Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
hu
hu
19.03.2016 11:43:11
Deli članek:

Washington kot prvi v končnici

vszi

Hokejisti Washington Capitals so si z zmago na domačem ledu s 4:1 proti Nashville Predators kot prva ekipa zagotovili vstopnico za končnico severnoameriške hokejske lige NHL.

Washington je s skupno 107 točkami daleč najuspešnejše moštvo v letošnji sezoni lige NHL ter edino doslej, ki je prestopilo mejo stotih osvojenih točk.

Prva tretjina v Verizon Centru v Washingtonu je minila brez zadetkov. V drugi tretjini, v 24. minuti, pa je padel prvi zadetek, presenetljivo je polno dvorano utišal gostujoči hokejist Filip Forsberg, ki je ob power playu plenilcem iz Nashvilla priboril vodstvo z 1:0. A veselje gostov je bilo kratkega daha. Daniel Winnik je nekaj več kot štiri minute kasneje zadel za izenačenje, manj kot pet minut pozneje pa je T.J. Oshie zabil za vodstvo 2:1, pri obeh golih je s podajama sodeloval Jevgenij Kuznjecov. Osemnajst sekund pred koncem tretjine je še enkrat udaril Winnik za vodstvo prestolnikov 3:1.

Domači hokejisti so odlično začeli zadnjo tretjino. Po le 36 sekundah je v Celovcu rojeni Andre Burakovsky postavil končni izid, ugnal je obrambo gostov ter je Washington popeljal k vodstvu s 4:1. Tudi pri tem zadetku je s podajo sodeloval Kuznjecov, ki je tekmo končal s tremi osvojenimi točkami. Triindvajsetletni ruski reprezentant iz Čeljabinska je skupno v tej sezoni, na 70 tekmah, zbral 53 asistenc in 20 golov za skupni seštevek 73 točk.

Formo so si pred odločilnim delom boja za najboljše izhodišče v končnici povrnili neposredni mestni tekmeci moštva Los Angeles Kings slovenskega asa Anžeta Kopitarja. Rački so na domačem ledu presenetili četrto moštvo vzhodne konference lige NHL Boston Bruins ter ga odpravili z izidom kar 4:0. Nerešljiva uganka za kosmatince je bil čuvaj mreže račkov Frederik Andersen, ki je še petič v karieri v ligi NHL hermetično zaklenil vrata ter zaustavil vseh 38 strelov hokejistov Bostona na gol. Hokejiste iz tega zgodovinskega mesta z atlantske obale Združenih držav Amerike bodo v noči na nedeljo gostovali še pri Kopitarjevem Los Angelesu. Anaheim je z zmago zaostanek za vodilno ekipo tihomorske divizije Los Angelesom znižal na štiri točke.

Na preostalih tekmah so hokejisti Buffalo Sabres s 3:1 ugnali Ottawa Senators, Winnipeg Jets so na domačem ledu z 0:4 klonili proti aktualnim prvakom Chicago Blackhawks, ki so na krilih vratarja Scotta Darlinga, ta je z 28 obrambami vpisal premierni shut-out, prekinili niz štirih porazov. Strelsko veselico je odprl Patrick Kane v 37. minuti z 39. golom v sezoni in 92 točko.

Domače zmage so se veseli hokejisti Edmonton Oilers, ki so v kanadskem derbiju moštev z repa pacifiške skupine premagali Vancouver Canucks z 2:0. Junak naftarjev je bil vratar Cam Talbot, ki je ubranil vseh 40 strelov na gol hokejistov Vancouvra za tretji shut-out v sezoni. Edini tekma, ki se ni končala po po rednem delu, je bila v Calgaryju, kjer so domači Flames izgubili po kazenskih strelih s 3:4 proti Colorado Avalanche. Odločilni zadetek je v že drugi seriji kazenskih strelov prispeval na Danskem rojeni Mikkel Boedker, ki je edini zadel po koncu rednega dela.