mojca_fartek_retnje_pp_trzic_22.4.2024 (1) Svet24.si

56-letna Mojca od doma odšla peš, vrnila se ni. ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

ue
ue
0 21.11.2020 19:54:47

NEVERJETNA ZGODBA! Pionir SLOVENSKIH SMUČARSKIH SKOKOV pobegnil pred NACISTI, navidezno UMRL ...

Bobo
PLANICA je zibelka smučarskih skokov in včasih se zdi, da v tujini o nas vedo veliko več, kot smo si sposobni priznati sami.

Britanski BBC je pripravil zgodbo o slovenskem izumitelju Petru Florjančiču, ki je umrl prejšnji teden v starosti 101 leta. Kako pestro življenje je imel Peter Florjančič, je skoraj nemogoče opisati, pa čeprav obstaja tudi knjiga o njegovem življenju.

V njegovi življenjski zgodbi je zanimivo tudi to, da je bil odličen smučarski skakalec. V članku BBC-ja so zapisali: "Florjančič je bil nadarjen športnik, in ker je odraščal na Gorenjskem, je bila njegova prva strast sevedasmučanje. Pri komaj 16 letih je postal najmlajši član jugoslovanske reprezentance v smučarskih skokih in sodeloval na olimpijskih igrah leta 1936 v takrat že nacistični Nemčiji. Igre je svečano odprl sam Adolf Hitler. Po tekmi v skokih se je Florjančič celo rokoval s Heinrichom Himmlerjem, ki je pozneje ustanovil slovito enoto SS. Kot še mnogo drugih Slovencev je bil mobiliziran v nemško vojsko in leta 1943 naj bi ga napotili na rusko fronto. Ker pa se ni hotel boriti za Nemčijo, je pobegnil v Avstrijo z izgovorom, da gre na zimske smučarske počitnice. Potem je s prijateljem uprizoril lastno smrt – pokopal naj bi ga plaz pod goro Hahnenkamm, kjer danes poteka sloviti kitzbühelski smuk. Prevara je uspela, Florjančič pa je pobegnil v Švico, kjer se je zanj začela nova zgodba."
Vse to in še več razkriva omenjeni članek britanskega BBC-ja, ki ga lahko preberete na tej povezavi. 

BBC-JEV ČLANEK O FLORJANČIČU

Članki iz rubrike