, znova videti med udeleženci v ligi EBEL. 


A Boris Požeg vsaj v tem trenutku lahko pozabi na vse svoje načrte. Odstopil je od pogodbe, ki jo je sklenil s stečajnim upraviteljem Štefanom Ščapom, oziroma slednjemu zaradi neizpolnjenih pogojev dogovora ni preostalo nič drugega, kot da ga izniči.

Arsen Perić

"Pripravljen sem bil plačati, vendar sem spoznal, da bi šel ta denar, teh 150 tisoč evrov, državi oziroma bankam, kar se mi zdi brez zveze. Dobil sem slabe informacije, ta denar bi dal, če bi šel neposredno v šport. Od pogodbe odstopam. Zakaj bi nekdo dobil ta denar, šport pa od tega ne bi imel prav nič," se danes tako sprašuje, hkrati pa pojasnjuje Požeg.

SRBSKO PREHRAMBENO PODJETJE
Slednji tako ni plačal niti are niti podpisal nobene pogodbe, a to ne pomeni, da ga projekt HK Jesenice ne zanima več. Pravi, da je bil v tem času v stiku s klubom in da ima za seboj še vedno tudi močnega sodelavca, za Ekipo SN je želel razčistil, da je bilo vse dozdajšnje poročanje slovenskih medijev napačno.
"Za sabo imam srbsko podjetje, ki deluje v prehrambeni industriji in hoče delovati tudi na slovenskem tržišču," je razkril Požeg, ki je dejal, da je bil v vsem tem dogajanju nekakšen povezovalec, saj to podjetje išče klub, ki še nima močnega generalnega sponzorja. HK Jesenice in nova zgodba ga tako zanimata, kot je nas zanimalo, za katero podjetje natančno gre: "Ne smem še oziroma ne morem še povedati."

TO NI NORMALNO ZA NORMALNEGA
Seveda Požegova poteza ni razveselila Štefana Ščapa. Stečajni upravitelj med pogovorom z nami včeraj ni skrival besa. "Že na začetku se mi je zdelo, da bo tako, da gre za nepoštenega človeka. Na dražbi so preostali dražitelji svoje ponudbe dvigali za tisoč ali 1500 evrov, on je znesek dvignil na 120 tisoč evrov. To ni normalno za normalnega človeka," nam je brez olepševanja svoje misli zaupal Ščap, ki je hkrati razočaran nad pravosodjem, v katerem pravi, da ne najde življenjske logike.

Arsen Perić

Zaradi postopkov, ki jih država noče spremeniti, saj se, kot pravi Ščap, vsi bojijo še svoje sence, bo moral stečajni upravitelj še enkrat "ponoviti vajo" oziroma bo sledil nov razpis dražbe. A da bo do te prišlo, bo moralo miniti nekaj časa. Ko je Ščap za nas seštel vse dneve, je predvidel, da bo nova dražba potekala nekje na sredini februarja. "V ponedeljek bom na sodišču vložil predlog, na katerega se mora sodišče odzvati v treh dneh. Sklep sodišča mora biti potem na Ajpesu objavljen 30 dni, po tem obdobju bo sodišče objavilo pravnomočni sklep, na katerega se lahko v 15 dneh kdorkoli pritoži. Vse skupaj bo torej trajalo vsaj 45 dni in hitro lahko pridemo do februarja," nam je na najbolj preprost način pojasnil Ščap.

CENA BO VIŠJA
"Počasi mi gre vse na živce, to izigravanje. A očitno to nekomu ustreza," je še dodal Štefan Ščap, ki nam je zatrdil, da Boris Požeg na naslednji dražbi ne more sodelovati (zaradi tega bi ga zaradi goljufije lahko celo kazensko preganjali) in verjame, da ga na novi dražbi tudi ne bo.
Ob tej priložnosti smo se dotaknili tudi izklicne cene, ki, kot trdi Ščap, na drugi dražbi ne bo znašala 1200 evrov. "Cena bo višja. Glede na dane ponudbe in ugotovitve s prve dražbe ter na pogovore po njej po novem vsekakor ne bo znašala le 1200 evrov," je še zatrdil Štefan Ščap.