Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
(mf)
(mf)
03.02.2022 10:54:54
Deli članek:

Olimpijski utrip tudi v Sloveniji

CELINE STUCKI/WCF
Avstralska reprezentanca

Že pred otvoritveno slovesnostjo se je v sredo začel olimpijski turnir v mešanih dvojicah v curlingu. Curling je namreč šport, ki bo na olimpijskih igrah trajal najdlje – skupaj s klasično kategorijo traja vse do zaključnega dne. Slovenije letos tam še ne bo, vseeno pa lahko curling med olimpijskimi igrami poskusite v več slovenskih mestih.

Na olimpijskem turnirju mešanih dvojic letos nastopa deset najboljših držav – Avstralija, Kanada, Kitajska, Češka, Velika Britanija, Italija, Norveška, Švedska, Švica in ZDA. Medtem ko se je večina držav na olimpijske igre prebila neposredno, glede na rezultate svetovnih prvenstev, sta se Avstralija in ZDA tja prebili prek kvalifikacijskega turnirja. Prav avstralska ekipa, ki jo sestavljata Tahli Gill in Dean Hewitt, pa je presenečenje nabora ekip tokratnih olimpijskih iger, saj gre za prvi nastop na olimpijskem turnirju v curlingu v zgodovini.

Med favorite zagotovo spada Kanada, za katero nastopata John Morris, aktualni olimpijski prvak v tej disciplini, in Rachel Homan, ki je Kanado na prejšnjih olimpijskih igrah zastopala v ženski kategoriji. Pozabiti pa ne smemo niti na Švedsko in Veliko Britanijo, kjer nastopajo večkratni evropski in svetovni prvaki, Švico, trenutno olimpijsko podprvakinjo, ter Norveško, ki je v Pjongčangu zasedla tretje mesto.

Kanado zanimajo le kolajne

Presenečenj glede udeleženk olimpijskih iger je v klasični kategoriji manj. V ženki in moški kategoriji se bo prav tako pomerilo po deset ekip. V ženski konkurenci nastopajo Kanada, Kitajska, Danska, Velika Britanija, Japonska, ekipa Ruskega olimpijskega komiteja, Južna Koreja, Švedska, Švica in ZDA. Med favoritinje gotovo spadajo Kanadčanke, Švedinje in Švicarke, a je pričakovati trd boj za kolajne, saj skoraj vse države na tekmovanje pošiljajo zelo izkušene tekmovalke. V Pjongčangu 2018 je Kanada prvič v zgodovini ostala brez olimpijskih kolajn v klasični kategoriji, kar je bilo veliko presenečenje, zato se na letošnje olimpijske igre odpravljajo še bolj motivirani.

Močna moška konkurenca

V moški konkurenci nastopajo Kanada, Kitajska, Danska, Velika Britanija, Italija, Norveška, Ruski olimpijski komite, Švedska, Švica in ZDA. Prav slednje tri države so dobitnice kolajn s prejšnjih olimpijskih iger in bodo v Pekingu nastopale v istih sestavah. V boj za kolajne pa se bodo tokrat gotovo pomešali še aktualni evropski prvaki iz Velike Britanije in Kanadčani, za katere bo nastopal izkušeni Brad Gushue, nekdanji svetovni in olimpijski prvak. V ženski konkurenci bodo finalna tekmovanja potekala 19. februarja, v moški pa 20.

V curlingu se lahko preizkusite tudi vi

Slovenije v curlingu na teh olimpijskih igrah še ni. Slovenske reprezentance se sicer udeležujejo evropskih in svetovnih prvenstev v vseh kategorijah, a zaradi neustreznih razmer za trening trenutno spadajo v drugo najmočnejšo kategorijo evropskih reprezentanc. V curlingu se lahko v zimskih mesecih vsako leto preizkusite na Jesenicah, v Ljubljani in Velenju, v času olimpijskih iger pa na več promocijskih dogodkih tudi v Ribnici, Kranjski Gori, Medvodah in Ljubljani. 

PATRICK FULGENCIO/WFC
John Morris