Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Barbara Kavčič
Barbara Kavčič
27.10.2015 10:45:32
Deli članek:

Risi: Novinec, povratniki in počitek

m24.si

Včeraj se je s seznamom za prvi reprezentančni zbor v sezoni začela nova era, era Nika Zupančiča.

Nekdanji pomočnik Matjaža Kopitarja bo odslej stopal po svoji poti, njegov prvi seznam ni presenetil, na njem pa vseeno manjka kar nekaj močnih adutov.


Čeprav bi na selektorski stolček po odhodu Matjaža Kopitarja sedel kdo drug, je gotovo, da tudi ta oseba s seznamom izbrancev ne bi presenetila, preprosto v Sloveniji to ni mogoče. Še vedno je baza primernih igralcev tako skromna, da je težko čez noč vpeljati ali celo razmišljati o korenitih spremembah, zato jih tudi tokrat nismo pričakovali.

Na seznamu 22 risov se je pojavilo le eno res novo ime, mladi napadalec Telemacha Olimpije Nik Pem bo prvič v karieri spoznal, kako izbrana vrsta deluje na članski ravni.

Arsen Perić

Preostala imena ne presenečajo. Vratarski dvojec Kristan-Gračnar je že utečen, Zupančič tokrat ni vpoklical Gašperja Krošlja, ki mu gre sicer od vseh naših čuvajev mreže to sezono pri Medveščaku v ligi KHL najboljše, na HZS je namreč romala prošnja iz Zagreba, ali lahko Krošlja pogrešajo, da bi si malo odpočil. Iz razširjenega ruskega prvenstva bo tokrat zraven le Žiga Jeglič, medtem pa je Jana Muršaka in Roka Tičarja moral prečrtati, prvega zaradi okrevanja po poškodbi, drugega zaradi počitka. Tičar se namreč ukvarja s poškodbo, ki se mu vleče že nekaj časa, in bo tokratni reprezentančni premor izkoristil za počitek in terapije. Enako stanje je pri Robertu Saboliču.

GREGORC Z NATRGANIMI KOLENSKIMI VEZMI
Vseeno iz Češke prihaja številčna četica, ob Kristanu so se na seznamu znašli še branilci Mitja Robar, Žiga Pavlin, Miha Štebih in Jurij Repe, medtem pa je s tega zaradi poškodbe kolena (natrgane stranske vezi) odpadel Blaž Gregorc. Največ igralcev prihaja sicer iz lige EBEL, to je deset, kar šest vabil je romalo na naslov Telemacha Olimpije. Nove izkušnje bo nabiral tudi mladi branilec Miha Logar, dalj časa v reprezentančnem dresu nismo videli enega od povratnikov Anžeta Ropreta, večino ostalih igralcev v dresu z risom na prsih spremljamo že vrsto let, navsezadnje jih je 14 igralo na zadnjem SP elitne divizije v Ostravi. Med izkušenejšimi tam ni bilo le Davida Rodmana, ki je okreval po poškodbi zapestja, tudi zdaj na enem mestu ne bo obeh bratov Rodman, Marcel pa naj bi ravno danes končno prestal operacijo poškodovane medvretenčne ploščice v vratu. Ob Davidu bo Zupančič novo priložnost dal tudi Maticu Podlipniku.

Nikola Miljković
Blaž Gregorc

Risi se bodo naslednji ponedeljek popoldne zbrali na Bledu, kjer bodo opravili nekaj treningov, nato pa odpotovali na Poljsko, kjer jih od 5. do 7. novembra čaka turnir EIHC, kjer bodo palice prekrižali z Južno Korejo, Poljaki in Avstrijci. Vse štiri reprezentance (ter še Japonci in Italijani) bodo v Katovicah tudi aprila, ko se bodo borile za preboj v elitno divizijo, to priložnost pa bodo vse izkoristile za spoznavanje okolja, kjer jih čez pol leta čaka težko delo.
"Načrt za prvi zbor je ustvariti pozitiven ekipni duh, predstaviti reprezentantom določene spremembe, ki pa so bolj detajli in nam ne bi smeli predstavljati večjih težav, in preizkusiti nekatere, predvsem mlajše igralce, v določenih situacijah v igri," je med drugim povedal Nik Zupančič.