Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
hu
hu
11.12.2015 12:49:21
Deli članek:

Risi U-20: Izpad še ne pomeni statusa favorita

HZS

Slovenska reprezentanca do 20 let je v sredo zaključila še zadnje priprave pred svetovnim prvenstvom divizije 1B, ki se to soboto začenja v francoskem Megevu.

Našo izbrano vrsto, ki si bo v Franciji poskušala priigrati vrnitev v divizijo 1A, iz katere so mladi risi izpadli na lanskem SP, od sobote do naslednjega petka čakajo obračuni z reprezentancami Velike Britanije, Francije, Poljske in Ukrajine. Japonci so svoje sodelovanje odpovedali, tako da nobena ekipa ne bo izpadla v nižjo divizijo.

Spored tekem Slovenije
Sobota, 12. 12. ob 15.30: Velika Britanija – Slovenija
Nedelja, 13. 12. ob 19.00: Slovenija – Francija
Sreda, 16. 12. ob 19.00: Poljska – Slovenija
Petek, 18.12. ob 15.30: Slovenija – Ukrajin
a

Novi selektor Jaka Avgustinčič je varovance na pripravah na SP zbral že v juliju in avgustu, nato pa še novembra, ko so v francoskem Vauyaniju igrali na pripravljalnem turnirju.

Avgustinčič je z delom na pripravah zelo zadovoljen, toda … "Splet nesrečnih okoliščin, predvsem poškodbe, nas je na koncu prisilil v določene spremembe. Kljub temu ocenjujem, da smo v osnovi sestavili reprezentanco na najvišji mogoči kakovostni ravni," je pred odhodom dejal novi selektor.

Uspešna generalka

Še pred prihodom na prizorišče prvenstva so se mladi risi ustavili v italijanskem Vipitenu ter se v prijateljskem obračunu pomerili z reprezentanco Italije. Naši mladeniči so bili po šestdesetih minutah igre boljši od domačinov in slavili s 3:2 (1:0, 1:1, 1:1). V prvi tretjini je bil strelec za Slovenijo Luka Maver, v drugi Nik Unuk, medtem ko je zmagovalni plošček v italijansko mrežo v zadnjem delu tekme poslal Nik Grahut.

Na SP reprezentanca odhaja brez vratarja Žana Usa, ki bi mu sicer skoraj zagotovo pripadla vloga prvega čuvaja mreže. Naše čete to seveda ne hrabri. "Vsekakor se pri nas pozna odsotnost vsakega igralca, vendar ne moremo objokovati igralcev, ki jih ni. Delati je treba s tistimi, ki so. Verjamem vanje, in da je vsak izmed njih sposoben, če da od sebe svoj maksimum, narediti velik rezultat," je nadaljeval Avgustinčič, ki pravi, da favorit za preboj nazaj na višjo raven ne bo samo Slovenija.

"Po mojih izkušnjah z reprezentancami dejstvo, da izpadeš iz neke skupine, še ne pomeni avtomatičnega statusa favorita v skupini nižje. Vemo, da se reprezentance iz generacije v generacijo spreminjajo; enkrat so močnejše, drugič malo slabše," je razglabljal glavni trener Slavije, ki o cilju ni konkretno spregovoril: "V prvi vrsti me zanima, kako se bomo na turnirju odzvali in kako bomo k njemu pristopili. Če bomo odigrali po svojih najboljših močeh, verjamem, da tudi rezultat ne bo izostal."


Seznam reprezentance do 20 let
Vratarji: Mark Vlahovič (Salzburg, Avt), Urban Avsenik (VSV Beljak, Avt), Tilen
Spreitzer (Olimpija mladi)
Branilci: Martin Rus (Olimpija mladi), Mark Čepon (Salzburg, Avt), Nik Grahut,
Miha Mercina (oba Celje), Marko Tarman (Jesenice), Žan Kuzman (Maribor)
Napadalci: Nik Unuk (Åmal, Šve), Miha Zajc (Austin, ZDA), Luka Maver (Topeka, ZDA), Gašper Glavič (Jesenice), Matic Jeklič, Rok Macuh (oba Olomouc, Češ), Nik
Simšič (Södertälje, Šve), Blaž Tomaževič (VSV Beljak), Janez Orehek (Slavija), Rok
Avsenek (KAC Celovec), Matjaž Šubic (Okanagen, ZDA), Nejc Mašič, Aljaž Chvatal (oba Olimpija mladi), Žan Jezovšek (Celje)
Selektor: Jaka Avgustinčič