stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

(mš)
(mš)
0 06.01.2022 14:20:39

Slovencem komplet kolajn

Matic Nareks
ŠZS
Konec preteklega koledarskega leta je minil v znamenju uradnih tekmovanj v disciplinah s krajšim časom za razmišljanje.

Od 26. do 30. decembra je bila svetovna smetana na čelu z Magnusom Carlsenom tako zbrana v poljski prestolnici Varšavi, kjer je potekalo svetovno prvenstvo v pospešenem in hitropoteznem šahu, istočasno pa je v Novem Sadu potekalo evropsko prvenstvo v mladinskih kategorijah od osem do 18 let. Slednjega se je udeležilo več kot 470 mladih iz 29 držav, med njimi tudi 20 slovenskih igralk in igralcev, ki so nas razveselili s številnimi lepimi uvrstitvami. Uvodni del tekmovanja je potekal v  pospešenem tempu, nobenemu od naših predstavnikov pa v njem še ni uspel preboj v sam vrh oziroma na stopničke, čeprav so bili številni med njimi zelo blizu temu podvigu. Rudi Olenik Čampa in Nejc Herega sta med fanti do 14 let delila tretje mesto, a sta po dodatnih kriterijih končala na četrtem oziroma šestem mestu. Naš najboljši mladinec Jan Šubelj je bil v kategoriji do 18 let peti, uvrstitve v prvo deseterico pa so dosegli še Anja Beber in Sofija Timagina (6. in 7. mesto med dekleti do 10 let), Taja Guid (9. mesto med dekleti do 14 let), Vesna Mihelič (prav tako 9. mesto med dekleti do 16 let), Nuša Hercog in Pia Marie Ružič (6. in 7. mesto v najstarejši kategoriji deklet) ter Jan Marn, ki je bil deseti v najstarejši kategoriji mladincev.

Prvo kolajno v našem taboru smo dočakali v ekipnem delu tekmovanja. Ekipa fantov do 14 let v postavi Nejc Herega, Rudi Olenik Čampa, Andraž Gregorič in Nik Javornik je v zadnjem krogu z minimalno zmago proti Madžarski zaokrožila odlične predstave in prišla do srebrne kolajne. Edini poraz so doživeli proti zmagovalcem iz Belorusije, med drugim so premagali favorizirano rusko ekipo, ki se je na koncu morala zadovoljiti s tretjim mestom. Pričujoča kolajna je še en dokaz, da generacija naših mladincev v tej starostni kategoriji, skupaj z nekaterimi imeni, ki se tokratnega prvenstva niso udeležili, veliko obeta in lahko na njih tudi v prihodnje resno računamo. Tudi fantje do 18 let so se v zadnjem krogu borili za stopničke, a so doživeli tesen poraz proti Belorusom, ki so s polnim izkupičkom slavili tudi v tej kategoriji. Slovenci v postavi Jan Šubelj, Jaka Brilej, Jan Marn in Matic Nareks so na koncu osvojili peto mesto med 28 nastopajočimi ekipami.

Prvenstvo se je zaključilo z boji v najhitrejši disciplini, hitropoteznem šahu, kjer je bilo v dveh dneh na sporedu kar 18 krogov. Izjemen uspeh je dosegla Postojnčanka Anja Beber, ki je postala evropska prvakinja med dekleti do 10 let. Z uvrstitvami na evropskih in svetovnih prvenstvih je že nekajkrat pokazala, da spada med najboljše v svoji starostni kategoriji, tokratni podvig pa je nova potrditev tega in hkrati spodbuda zanjo, da lahko z nadaljnjim delom še naprej napreduje in dosega odmevne rezultate v mednarodnem merilu.

Komplet osvojenih kolajn v Novem Sadu je s tretjim mestom zaokrožil Celjan Matic Nareks v kategoriji fantov do 16 let. Tako kot Anja, ki je zmagala vse partije zadnjega tekmovalnega dne, je tudi Maticu po zaslugi odličnega zaključka in sedmih točk iz zadnjih osmih partij uspela uvrstitev na zmagovalni oder. Janu Šublju tudi tokrat ni veliko zmanjkalo do stopničk, saj je bil četrti, tako kot v najstarejši kategoriji deklet tudi Nuša Hercog. Vesna Mihelič je bila peta, Pia Marie Ružič šesta, Sofija Timagina in Jan Marn sta končala na osmem mestu, Jernej Kozlovič med fanti do 12 let na devetem, naše uvrstitve v prvo deseterico pa na 10. mestu zaključuje Jaka Brilej med fanti do 18 let. 

Članki iz rubrike