Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

(mg)
(mg)
0 01.12.2022 11:30:33

Zgodovinski uspeh Slovenk

ANSIS VENTINS/WCF
V Östersundu na Švedskem se je končalo evropsko prvenstvo v curlingu elitne skupine A in skupine B, v kateri sta nastopali tudi slovenski reprezentanci.

Slovenke so se prvič v zgodovini uvrstile v izločilne boje in bile le korak od uvrstitve v elitno skupino desetih najboljših držav v Evropi. Prvenstvo so končale na četrtem mestu v skupini B.

V ženski konkurenci so Slovenijo zastopale Ajda Zavrtanik Drglin (vodja), Maruša Gorišek, Nadja Pipan in Liza Gregorin ter Frederic Rouge kot trener. Gre za izkušeno ekipo, ki je, sicer v nekoliko drugačni postavi, Slovenijo na mednarodnih tekmovanjih zastopala že večkrat. Pred prvenstvom je bil cilj ponoviti lanski uspeh in obstati v skupini B. Na prvenstvu so igrale proti Avstriji, Slovaški, Litvi, Španiji, Belgiji, Angliji, Finski, Estoniji in Češki.

Pet zmag in polfinale

V rednem delu so dekleta prikazala odlične igre in se s petimi zmagami in štirimi porazi prvič v zgodovini uvrstila v izločilne boje. V napetem polfinalu so s težkim zadnjim metom češke reprezentantke izgubile zgolj za točko, končni rezultat je bil 8:7. Zmagovalni ekipi polfinala sta se uvrstili v elitno skupino A, kjer igra deset najboljših reprezentanc v Evropi. V tekmi za tretje mesto so bile od Slovenije boljše Litovke z 10:6.

Slovenija je ena redkih držav, ki nastopa v drugi kakovostni skupini evropskega curlinga in nima pravih pogojev za treninge. V Sloveniji namreč ni namenske dvorane za curling, zato lahko igralci trenirajo na tekmovalni ravni zgolj v tujini. Uspeh Slovenk je zato še toliko večji, dejstvo, da so bile le korak od uvrstitve v elitno skupino A, v kateri nastopajo poklicni športniki in olimpijci, pa še toliko bolj izjemno.

Na prvenstvu je nastopala tudi moška reprezentanca v postavi Štefan Sever (vodja), Marko Harb, Simon Langus, Žiga Babič, Martin Razinger in Grega Arh kot trener. Tudi moška reprezentanca je sestavljena iz izkušenih igralcev curlinga, čeprav gre za prvo mednarodno prvenstvo v tej postavi. V rednem delu so se pomerili z Avstrijo, Belgijo, Francijo, Madžarsko, Latvijo, Nizozemsko in Portugalsko ter dosegli eno zmago. V odločilnih bojih za obstanek v skupini B pa so morali priznati premoč Estoncem, zato jim obstanek v drugi kakovostni skupini žal ni uspel. Slovenija se bo tako za vnovično uvrstitev v skupino B evropskega curlinga v moški kategoriji borila na evropskem prvenstvu skupine C konec aprila na Škotskem. 

Članki iz rubrike