Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

STA
STA
0 25.05.2019 21:38:47

Vrhunsko v Bistrici

Tit Košir
Hrvat Filip Mihaljević je v Slovenski Bistrici na prvem mitingu sezone za mednarodno atletsko ligo (MAL) Atletske zveze Slovenije (AZS) dosegel tretji izid sezone na svetu v suvanju krogle (21,84 m). Luka Janežič (Kladivar) je zmagal v teku na 300 m (32,73), tekel pa je drugič v 24 urah po drugem mestu v italijanskem Rietiju na 400 m.

Mihaljević je s 1231 točkami dosegel tudi daleč najboljši izid mitinga po mednarodnih tablicah, med atletinjami je bila najboljša Agata Zupin (Velenje) s 1106 točkami, ko je bila najhitrejša v teku na 400 m ovire (57,16),

Na 300 m je med atletinjami Anita Horvat (Velenje), ki je tako kot Janežič varovanka trenerja Roka Predaniča, slavila z rekordom stadiona (37,70).

Martina Ratej v metu kopja s 57,10 m, kolikor je zadostovalo za zmago, ni bila zadovoljna. Med atleti je na 400 m ovire slavil Peter Hribaršek (Velenje, 52,01), Joni Tomičič Prezelj (Olimpija) pa z 11,83 na 100 m.

Barbara Špiler (Brežice, 66,31 m) in Nejc Pleško (Olimpija, 71,41 m) sta bila najboljša v metu kladiva; slednja sta za okrog pet metrov zaostala za normo za nastop na letošnjem svetovnem prvenstvu v Dohi.

Med tremi tekmovalci, ki so v metu diska presegli 60 m, je bil tretji prvi Slovenec Kristjan Čeh (Ptuj), ki je s 60,15 m za slabe tri metre in pol zaostal za Črnogorcem Danijelom Furtulo (63,54), drugi pa je bil Mihaljević v svoji drugi disciplini s kar 62,85 m. Saša Babšek je organizatorju tekmovanja, bistriškemu klubu, priborila zmago v troskoku (13,38 m), za Hrvatico Marijo Tolj (60,87 m), je bila v metu diska druga Veronika Domjan (Ptuj, 55,70 m).

Najmočnejša disciplina mitinga je bila po pričakovanju suvanje krogle, kjer je četverica presegla 20 m, poleg Mihaljevića še tekmovalca iz Bosne in Hercegovine Kemal Mesić (20,41 in Mesud Pezer (20,36 m) ter Srb Asmir Kolašinac (20,06 m),

Boljša od Mihaljevićevega tokratnega dosežka sta bila letos le Američan Ryan Crouser (22,74 m), aktualni olimpijski zmagovalec, in Tomas Walsh (22,06), ki bo na SP v Dohi branil naslov.

Enaintridesetletni Mihaljević je že nekaj časa blizu svetovnemu vrhu, leta 2016 je v Portlandu osvojil bron na svetovnem dvoranskem prvenstvu. V Slovenski Bistrici je začel z 20,88 m, v drugi seriji dosegel daljavo tekme (21,84 m) po dveh prestopih pa izjemno serijo dopolnil z 21,57 in 21,77 m.



Tako je bil po dosežku v ozadju Janežič, najboljši slovenski atlet zadnjega obdobja. "Že kar dolgo nisem tekel v Sloveniji, zato smo se odločili, da spet nastopim doma, četudi sem tekel že v petek. A za Rieti sem dobil res dobro finančno ponudbo. Dve tekmi v dveh dnevih sem opravil, to je bil zelo dober trening za zaključek pripravljalnega obdobja," je povedal Janežič.

V Rieti je šel dan pred tekmo, po njej je šel s Predaničem takoj v domovino z avtom. "A sem bil doma že ob enajstih zvečer in tako je vse skupaj minilo brez težav in kakšnega večjega tveganja za poškodbo ni bilo. A moram reči, da še nisem v dobri formi, kar je povsem razumljivo. Šele pred 14 dnevi sem prišel s priprav, zato nisem v dobri formi. Ta se bo pokazala na naslednjih tekmah," je dodal Janežič. V četrtek bo tekel na diamantni ligi v Stockholmu, 3. junija v Pragi, 11. junija pa še v Franciji.

Na diamantni ligi 30. maja bo poleg Janežiča tekla tudi Horvatova. "A bom v Stockholmu nastopila le v predprogramu, na žalost, a se kljub temu tekme zelo veselim. Lahko bi bilo boljše danes, v prvi tretjini sem šla malo prepočasi, v drugem delu pa je bilo preveč vetra. Glede na prvo tekmo sezone je bilo kljub temu dobro. Moj glavni cilj sezone pa ostaja SP v Dohi," je povedala Horvatova.

Ratejeva je svoj prvi nastop v sezoni začela s 56,02 m, nato je prestopila za nekaj centimetrov, v tretjem poskusu pa je vrgla slabo in se sama odločila za prestop ter potem merjenja ni bilo. V četrti seriji je prav tako ostala brez izida, končala pa je s 55,05 m in 57,10 m.

"Prva tekma, nisem še v tekmovalnem ritmu. Težave imam v zaletu, na koncu gre kopje v eno smer, umikam sama sebe, med tekom pa v drugo. Lani se je moja sezona začelo podobno, le da je bil tedaj nastop na diamantni ligi v Šanghaju. Potem sem stopnjevala izide. Letos je bil načrt priprav enak, zato ni bojazni, da ne bi bilo z izidi taki kot lani. Izpustila sem le zimsko sezono, ker je SP zelo pozno. Malo težko je bilo sicer začeti, ker je zelo daleč od moje zadnje tekme. Telesno sem dobro pripravljena," je povedala Ratejeva.

Dobila je ponudbo za diamantno ligo v Rimu, potem pa bo tekmovala še v Ostravi, njene naslednje tekme pa bodo odvisne od izidov na omenjenih dveh tekmah. Želi se čim prej približati daljavam 62,30 m, kar je norma za SP.

"Vesela sem, da sem tekla hitreje kot na svoji prvi tekmi v Kranju, je pa še rezerv, napake moram odpraviti na naslednjih tekmah. Na zadnjih dveh ovirah sem izgubila korak in bila potem počasnejša. Lanska poškodba je pozdravljena, občasno me sicer še malo boli. Tekmovalnega koledarja še nimam določenega, čakam še na povabilo za nastop v Pragi," je povedala Zupinova. Lani je zaradi poškodbe tetive izgubila večji del sezone in je odpovedala tudi nastopu na evropskem prvenstvu v Berlinu.

Naslednji miting MAL bo 5. junija v Ljubljani, 12. junija bo sledil Maribor.

Članki iz rubrike