GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

jz
jz
1 23.11.2022 16:34:21

Uh, se bo Slovenija zagrebla? Korošica se je skregala z avstrijsko zvezo in bi rada drugam...

Profimedia
Lani je bila Sophie Sorschag v Oberstdorfu ekipna svetovna prvakinja s avstrijsko ekipo.

V sezoni 2021/22 in na olimpijskih igrah je Korošica še bila del avstrijske reprezentance, zdaj pa išče novo državo, za katero bi nadaljevala s skakalno kariero. Na začetku letošnjega februarja je bila na olimpijskih igrah na Kitajskem druga avstrijska skakalka za Liso Eder (Sara Marita Kramer in Jacqueline Seifriedsberger sta imeli korono). Toda skakalka iz Beljaka je postala tragična junakinja olimpijskih iger. Ker ni imela pravilno prelepljenega logotipa sponzorja, je bila diskvalificirana. Nihče pa si ni mislil, da bo to njen zadnji nastop v dresu avstrijske reprezentance.
In od takrat se je zgodilo marsikaj. Komaj teden dni po debiju na olimpijskih igrah je bila sezona za danes 24-letno smučarsko skakalko končana. Na treningu za tekmo celinskega pokala si je strgala križne in stranske kolenske vezi, poleg tega pa si je poškodovala še meniskus. Tako je namesto skupne zmage v celinskem pokalu morala na operacijo in dolgotrajno rehabilitacijo. Zdaj naj bi se počasi vrnila na polne treninge, toda kot so poročali avstrijski mediji, se ne bo več vrnila v avstrijsko reprezentanco.
»V Avstriji so mi na žalost zaprli vrata. Konec aprila sem bila popolnoma nepripravljena na to, da me je smučarska zveza vrgla iz ekipe. Predvsem zato in tudi zato, da bi se lahko še vedno ukvarjala s svojim priljubljenim športom, moram zamenjati 'smučarsko državljanstvo',« je dejala Sophie Sorschag za avstrijske medije. In oktobra so se pojavila prva namigovanja, za katero državo naj bi po novem skakala Sorschagova. Ta je bila na treningu v Estoniji in takoj so vzniknile govorice, da je nova država že znana. Toda zaradi dolgotrajnega postopka je vse skupaj precej nejasno.
Športni direktor avstrijske smučarske zveze Mario Stecher je povedal, da so na Sorschagovo kljub vsemu računali. »Za nas je to velika škoda, saj smo jo hoteli obdržati. Toda Sorschagova je junija sama na zvezi oddala prošnjo za zamenjavo športnega državljanstva,« je povedal Stecher. Mesec pred tem, 11. maja, je zveza objavila sestavo ekip za sezono 2022/23 in ekipna svetovna prvakinja je bila na spisku najboljše ženske skakalne ekipe. Od takrat se je dokument spremenil in na novem spisku ženske A-reprezentance njenega imena ni več.

Sophie Sorschag
Profimedia



Brez starta v tej sezoni
Na avstrijski smučarski zvezi oziroma na kolegiju predsednika, ki odloča o zamenjavi športnega državljanstva, so Sorschagovi takoj odobrili zamenjavo državljanstva. In Korošica zdaj intenzivno išče državo oziroma zvezo, ki bi jo sprejela. Do zdaj je bila v svetovnem pokalu dvakrat med deseterico (lani sedma v Titiseeju in deveta v Ljubnem). Pokazala je, da ima potencial, zato je ne skrbi, da ne bi mogla tekmovati pod drugo zastavo. »V igri je več držav in upam, da bomo kmalu zaključili to zgodbo,« je dejala Beljačanka, ki bi lahko glede na priimek in tudi to, od kod izhaja, imela celo slovenske korenine (Sorschag – Soršak?). Poleg vsega pa jo zdaj trenira tudi nekdanji slovenski reprezentant v smučarskih skokih Jure Radelj. Je morda med omenjenimi državami, ki se zanimajo, da bi Sophie Sorschag nastopala pod njihovo zastavo, tudi Slovenija?
V aktualni sezoni, vključno z nordijskim svetovnim prvenstvom tako blizu svojega doma, v Planici, pa ne bo smela nastopati. Zaradi pravil mednarodne zveze tudi ne bo nastopila na prvi smučarskih poletih za ženske v zgodovini. »Menjava tekmovalnega državljanstva mora biti potrjena na mednarodni zvezi do konca maja, drugače moraš izpustiti sezono. Poleg tega mora biti športnik pri novi zvezi prijavljen vsaj pol leta,« je poudaril generalni sekretar FIS Michel Vion, ko so na Forumu Nordicumu govorili o morebitnih menjavah državljanstva predvsem za ruske in beloruske športnike.

Članki iz rubrike