Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
bk
bk
17.02.2016 10:51:09
Deli članek:

Risi in OI: Danska korist

Arsen Perić

Medtem ko je naša reprezentanca igrala na prijateljskem turnirju v Innsbrucku, se je v treh mestih 12 izbranih vrst borilo za napredovanje v naslednji, zadnji krog kvalifikacij za olimpijske igre, ki jih bo februarja 2018 gostil Pjongčang.

Že po svetovnem prvenstvu elitne divizije maja lani je postalo jasno, da bodo risi za drugi nastop na olimpijskih igrah tudi tokrat igrali v zadnjih kvalifikacijah, ki bodo po novem sistemu potekale od 1. do 4. septembra letos.

V skupini D sta se po rankingu svetovne hokejske zveze ob Sloveniji (14. na lestvici) znašla še Danska (15.) in Belorusija (9.), ki bo turnir tudi gostila; zdaj je uradno, da bo turnir potekal v Minsku. Po tem koncu tedna je postal znan še četrti udeleženec tega septembrskega turnirja (eden bo potekal še na Norveškem, eden pa v Latviji), po zmagi na turnirju v Budimpešti, kjer je odpravila Madžare, Litovce in Estonce, pa je to postala še Poljska.

6

igralcev imajo Danci trenutno v ligi NHL.

Sistem kvalifikacij za OI je lani IIHF spremenila zaradi ugovarjanja držav, ki bi v svojih izbranih vrstah lahko imele več igralcev iz lige NHL, vendar pa jim ti po prejšnjem sistemu kvalifikacij (te so se odigrale med sezono) pri najpomembnejšem koraku niso mogli pomagati. Zdaj se bo to spremenilo (če bodo moštva lige NHL to svojim igralcem seveda dovolila) in največjo korist bodo v tem primeru imeli Danci. Slovenci, vemo, imamo v najboljšem hokejskem tekmovanju na svetu le enega predstavnika, Anžeta Kopitarja, enako je ta trenutek z Belorusi (Mihal Grabovski), medtem ko imajo ta trenutek Danci v ligi NHL šesterico (Frederik Andersen, Mikkel Bødker, Frans Nielsen, Jannik Hansen, Lars Eller, Nikolaj Ehlers). Poljaki v ligi NHL nimajo igralca.

Na olimpijske igre so se sicer neposredno že uvrstili Kanadčani, Čehi, Švicarji, Rusi, Američani, Slovaki, Švedi, Finci in gostiteljica Južna Koreja, septembra pa bodo postali znani še zadnji trije udeleženci.
Še to. Po končnih klubskih sezonah se bodo pred SP divizije 1A (od 23. do 29. aprila) risi prvič zbrali 4. aprila na Jesenicah. V pripravljalnem obdobju so za zdaj na sporedu Slovenije štiri prijateljske tekme: dve s Hrvati in po ena z Japonci in Madžari.