zvezdana mlakar Dobra karma

Razkrita velika skrivnost Zvezdane Mlakar

hujsanje prehranjevanje v miru Svet24.si

Se novi koronavirus prenaša z uživanjem hrane?

karl erjavec pl1 Reporter.si

Rešitelj s političnega smetišča: Odpisani Karl...

sedeča Svet24.si

INTERVJU: Ministrica Simona Kustec o vrnitvi ...

20180521-00861791 Necenzurirano

Kaj je igra Karla Erjavca? In zakaj se Janša boji...

erazem-b-pintar Odkrito.si

EKSKLUZIVNO! Z njegovo "žurko" se je ukvarjal ...

Miša Aleksić Odkrito.si

Za Covidom-19 umrl basist Riblje Čorbe

STA
STA
0 21.11.2020 11:56:43

Vlhova za 15 stotink hitrejša od Shiffrinove, tri Slovenke v finalu

Reuters
V Leviju na Finskem se je začel prvi povsem ženski slalomski konec tedna svetovnega pokala v alpskem smučanju 2020/21. Najhitrejši čas prve proge je vpisala Slovakinja Petra Vlhova, ki je za 15 stotink sekunde ugnala Američanko Mikaelo Shiffrin. Finale so si zagotovile tri Slovenke Ana Bucik (20.), Meta Hrovat (24.) in Neja Dvornik (30.).

Če v Söldnu pred enim mesecem na veleslalomski premieri ni bilo Shiffrinove zaradi bolečin v hrbtu, pa je Levi ponudil spopad dveh najboljših slalomistk zadnjih sezon.

In najboljši v prvem polčasu slalomske preizkušnje pod žarometi na območju polarnega kroga v božičkovi deželi nista razočarali.

Lastnica šestih slalomskih kristalnih globusov, aktualna svetovna prvakinja v disciplini se je prva spustila po Črni progi ter tako prekinila dolgi desetmesečni tekmovalni post.

Tekmovalni premor pri Američanki ni pustil večjih posledic. Šele Vlhovi, ki je nastopila kot peta, je uspelo izboljšati čas Shiffrinove. Najboljšima na vrhu se je uspela najbolj približati Avstrijka Katharina Liensberger (+0,52).

Ostale so pridelale več kot sekundo zaostanka. Shiffrinova in Vlhova sta dobili zadnjih 26 slalomov v svetovnem pokalu v nizu, ki traja vse od januarja 2017.Zadnja zmagovalka slaloma za svetovni pokal, ki se ni pisala Vlhova ali Shiffrinova, je bila 10. januarja 2017 Švedinja Frida Hansdotter v Flachauu.

V najboljši trideseterici, ki so si priborile še drugi nastop, bodo nastopile tudi tri Slovenke Ana Bucik, Meta Hrovat in Neja Dvornik.

Hrovatova, ki v Leviju še ni bila boljša kot 12., se je na prvi progi zadržala 1,92 sekunde dlje kot Vlhova, kar je zadoščalo za 24. čas. Druga Slovenka na startu Bucikova je bila za devet stotink hitrejša. Zaostanek 1,83 sekunde je pomenil 20. čas.

Lepo je presenetila 19-letna Neja Dvornik, ki bo prvič v karieri nastopila v drugi vožnji v svetovnem pokalu. Njen zaostanek 2,29 ji je prinesel ravno 30. čas in prvi boj za točke svetovnega pokala.

Na startu prve vožnje Levija so bile dejansko štiri Slovenke. Nastopila je tudi Lila Lapanja, ameriška smučarka slovenski korenin. Njen zaostanek več kot štirih sekunde pa ni zadoščal za finale, ki se bo v Leviju začel ob 13.15.

Članki iz rubrike