zvezdana mlakar Dobra karma

Razkrita velika skrivnost Zvezdane Mlakar

hujsanje prehranjevanje v miru Svet24.si

Se novi koronavirus prenaša z uživanjem hrane?

karl erjavec pl1 Reporter.si

Rešitelj s političnega smetišča: Odpisani Karl...

sedeča Svet24.si

INTERVJU: Ministrica Simona Kustec o vrnitvi ...

20180521-00861791 Necenzurirano

Kaj je igra Karla Erjavca? In zakaj se Janša boji...

maja-keuc, amaya Odkrito.si

V zadnjih desetih letih se je že desetkrat selila

bine volcic Njena.si

Bine Volčič: Ko se ti vse sesuje ...

ue
ue
0 21.11.2020 19:54:47

NEVERJETNA ZGODBA! Pionir SLOVENSKIH SMUČARSKIH SKOKOV pobegnil pred NACISTI, navidezno UMRL ...

Bobo
PLANICA je zibelka smučarskih skokov in včasih se zdi, da v tujini o nas vedo veliko več, kot smo si sposobni priznati sami.

Britanski BBC je pripravil zgodbo o slovenskem izumitelju Petru Florjančiču, ki je umrl prejšnji teden v starosti 101 leta. Kako pestro življenje je imel Peter Florjančič, je skoraj nemogoče opisati, pa čeprav obstaja tudi knjiga o njegovem življenju.

V njegovi življenjski zgodbi je zanimivo tudi to, da je bil odličen smučarski skakalec. V članku BBC-ja so zapisali: "Florjančič je bil nadarjen športnik, in ker je odraščal na Gorenjskem, je bila njegova prva strast sevedasmučanje. Pri komaj 16 letih je postal najmlajši član jugoslovanske reprezentance v smučarskih skokih in sodeloval na olimpijskih igrah leta 1936 v takrat že nacistični Nemčiji. Igre je svečano odprl sam Adolf Hitler. Po tekmi v skokih se je Florjančič celo rokoval s Heinrichom Himmlerjem, ki je pozneje ustanovil slovito enoto SS. Kot še mnogo drugih Slovencev je bil mobiliziran v nemško vojsko in leta 1943 naj bi ga napotili na rusko fronto. Ker pa se ni hotel boriti za Nemčijo, je pobegnil v Avstrijo z izgovorom, da gre na zimske smučarske počitnice. Potem je s prijateljem uprizoril lastno smrt – pokopal naj bi ga plaz pod goro Hahnenkamm, kjer danes poteka sloviti kitzbühelski smuk. Prevara je uspela, Florjančič pa je pobegnil v Švico, kjer se je zanj začela nova zgodba."
Vse to in še več razkriva omenjeni članek britanskega BBC-ja, ki ga lahko preberete na tej povezavi. 

BBC-JEV ČLANEK O FLORJANČIČU

Članki iz rubrike