Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Barbara Kavčič
Barbara Kavčič
24.08.2015 15:30:05
Deli članek:

Jamajški hokejisti hočejo na zimske OI (video)

Te dni Jamajčani navdušujejo na svetovnem prvenstvu v atletiki, a ta karibska država ima ambicije tudi v zimskih športih.

Vsi vemo, da so Kanada, ZDA, Rusija, Švedska, Češka in Finska najboljše hokejske reprezentance na svetu, ki posegajo po največjih lovorikah v reprezentančnem hokeju, tudi po tisti zelo želenih - to so kolajne z olimpijskih iger.

A zdaj se je pojavila še ena reprezentanca, ki sicer nima tako velikih apetitov po odličjih, temveč "le" željo po uvrstitvi na OI, vendar ta prihaja iz ene najbolj eksotičnih držav, kar zadeva igranja hokeja na ledu, to je z Jamajke.

Vse se je začelo pred nekaj leti, ko je danes 49-letni Graeme Townshend postal selektor jamajške hokejske reprezentance, ta pa je trenutno prva in do zdaj edina karibska država v družini IIHF.

Graeme Townshend je sicer že sam spisal zgodovino, ko je postal prvi na Jamajki rojeni hokejist, ki se je prebil v ligo NHL in v tej odigral 45 tekem. V Kingstonu je sicer živel le prva tri leta svojega življenja, potem pa se je z družino preselil v Kanado, kjer je hokej seveda najbolj priljubljen šport.

Ko kdo omeni zimske OI in Jamajko, ni mogoče pomisliti na ničesar drugega, kot na bob reprezentanco, ki le na OI 1988 v Calgaryju tekmovala v bobu štirisedu. O podvigu Devona Harrisa, Dudleyja Stoksa, Michaela Whita, Freddyja Powella in Howarda Silerja so posneli tudi film Cool runnings (Ledene steze), s čimer so Jamajčani postali še bolj slavni.

To ter seveda igranje na OI si zdaj močno želijo tudi jamajški hokejisti. Trenutno je njihova hokejska reprezentanca sestavljena iz mladih, 16-letnih igralcev. Prav vsi so se rodili na tem karibskem otoku, ki bo pa potreboval še kar nekaj časa, da bo sploh dobil priložnost, da bi se boril za igranje na OI.

A upanje umre zadnje, trdo dela pa prinaša veliko, kar je predlani in lani na svoji koži dobro občutila tudi slovenska hokejska reprezentanca, ki se ni le prebila na OI, ampak je v Sočiju osvojila tudi odlično 7. mesto.