900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Saša Broz in hči Sara Zidarić Njena.si

Pravnukinja Josipa Broza Tita spremenila priimek

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 25.05.2019 22:13:13

Kanadčani povozili Čehe za finale

Reuters
Hokejisti Kanade so drugi finalisti svetovnega prvenstva elitne skupine na Slovaškem. V današnjem drugem polfinalu so premagali Češko.

Kanada - Češka 5:1 (1:0, 2:0, 2:1)

Bratislava - Dvorana Ondreja Nepele, gledalcev 9000, sodniki: Kaukokari (Finska), Tufts (ZDA, glavna), Lazarev (Rusija), Sormunen (Finska).
Strelci: 1:0 Stone (Stecher, 6.), 2:0 Nurse (Couturier, 21.), 3:0 Dubois (Marchessault, Stoone, 26.), 4:0 Turris (Mantha, 47.), 5:0 Chabot (Henrique, Strome, 54.), 5:1 Zohorna (Kolar, 54.).
Kazenske minute: Kanada 12, Češka 6.

Češka je sanje o zlati medalji, ki bi bila za to državo prva po letu 2010, pri sosedih na Slovaškem končala v polfinalu. Kanada je bila tokrat premočna, predvsem pa je odlično izkoriščala svoje priložnosti in imela zelo razpoloženega vratarja.

Kanadčani pa bodo tako lovili tretji naslov v zadnjih petih letih (prvaki so bili v letih 2014 in 2015), če bodo srebrni, bodo ponovili Pariz 2017.

Današnji polfinale ni bil tako neizenačen, kot kaže končni izid. Zgolj po statistiki strelov je bila Češka celo boljša (41-30), toda kaj, ko je bil za Čehe nerešljiva uganka Matt Murray. Zbral je kar 40 obramb, "shutout" pa mu je ušel šele pet minut pred koncem, a takrat je bilo za Čehe že prepozno, da bi lahko sanjali o preobratu.

Kanada je zgodaj postavila prvi temeljni kamen za zmago in v šesti minuti je Mark Stone že načel mrežo Pavla Francouza. Bržčas odločilen pa je bil začetek druge tretjine, ko je že v prvem napadu po prvem sodniškem metu Kanada prišla do nevarne akcije, Darnell Nurse je plošček popeljal za golom in premagal češkega vratarja.

Sledile so češke minute, toda granitna kanadska obramba je zdržala. Vratar Murray je v eni od akcij kar trikrat ubranil skorajda nemogoče. Česar niso zadeli Čehi, so na drugi strani Kanadčani. Še v drugi tretjini je za skorajda neulovljivo prednost poskrbel Pierre Luc Dubois, ko pa je Kyle Turris na začetku zadnje povišal že na 4:0, je bilo jasno, da bodo v finalu Kanadčani.

Ti so najprej vodstvo še povišali, še v isti minuti pa je nato Češka prek Tomaša Zohorne dosegla vsaj častni gol, ki pa ni spremenil ničesar.

Finale med Kanado in Finsko bo v nedeljo ob 20.15, pred tem bo ob 15.45 tekma za tretje mesto med Češko in Rusijo.

Značke: kanada, češka

Članki iz rubrike