Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
bk
bk
05.06.2015 09:00:29
Deli članek:

Za ugriznit boleč (video)

Profimedia

Na prvi tekmi finala za Stanleyjev pokal se je v ospredju nepričakovano znašel napadalec Chicaga Andrew Shaw.

Tampa po letu 2004, ko je prvič (in zadnjič) dvignila veliko trofejo lorda Stanleyja, zdaj prvič igra v finalu najboljše hokejske lige na svetu, na prvem srečanju pa ni zdržala pritiska. Na domači ledeni ploskvi v Amalie Areni, v kateri je prvi boj finala spremljalo 19.200 navijačev, so gostje iz vetrovnega mesta v zaključku tekme v zgolj dveh minutah naprej razjezili, nato pa utišali glasne privržence domače čete.


Ti so bili vse do takrat dobro razpoloženi. V 5. minuti je Alex Killorn z neverjetnim zadetkom, ki ga lahko uvrstimo med največje mojstrovine v tej sezoni, Coreya Crawforda ugnal z udarcem po letečem ploščku, ne da bi sploh pogledal, kje čuvaj mreže Chicaga točno stoji, in poskrbel za vodstvo domačih.

A izkušeni gostje, za katere je to že tretji finale v zadnjih šestih letih, na koncu niso izkoristili kakovosti svojih vlečnih konj. Tokrat je za slavje poskrbela četrta napadalna trojka. V 54. minuti je izenačujoči zadetek dosegel le 20-letni Finec Teuvo Teravainen (za katerega soigralci pravijo, da je že zdaj hladnokrven kot led), ki je čez dve minuti prispeval še podajo za zmagoviti gol, tega pa je v statistiko vpisal 32-letni veteran z 11-letnimi izkušnjami v ligi NHL Antoine Vermette.

Reuters

Zgoraj omenjeni hokejisti pa kljub svojim pomembnim prispevkom niso bili prve zvezde tekme. Po tej se je namreč zaradi nespametnega dejanja v prvo "zvezdo" prelevil 23-letni napadalec Chicaga Andrew Shaw. Ta je v prvi tretjini zaščitil enega največjih zvezdnikov moštva Patricka Kana, ki ga je ob ogrado stisnil visoki branilec Victor Hedman. Mogoče bi 24-letni Šved ravnal drugače, če bi vedel, kaj bo izvedel Shaw, ki slovi po neizprosni igri v vseh elementih in krajih ledene ploskve. Shaw je namreč med prerivanjem izvedel "Suareza", kot bi rekli nogometni navijači, in ugriznil Hedmana. V nasprotju z nogometašem je zaradi velikosti Shaw Hedmana ugriznil veliko nižje, v trup, natančneje v predel reber.

Še po tekmi Švedu ni bilo čisto jasno, kaj se je zgodilo, saj kar ni mogel verjeti, da bi ga tekmec ugriznil. "Ampak tako je bilo čutiti. Naredila se mi je tudi majhna modrica, tako da je čisto možno, da me je ugriznil," je zmedeno izjavil branilec.

Ta ugriz pa še zdaleč ni bil prvi v ligi NHL. Pred štiri leti je bilo veliko prahu v zraku, ko je v finalu napadalec Vancouvra Alexandre Burrows v prst ugriznil Bostončana Patrica Bergerona, v vlogi grizočega pa so se v zadnjih 20 letih znašli tudi igralci, kot so Chris Chelios, Mihail Gabrovski, Marc Savard (celo večkrat), Scott Hartnell, Brooks Laich, Jordin Tootoo in Jarkko Ruutu.