900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

STA
STA
2 11.03.2020 17:57:31

Bo Slovenija ostala brez SVETOVNEGA PRVENSTVA v HOKEJU?! Trenutna informacija je ...

Jurij Kodrun
Današnja odločitev vodstva tekmovanja alpske lige, da predčasno konča letošnjo sezono zaradi nevarnosti koronavirusa in s tem povezanih omejitev na športnih tekmovanjih, je sprožila tudi številna vprašanja o hokejski sezoni v Sloveniji. Za zdaj še ni odločitve o finalu državnega prvenstva, prav tako pa ne o morebitni odpovedi SP v Ljubljani.

Kot je v pogovoru za STA pojasnil generalni sekretar Hokejske zveze Slovenije Dejan Kontrec, odločitve o tem, kaj bo s finalom državnega prvenstva (po prvotnem scenariju bi ga morali igrati po koncu sezone v alpski hokejski ligi), še niso sprejeli.

Finalista sta klasična slovenska tekmeca SŽ Olimpija in Sij Acroni Jesenice, ki sta morala danes predčasno končati tekmovanje v regionalnem tekmovanju. Finale domačega prvenstva sta si zagotovila že januarja po uspešnih polfinalnih nastopih.

Trenutno v Sloveniji še potekajo tekmovanja v mednarodni hokejski ligi IHL in v mladinskih selekcijah, saj tam ni ekip iz Italije, ki jih je ukrep najbolj prizadel. A tako kot pri članskem DP je tudi na tem področju vse še odprto, na zvezi pa spremljajo dogajanje in se bodo o morebitnih spremembah odločili, če se bodo razmere spremenile.

"Zaenkrat še igramo ligo IHL za zaprtimi vrati. Naša tekmovanja, ki niso vezana na italijanske ekipe, ki imajo največje težave, ostajajo. Upamo, da bomo to dokončali. Imamo tudi mednarodno ligo v vseh selekcijah in zdaj smo pri polfinalih. Dokler bomo lahko igrali, bomo igrali. Kar se športa tiče, pa je situacija zelo negotova. Če bodo zaprli šole ali vrtce, bomo odpovedali tudi tekmovanja mlajših selekcij," je o poteku tekmovanj dejal Kontrec.


"Ta teden imam sestanek z obema kluboma, Olimpijo in Jesenicami, videli bomo, kako zapeljati ta del. Upoštevali bomo želje obeh klubov. Mislim pa, da je šport dogodek, kjer se ljudje družijo in se pridejo zabavat. Pa tudi za igralce, če niso v tekmovalnem ritmu, nima smisla nekaj igrati na silo. Vsa resna tekmovanja se zdaj žal končujejo brez zmagovalca, a to je višja sila," o usodi finala DP pravi Kontrec.

Vroča tema je tudi svetovno prvenstvo divizije I (skupina A) v Ljubljani. Začeti bi se moralo 27. aprila. Krovna mednarodna zveza IIHF je doslej že odpovedala devet svetovnih prvenstev pod svojim okriljem. Kontrec pravi, da so tudi na tem področju odprte vse možnosti, priznal pa je, da je v trenutnih razmerah morda vendarle preoptimistično pričakovati, da bo šport hitro spet stopil v ospredje.

"IIHF bo imela končno besedo. Mislim pa, da ne po športni plati, če igralci dolgo ne bodo imeli resnih tekem, ne po finančni plati ne verjamem, da bi lahko gledalce zvabili v dvorane, tudi če bi se tole z virusom hitro končalo. Če se ljudje bojijo, športno dogajanje nima smisla," je o morebitni odpovedi ali prestavitvi SP dejal eden glavnih v HZS. Meni, da bo usoda ljubljanskega SP tesno povezana s tistim elitne skupine, ki ga letos (predvidoma) gosti Švica.

"Dnevno poročamo IIHF, kaj se dogaja pri nas. Zaenkrat ni namigov o kakšni odpovedi, zbiramo pa podatke, nenazadnje gre tudi za tiste, ki pridejo k nam, Korejci so s tem zelo obremenjeni. Naše prvenstvo se nanaša na prvenstvo, ki bo v Švici. Če se bo odločalo, bodo rekli oba da ali pa oba ne. Tudi Švicarjem se igranje pred tisoč gledalci ne bo splačalo."

"Prvenstvo stane med 500.000 in 600.000 evri, tako da bi bila čista izguba, če bi morali igrati pred praznimi tribunami. Prodaja kart se je praktično ustavila, začetek je bil sicer dober. A tudi mi zdaj ne gremo v promocijo, ker bi nastali samo dodatni stroški. Prvenstvo pri nas bo, mogoče pa bo druga samo letnica, če bo do tega prišlo. Karkoli bo, mora potrditi IIHF," še pravi Kontrec.

Značke: hokej, sta

Članki iz rubrike