Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

STA
STA
0 20.02.2020 16:08:03

Lampičeva na takšni tekmi še ni nastopila

Profimedia
Norvežanka Therese Johaug in Rus Aleksander Bolšunov sta zmagala na 34-kilometrski preizkušnji za svetovni pokal v smučarskem teku v norveškem Merakerju v okviru skandinavske turneje in oba še povečala vodstvo v skupnem seštevku sezone. Anamarija Lampič je bila 33. z zaostankom šestih minut in 34 sekund, Slovenca sta končala v ozadju.

Na 73. mestu je bil Miha Šimenc (+8:50,5), 78., zadnji, pa Janez Lampič (+14:30,1).

Katja Višnar se je po torkovem zelo zahtevnem sprintu z vzponom na smučišču za alpsko smučanje v Areju že poslovila od švedsko-norveške turneje, Lampičeva pa je na tako dolgi razdalji tekmovala prvič.


Da izid tokrat ne bo v ospredju, je povedala že po tekmi v Areju, kjer je v sprintu v prosti tehniki izpadla v četrtfinalu in po 18. mestu izgubila prvo mesto v razvrstitvi sprintov. Švedinja Linn Svahn jo je po šestem mestu prehitela za točko.

Trasa je bila zaradi vetra spremenjena in se ni začela v Storlienu na Švedskem, da bi prvič na eni tekmi tekmovalci v svetovnem pokalu prečkali državno mejo, ter je bila s predvidenih 38 kilometrov tudi skrajšana in je potekala v okolici Merakerja v bližini Trondheima.

Johaugova je imela v tesnem obračunu na koncu dovolj moči, da je za štiri sekunde ugnala rojakinjo Ingvild Flugstad Oestberg.

Enaintridesetletna Johaugova je po 12. mestu na sprintu v Falunu 8. februarja nanizala šest zaporednih zmag in prepričljivo vodi v seštevku posebne turneje. Pred Oestbergovo ima dve minuti in šest sekund prednosti, pred danes tretjeuvrščeno rojakinjo Heidi Weng pa dve minuti in 39 sekund.

Norveška zvezdnica še naprej vodi tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala, kjer ima pred drugo Wengovo neulovljivo prednost 587 točk. Lampičeva 13 tekem pred koncem zaseda osmo mesto s 679 točkami.

Bolšunov, vodilni v svetovnem pokalu, je bil razred zase med tekači, vsi ostali so bili več kot 50 sekund za njim in se je nato deseterica pomerila za preostali mesti na zmagovalnem odru. Do enajstega mesta je nato tekmovalce namreč ločilo manj kot deset sekund.

Od drugega do četrtega mesta so se zvrstili domačini Norvežani, drugi je bil Johannes Hoesflot Klaebo z 51,7 sekunde zaostanka, tretji Ivan Iversen pa je zaostal še za desetinko več (51,8).

Skandinavska turneja se bo končala v Trondheimu, kjer bosta v soboto najprej sprinta v klasični tehniki, v nedeljo pa še tekmi na razdaljah.

Članki iz rubrike