nova zemlja Svet24.si

Tedenski horoskop: Zdi se, da je svet okoli nas na...

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

1715284723-172a1604-1715284697347 Necenzurirano

SD želeli rubiti vilo na Levstikovi. Han: ...

ana-petrič Reporter.si

Slovenka leta odpuščena: vrata ji je pokazala ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Olga: Miha si je dovolil to, česar si ne bi smel ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

(czs)
(czs)
0 06.01.2022 14:30:36

Curling: Mladinke in mladinci se borijo za nastop med elito

Slovenska mladinska curling reprezentanca
CZS
Curling je šport, ki ga najprej ne povežemo s Slovenijo. Slovenijo prej povežemo s smučanjem, košarko, kolesarstvom ... Vprašanje pa je, kako daleč je trenutek, ko bo curling med najbolj prepoznavnimi slovenskimi športi.

Glede na to, da za zdaj na slovenskih tleh še ni prave ledene ploskve, ki bi bila namenjena samo curlingu, se zdi skoraj neverjetno, da bi se to lahko zgodilo. Slovenski igralci curlinga morajo igrati in trenirati na približkih ustreznih ledenih ploskev ali pa morajo v iskanju ustreznih razmer za trening potovati v curling dvorane v tujini (Italija, Avstrija, Madžarska, Slovaška ...). Splošno znano je, da so takšna potovanja pogosto veliko breme za družinske proračune igralcev. Slovenska curling zveza pa še nima dovolj sredstev, da bi tovrstne treninge lahko finančno pokrila, kot to počnejo nekatere druge športne zveze, ki so sponzorsko veliko bolj podprte.

Dihajo dan in noč

A ravno ob tem je zanimivo, da se slovenske reprezentance na svetovni ravni enakovredno kosajo z najbogatejšimi in najmočnejšimi reprezentancami. Nedvomno je to posledica tega, da so najboljši slovenski igralci in strokovni delavci v curlingu entuziasti, ki s curlingom dihajo dan in noč. Nekateri med njimi so postali mednarodno priznani in izjemni strokovnjaki za različna področja, kot so na primer priprava ledu, sojenje ...

Prav tako je treba izpostaviti dejstvo, da slovenski curling gradijo nekateri izjemno nadarjeni mladi športniki, ki bi lahko ob pravih razmerah za trening in ob močnejši sponzorski finančni podpori posegali tudi po najvišjih mestih na vseh mednarodnih tekmovanjih.

Zadnji dokaz za to sta slovenski reprezentanci, ki ravno v tem času v Lohji na Finskem nastopata na svetovnem mladinskem prvenstvu skupine B v curlingu. V mladinski kategoriji na svetovnih prvenstvih od leta 1975 dalje v curlingu nastopajo igralci, mlajši od 21 let. Tako kot je običajno v ostalih športih je veliko elitnih igralcev in olimpijcev blestelo že na mladinski ravni. Na primer med zmagovalci mladinskega svetovnega prvenstva tako najdemo nekatera največja imena svetovnega curlinga, največ naslovov pa ima v obeh konkurencah Kanada, sledijo Škotska, Švedska in Švica.

Svetovno mladinsko prvenstvo skupine B v Lohji na Finskem poteka od 3. do 14. januarja. Tekmuje 18 ženskih in 19 moških ekip, ki se borijo za nastop na mladinskem A svetovnem prvenstvu, ki bo marca v Jönnköpingu na Švedskem. Mladinci so razdeljeni v tri skupine (dve skupini s po šestimi ekipami in ena s sedmimi). Skupinski del bo končan danes, četrtfinale in polfinale bo na sporedu jutri, vrhunec pa bo sobotni finale. Vse tri ekipe, ki bodo osvojile kolajne, se bodo uvrstile na mladinsko A SP na Švedsko. Po mladincih bodo na led stopile še mladinke, ki so ravno tako razdeljene v tri skupine s po šestimi ekipami. Tekmovanje se bo začelo v ponedeljek, 10. januarja, in končalo z boki za kolajne v petek, 14. januarja. Tudi v konkurenci mladink se bodo tri ekipe, ki si bodo priborile kolajne, uvrstile na svetovno prvenstvo v Jönnköping.

Rezultate naših izjemnih in športno nadarjenih mladih predstavnikov lahko spremljate na spletni strani curling-zveza.si in družbenih omrežjih Curling zveze Slovenije. 

MLADINCI

Sodelujoče reprezentance: Avstrija, Brazilija, Tajvan, Češka, Danska, Anglija, Francija, Hongkong, Madžarska, Italija, Japonska, Kazahstan, Južna Koreja, Latvija, Nizozemska, Norveška, Slovenija, Španija in Turčija.

Madžarska se je umaknila s turnirja zaradi okužbe s covidom v ekipi.

Skupina A

Ekipe: Norveška, Danska, Španija, Slovenija, Brazilija, Madžarska, Tajvan

Izidi skupine A: Norveška – Danska 7:3, Slovenija – Brazilija 7:5, Tajvan – Španija 7:10, Tajvan – Norveška 1:14, Madžarska – Slovenija bb, Španija – Brazilija 8:2, Danska – Slovenija 7:6, Brazilija – Madžarska bb, Danska – Tajvan 9:1, Norveška – Španija 9:3, Španija – Danska 3:7

Trenutni vrstni red: 1. Norveška 4:0 (4 zmage 0 porazov), 2. Danska 3:1, 3. Španija 3:2, 4. Slovenija 2:1, 5. Brazilija 2:2, 6. Madžarska 0:4 in Tajvan 0:4

MLADINKE

Sodelujoče reprezentance: Avstrija, Brazilija, Hrvaška, Češka, Anglija, Nemčija, Madžarska, Italija, Kazahstan, Latvija, Nizozemska, Norveška, Škotska, Slovenija, Španija, Turčija in Združene države Amerike

Slovenske mladinke so v skupini A, pomerile se bodo z Avstrijo, Brazilijo, Italijo, Norveško in Turčijo

Članki iz rubrike