Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

(mf)
(mf)
0 15.07.2021 09:48:09

Curling na olimpijskih in paralimpijskih igrah

Švicarji
WCF/JEFFREY AU
Curling se je na olimpijskih igrah prvič pojavil leta 1924 kot demonstracijska disciplina, v polni program olimpijskih iger pa se je nato vrnil leta 1998 v Naganu. Slovenija je svojo zvezo dobila dvanajst let kasneje, po olimpijskih igrah v Vancouvru.

Konkurenca za nastop na olimpijskih igrah v curlingu je zelo velika, saj se nanje uvrsti le najboljših 10 reprezentanc glede na uvrstitve na preteklih svetovnih prvenstvih in dosežke na dodatnih kvalifikacijskih turnirjih. Pot do nastopa v Pekingu je za Slovenijo še vedno odprta, vendar je do tja treba zmagati na dveh velikih mednarodnih turnirjih: predkvalifikacijskem in nato še kvalifikacijskem turnirju za olimpijske igre, kjer pa bo konkurenca zelo huda. V ženski kategoriji bo tam na primer nastopala tudi Škotska, ki je v preteklosti že osvajala olimpijske kolajne. Glede na rezultate s svetovnih prvenstev so na olimpijske igre pri moških že uvrščene Kanada, Kitajska, Velika Britanija, Rusija, Švedska, Švica in ZDA, pri ženskah pa Kanada, Kitajska, Danska, Rusija, Švedska, Švica in ZDA.

Od 2018 na olimpijskih igrah tudi disciplina mešanih dvojic

V tej disciplini ekipo tvorita le dva igralca, pravila igre pa so nekoliko prilagojena. Podaja se manj kamnov, dva pa sta že postavljena v hiši pred začetkom vsakega obrata. Tekme so zato hitrejše, nekoliko bolj agresivne in zanimive tudi za gledalce. Leta 2018 je olimpijsko zlato osvojila Kanada, ki pa, zanimivo, v tej disciplini šenikoli ni osvojila svetovnega prvenstva. Drugo mesto je zasedla Švica, tretja pa sta bila Norvežana.

Curling na invalidskih vozičkih

Curling pa je tudi paralimpijska disciplina. Pravila igre curlinga na invalidskih vozičkih so enaka, razlika je le v podajanju kamnov. Igralci si pomagajo s posebno palico, s katero podajajo kamne, postavljeni pa so tudi nekoliko bližje hiši, ki jo ciljajo. Razlika je tudi v tem, da ni pometanja, v ekipi pa morajo biti igralci obeh spolov. Svetovna curling zveza organizira svetovna prvenstva v curlingu na invalidskih vozičkih od leta 2002, največkrat pa je naslov svetovnega prvaka domov odnesla reprezentanca Kanade. Slovenski reprezentanti se redno udeležujejo mednarodnih tekmovanj; v lanski sezoni so na svetovnem prvenstvu skupine B osvojili odlično četrto mesto, kar je najboljši rezultat doslej. Na paralimpijskih igrah nastopa 12 najboljših reprezentanc na svetu, ki se tja uvrstijoz rezultati svetovnih prvenstev. 

Ali ste vedeli?

Kamni za curling tehtajo okoli 20 kilogramov.

Za igranje curlinga je potrebna posebna ledena površina, ki je popolnoma ravna in posuta z drobnimi kapljicami. Za preureditev hokejske ledene ploskve v curling steze strokovnjaki potrebujejo kar teden dni.

Curling se igra v klasični kategoriji (ločene moške in ženske ekipe), v kategoriji mladincev (do 21 let), seniorjev (nad 50 let), poznamo pa tudi curling mešanih moštev, curling mešanih dvojic in curling na invalidskih vozičkih.

Kanada ima več kot dva milijona registriranih igralcev in več kot 1500 curling klubov.

Profesionalnim igralcem curlinga med pometanjem ene dolžine steze srčni utrip naraste na podobno raven kot pri sprintu na 100 metrov.

Prvi in drugi igralec morata na eni tekmi pometati kar 60-krat.

Galerija

Članki iz rubrike