stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

psno
psno
0 17.06.2021 11:01:13

Curling klub Jesenice: Oktobra v kvalifikacije za OI

psno
Zagotovo bi bila beseda hokej med najpogostejšimi tremi odgovori na vprašanje, na kaj pomislite, če slišite besedo Jesenice. Jesenice namreč veljajo za športno mesto, ki je poleg številnih legend hokeja v zgodovino zapisalo tudi zelo uspešne športnike in olimpijce v drugih panogah.

Jeklena volja, gorenjska trma in pogum nas Jeseničane ženejo k dokazovanju na že obstoječih poligonih in k odkrivanju novih. Prav radovednost in želja po preizkušanju novih stvari sta pred zdaj že 11 leti združila skupino športnih navdušencev, da so se odločili na Jesenicah začeti s curlingom.

Leta 2010 je bil ustanovljen Curling klub Jesenice. Porodne težave smo premagovali z navdušenjem in predvsem improvizacijo. Tudi nejeverni pogledi in neugodni strokovni komentarji znanih jeseniških "športnih strokovnjakov" na tribunah dvorane Podmežakla, ki velja za tržnico izmenjave znanj, mnenj in komentarjev aktualnega športnega dogajanja, jih niso ustavili. Z veseljem so poprijeli za metle in ničkolikokrat počistili curling hišo. Iz teh začetkov izvira tudi moto kluba "Kdor zna, z ovco orje".

Prvotna peščica navdušencev je k sodelovanju pritegnila tudi prijatelje, njihove prijatelje, žene in klub je začel rasti. Prvi mednarodni uspeh za Slovenijo v curlingu je pripadel ekipi Modeli iz jeseniškega kluba, ki so se udeležili evropskega prvenstva skupine C v turškem Erzurumu leta 2012. Domov so prinesli prvo kolajno, osvojili so namreč tretje mesto. Pravi tekmovalni uspehi pa so se v klubu začeli s prihodom mladih. Od "ne izgubiti preveč proti najboljšim reprezentancam", prek "zmagati vsaj eno tekmo na evropskem prvenstvu" do "uvrstiti se v zaključne boje" je v letu 2017 takratni ekipi Mamuti uspelo osvojiti bronasto medaljo na EYOF, ki je potekal v Erzurumu. Nastop na evropskem olimpijskem festivalu mladih je bil tudi prvi nastop slovenske reprezentance v curlingu pod okriljem Olimpijskega komiteja Slovenije.

Naslednjih evropskih iger mladih leta 2019 v Sarajevu so se prav tako udeležili trije člani jeseniškega kluba in v hudi konkurenci za malenkost zgrešili uvrstitev v zaključne boje. Je pa istima fantoma in dekletu uspelo, da so se januarja 2020 uvrstili na olimpijski turnir v okviru mladinskih olimpijskih iger v švicarski Lozani. In mala Slovenija je na tem turnirju po že skoraj izgubljeni tekmi premagala kasnejše dobitnike zlate olimpijske kolajne in curlingaško velesilo Norveško. V infarktni tekmi so pokazali, da je curling šport, ki si zasluži pomembnejše mesto tudi na slovenskem športnem zemljevidu. V zadnjih letih večinoma tako moško kot žensko mladinsko reprezentanco predstavljajo igralci in igralke jeseniškega kluba. V članski konkurenci ekipe jeseniškega kluba na državnih prvenstvih redno osvajajo kolajne v vseh kategorijah.

Očitno pa je vsakih pet let turški Erzurum usojen jeseniškemu klubu, saj bodo jeseniški fantje in dekleta v oktobru sodelovali na predkvalifikacijskem turnirju za OI v Pekingu 2022. In prepričani smo, da bo tudi tokrat to mesto našim fantom in dekletom ostalo v lepem spominu.

V veliko pomoč pri izvedbi treningov je letos že tretje leto tudi ledena ploskev, pripravljena v hlajeni spodnji etaži Nordijskega centra Planica. Še vedno pa na ledu bazo kluba predstavlja rekreativna dejavnost. Vsak petek zvečer se na ledeni ploskvi dvorane Podmežakla zbere več kot 20 igralcev, ki se družijo ob dogovorjenih dvobojih ali pa ob "resnih" tekmah tako imenovane "Precednikove lige." Da pa člani ne ostajajo omejeni zgolj na matični klub in Jesenice, sodelujejo tudi v slovenski curling ligi in se udeležujejo turnirjev po Evropi.

Dejavnost kluba pa se z igranjem curlinga ne konča. Člani kluba so že od samega začetka delovanja kluba močno vpeti v humanitarne projekte, s katerimi pomagajo tako znotraj lokalne skupnosti kot tudi širše. Največja dobrodelna prireditev, kjer združujejo spoznavanje curlinga z zbiranjem sredstev za eno od skupin pomoči potrebnim, je Noč dobrodelnega curlinga, kjer se na ledu ves večer igra curling in druži več kot sto ljudi.

Ker niso navajeni spanja na lovorikah in niso zadovoljni z malim, imajo vedno kakšne nove načrte in ideje za prihodnost. Vsekakor v tekmovalnem delu želijo svojo pozornost in energijo usmeriti v razvoj mladih, v rekreativnem delu vključiti v dejavnosti kluba nove člane in organizirati pravi turnir z mednarodno udeležbo.

Upamo, da bo prebiranje teh vrstic vzbudilo zanimanje pri bralcih in da bodo želeli poskusiti, kako se meče in pometa. Veseli bodo, če boste obiskali njihovo spletno strani, jih všečkali ter sledili na Facebooku in Instagramu ali pa z njimi stopili v stik po elektronski pošti. Najbolj pa bodo veseli, če jih boste pocukali za rokav v Podmežakli, Planici ali ob kakšni drugi priložnosti. Z veseljem bodo odgovorili na vaša vprašanja in si vzeli čas, da vam predstavijo ta res zelo zanimiv in privlačen šport. Ko enkrat poskusiš, ne nehaš …



Značke: curling, jesenice

Članki iz rubrike