Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Barbara Kavčič
Barbara Kavčič
0 22.07.2017 13:49:46

Nekoliko nenavadna zgodba hokejistke iz ZAE: Hokej podpirajo, saj smo zakrite od glave do pete

Grega Wernig
Da smo se z njo sploh srečali, je kriv Jure Stopar, nekdanji hokejist, ki zadnje sezone kot trener deluje v ZAE. Da smo zanjo vedeli že pred našim intervjujem, pa so krivi Washington Capitalsi, ki so jo na začetku leta gostili na daljšem obisku in jo takrat predstavili hokejskemu svetu.

V Slovenijo sicer zdaj ni zašla prvič, državico na sončni strani Alp že dobro pozna. Obiskala je vse naše največje turistične atrakcije in se v Slovenijo, pravi, zaljubila. Pri nas je prvič v življenju drsala na naravnem ledu. "Ne spomnim se, na katero jezero so me peljali, a bilo je naravnost fantastično," je pripovedovala Fatima Al Ali, ki je hokej odkrila na malem ekranu. Film Mogočni rački ji je spremenil življenje.

Fatima, 27-letno, suhljato, a pravi, da žilavo dekle, je drugače eno od 60 deklet, ki v ZAE – imajo dve ekipi, eno v njenem Abu Dabiju, drugo v Dubaju–igrajo hokej. Ta je resnično zanimiv šport za tisti del sveta. Vročina je ena od prvih asociacij, ko pomislimo na bližnji vzhod, kjer je v poletnih mesecih normalno, če termometri kažejo 50 stopinj Celzija. V tem okolju ne moremo pričakovati, da bi bil hokej nadvse razvit ali nadvse priljubljen, toda da, hokej igrajo tudi v tej z nafto "prepojeni" bogati državi. Še več, v ZAE, v hokejskem eksotu, imajo skorajda toliko ledenih ploskev kot v Sloveniji. "Imamo tri uradne ledene ploskve, potem pa še šest manjših, na katerih pa se tekme ne morejo igrati," je stanje opisala naša sogovornica.

fatima al ali1 gw
Grega Wernig
"Še vedno se spominjam, kako je bilo prvič, ko sem prišla na drsališče. Stara sem bila sedem let in to je bila ljubezen na prvi pogled. Kasneje sem drsanje povsem opustila. Šele leta 2008 sem odkrila, da se pri nas dejansko igra hokej. Mamo sem prosila, da me pelje na kakšno tekmo," se je spominjala. Mama je svoji hčerki izpolnila željo, kaj hitro je Fatima potem postala stalnica hokejske dvorane. Prosili so jo namreč, da bi postala uradna fotografinja ekipe Abu Dhabi Storms, s čimer se je prav tako ljubiteljsko ukvarjala: "Niso se me več znebili (smeh)."

Fatima se od tretjega leta ukvarja s športom. Igrala je nogomet, ki je najbolj priljubljen šport v državi, in ki ga prej ali slej zaigra vsak otrok, pa golf, košarko ... a noben je ni prevzel toliko, da bi se z njim začela resneje ukvarjati. "Oče je podpiral moje športne podvige, mama je bila malo bolj zadržana. A ona je bila tista, ki je odločila, kaj bom počela. Rekla sem ji, ali hokej ali nogomet, in izbrala je hokej. Pride na vsako mojo tekmo," je ponosno povedala centralna napadalka.

Fatima je športnica, muslimanka, dekle, ki v muslimanski državi igra hokej. Tu, pri nas, v zahodnem svetu se ne moremo izogniti stereotipom. Enostavno ne gre. Za muslimanske države pravimo, da so zelo konzervativne, da so ženske, če se izrazimo diplomatsko, zapostavljene, moškim v celoti podrejene. A Fatimina zgodba je drugačna. Seveda je tudi v njenem primeru moški niso sprejeli ravno odprtih rok, ko je želela igrati eno najbolj moških iger na svetu. Ukvarja se z nečim, kar za muslimansko žensko še zdaleč ni običajno; je ena tistih, ki živi zunaj okvirjev. Ima pri tem tudi kakšno vzornico? "Niti ne. Nočem postati nekdo drug. Hočem biti svoja oseba, ki bo delala svoje stvari in na svoj način. Tudi mami sem povedala, da nočem, da me primerjajo s komerkoli. Hočem delati, kar si sama želim, in vseeno mi je, kaj ljudje mislijo o meni, kaj mi ljudje priporočajo ali celo hočejo, da bi delala," pravi reprezentantka ZAE, ki je tudi trenerka in sodnica.

CELOTEN INTERVJU SI LAHKO PREBERETE V SOBOTNI TISKANI IZDAJI EKIPE SN, KI JE NA VOLJO TUDI NA TRAFIKA24.SI!

Značke: fatima-al-ali, hokej, zae

Članki iz rubrike