Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

STA
STA
0 25.05.2023 22:22:38

Zgodovinski uspeh latvijskih hokejistov

Profimedia
Hokejska reprezentanca Latvije se je kot zadnja uvrstila v polfinale svetovnega prvenstva elitne skupine, ki ga gostita prav Latvija in Finska. Latvija je v Rigi v četrtfinalu premagala Švedsko s 3:1 (1:0, 0:1, 2:0).

* Arena Riga, gledalcev 9200, sodniki: Kaukokari (Finska), MacFarlane (ZDA, glavna), Davis (ZDA), Mackey (Kanada).
* Strelci: 1:0 Ločmelis (Bukarts, Cibulskis, 13.), 1:1 Liljegren (Raymond, Lindholm, 30.), 2:1 Indrašis (Bukarts, Jaks, 46.), 3:1 Jaks (Indrašis, Bukarts, 54.).
* Kazenske minute: Latvija 13 + kazen igre Dzierkals, Švedska 8.

Latvija se je kot zadnja prebila v četrtfinale in s tem izpolnila osnovni cilj oziroma željo ljubiteljev športa v tej državi. Z zmago proti Švici v zadnjem krogu predtekmovanja so si Latvijci dvignili samozavest, obenem pa tudi pomešali pare četrtfinala, saj so prehiteli Čehe in tako sebi priigrali švedske tekmece.

Status favorita je bil na strani Skandinavcev, gostitelji pa se pred polnimi tribunami glasnih navijačev v Rigi niso ustrašili. Začeli so pogumno in borbeno, v osmi minuti pa so po zaslugi spretnega Dansa Ločmelisa tudi povedli.


Kljub švedski terenski premoči so vodstvo zadržali po prvem delu, pozneje pa so rumeno-modri zelo pritisnili. V drugem delu so domače povsem stisnili pred njihov gol (razmerje strelov 13-1) in tudi izenačili prek Timothyja Liljegrena. Ob koncu tega dela igre so domači ostali brez Martinša Dzierkalsa, ki je dobil kazen igre, vendar v petih minutah številčne prednosti Švedi niso dosegli zadetka.

So ga pa kljub pritisku Švedov Latvijci, ko je Miks Indrašis v 46. minuti preigral obrambo in natančno zadel za 2:1. Švedi niso našli rešitve za trdno in borbeno latvijsko obrambo (razmerje strelov je bilo sicer na koncu kar 41-15 za Švede). Še več, po strelu Janisa Jaksa v 54. minuti je plošček švedskemu vratarju Larsu Johanssonu ušel v mrežo, to pa je bil tudi zadnji zadetek in razlog za veliko latvijsko slavje. Ta država se je namreč prvič doslej na SP uvrstila med najboljše štiri.

V preostalih treh četrtfinalih so Američani premagali Čehe s 3:0, Nemci Švicarje s 3:1, Kanadčani pa svetovne prvake Fince s 4:1.

V sistemu, kjer se v polfinalu najvišjerangirana ekipa po rednem delu pomeri z najslabšo od četverice, sta tako nastala polfinalna para Kanada - Latvija in ZDA - Nemčija.

Današnja tekma je bila zadnja v Rigi, obe polfinalni ter tekmi za medalje bosta v soboto in nedeljo v Tampereju.

Značke: hokej, sp

Članki iz rubrike