Razsvetljenje Dobra karma

Četudi ste živi, je vaša duhovna smrt morda že...

tanja žagar Svet24.si

Tveganje se je Tanji Žagar izplačalo

krek zlatko3 Reporter.si

Zlatko spet razsajal: kot "novinar" na ulici lovil...

trgovina, ženska, zaprtje, zaprta, lokal Svet24.si

Po novem tudi do 100 odstotnega nadomestila za ...

20181109-00896913 Necenzurirano

Resnica o Magni: vsa dvoličnost SDS in medijskih ...

melania-trump, božična-jelka, bela-hiša Odkrito.si

Melania je sijala od veselja

Jernej Kuntner Njena.si

Borisov zabaven sprehod po zakulisju Najinih ...

ue
ue
0 21.11.2020 19:54:47

NEVERJETNA ZGODBA! Pionir SLOVENSKIH SMUČARSKIH SKOKOV pobegnil pred NACISTI, navidezno UMRL ...

Bobo
PLANICA je zibelka smučarskih skokov in včasih se zdi, da v tujini o nas vedo veliko več, kot smo si sposobni priznati sami.

Britanski BBC je pripravil zgodbo o slovenskem izumitelju Petru Florjančiču, ki je umrl prejšnji teden v starosti 101 leta. Kako pestro življenje je imel Peter Florjančič, je skoraj nemogoče opisati, pa čeprav obstaja tudi knjiga o njegovem življenju.

V njegovi življenjski zgodbi je zanimivo tudi to, da je bil odličen smučarski skakalec. V članku BBC-ja so zapisali: "Florjančič je bil nadarjen športnik, in ker je odraščal na Gorenjskem, je bila njegova prva strast sevedasmučanje. Pri komaj 16 letih je postal najmlajši član jugoslovanske reprezentance v smučarskih skokih in sodeloval na olimpijskih igrah leta 1936 v takrat že nacistični Nemčiji. Igre je svečano odprl sam Adolf Hitler. Po tekmi v skokih se je Florjančič celo rokoval s Heinrichom Himmlerjem, ki je pozneje ustanovil slovito enoto SS. Kot še mnogo drugih Slovencev je bil mobiliziran v nemško vojsko in leta 1943 naj bi ga napotili na rusko fronto. Ker pa se ni hotel boriti za Nemčijo, je pobegnil v Avstrijo z izgovorom, da gre na zimske smučarske počitnice. Potem je s prijateljem uprizoril lastno smrt – pokopal naj bi ga plaz pod goro Hahnenkamm, kjer danes poteka sloviti kitzbühelski smuk. Prevara je uspela, Florjančič pa je pobegnil v Švico, kjer se je zanj začela nova zgodba."
Vse to in še več razkriva omenjeni članek britanskega BBC-ja, ki ga lahko preberete na tej povezavi. 

BBC-JEV ČLANEK O FLORJANČIČU

Članki iz rubrike