Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
bk
bk
18.09.2024 14:05:44
Deli članek:

Hokejski legionarji: Kuraltu prva lovorika, Drozg in Török pričarala zmagovita gola (video)

Profimedia
Jan Drozg

Kako slovenski hokejisti igrajo v tujini?

Jan Drozg Habarovsk (KHL)
Mariborčan je v Rusiji že v polnem tekmovalnem pogonu, Habarovsk pa je na petih tekmah dvakrat zmagal in trikrat izgubil. V uvodu je bil dvakrat neuspešen, v Minsku je klonil z 0:3 (Drozga ni bilo v postavi), v Balašihi pa z 0:2 (igral je 14 in pol minut). Prvo zmago je Amur slavil v Astani (5:1), kjer se je Drozg v 14 minutah v statistiko vpisal z malo kaznijo, do druge pa je Habarovsk nato prišel v Omsku, kjer je s 3:2 slavil po kazenskih strelih, v četrti seriji pa je prav slovenski reprezentant dosegel zmagoviti zadetek! Po štirih tekmah v gosteh je Habarovsk le odigral tudi prvo domačo tekmo in proti kitajskem Kunlunu izgubil z 2:3, Jan je igral v prvem napadu in na ledu preživel dobrih 12 minut. Habarovsk je na lestvici vzhodne divizije s štirimi točkami deveti, prvi Nižnekamsk ima osem točk.

Matic Török (KooKoo, elitna finska liga)
V najboljši finski ligi so doslej odigrali tri kroge. KooKoo je na teh dvakrat zmagal in enkrat izgubil. S 4:3 je ob uvodu v sezono po podaljšku slavil v Raumi pri Lukkoju, kjer je Matic v 3. minuti podal za vodstvo z 1:0, na ledu pa je preživel dobrih 11 minut. Ob enaki minutaži je nato na domači ledeni ploskvi v Kouvoli KooKoo z 1:2 izgubil z SaiPo, naš napadalec pa je bil nato mož odločitve za zmago po kazenskih strelih (3:2) v Lappeenranti pri SaiPi. Takrat je Török, ki je na ledu prebil dobrih sedem minut, edini uspešno izvedel kazenski strel in v četrti seriji svoji ekipi zagotovil večji točkovni plen. KooKoo je s štirimi točkami na lestvici šesti, prvi IFK ima dve točki več.

Profimedia
Matic Török

Matija Pintarič (Grenoble, ligue magnus)
Z visoko zmago je v sezono zakorakal Grenoble, kamor se je to poletje preselil naš vratar. V Cergyju je slavil s 7:2, Matija pa je obranil 21 oziroma 91 odstotkov strelov. Tudi drugi obračun v sezoni je Grenoble dobil, na domači ledeni ploskvi pa je do zmage nad Nico prišel po podaljšku (3:2). Pintarič je v 63 minutah obranil 23 oziroma 92 odstotkov strelov.

Kristjan Čepon in Aleksander Magovac (oba Amiens, ligue magnus)
Slovenski branilski dvojec je bil prav tako uspešen ob uvodu v sezono, Amiens, kjer se prvič dokazujeta oba, je do zmage s 5:1 prišel v Angletu. Magovac je v 36. minuti v power playu podal za vodstvo s 3:0, Čepon pa je moral dvakrat na kazensko klop. Amiens je dobil tudi domači obračun proti prvaku iz Rouena, pri izidu s 5:2 je moral Čepon enkrat na kazensko klop.

Luka Kalan (Nice, ligue magnus)
Slovenski napadalec, ki je večino lanske sezone že igral za Nico, je s to na prvi tekmi sezone prišel do popolnega izkupička, s 3:2 je v domači dvorani premagal Chamonix, za zmagoviti zadetek pa je v 54. minuti poskrbel prav Kalan, ki je moral enkrat tudi na kazensko klop. V 2. krogu je Nica izgubila v Grenoblu, ob porazu z 2:3 po podaljšku pa se naš napadalec ni vpisal v statistiko.

Miha Štebih (Trebič, 1. češka liga)
Svoja vrata je odprlo tudi po kakovosti drugo češko tekmovanje, a brez slovenskega pridiha, kajti Miha Štebih ob zmagi Trebiča z 2:1 po kazenskih strelih na ekipo Pardubice B, zaradi poškodbe ni igral.

FB Fehervar

Anže Kuralt (Fehervar, ICEHL)
Še preden je vrata odprla lige ICEHL, je z ogrevanjem na to tekmovanje dobro opravil Fehervar, ki letos sicer igra tudi v ligi prvakov CHL. V torek je na Madžarskem s Ferencvarosem, sicer aktualnim madžarskim prvakom, igral v finalu superpokala, tega v svoji novi dvorani dobil s 3:2 in osvojil prvi naslov v sezoni.