Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

zu
zu
0 06.01.2017 14:40:29

Tokratna Zlata lisica ni jubilejna, je pa zaradi slovesa Mazejeve prelomna (ozadje)

www.alesfevzer.com
Letošnja Zlata lisica sicer ne bo jubilejna, šteje 53 let, bo pa po svoje prelomna, saj bo na zadnji poslovilni tekmi nastopila Tina Maze, najuspešnejša slovenska alpska smučarka v zgodovini. To se bo zgodilo v soboto, ko se bo ob 9.15 začela prva vožnja veleslaloma, druga pa je na programu ob 12.15. V nedeljo bo ob istih urah še slalom.

V Mariboru bo Mazejeva tekmovala prvič po finalu svetovnega pokala v Meribelu marca 2015, kjer ji je za las spodletelo, da bi drugič osvojila veliki kristalni globus. "Pripravljala sem se toliko, da sem malo smučala, ne trenirala kot prej, to absolutno ne, tako da nisem v takšni formi kot prej. Nič, veseli me že to, da grem na start, da bodo ljudje, ki so bili z mano celo kariero, tudi tam. In navijači in vso to vzdušje," je dejala 33-letna Črnjanka pred tekmovanjem na Pohorju.

"Upam, da bo krasno in da se bomo imeli 'fajn'," si je zaželela pred slovesom dobitnica štirih olimpijskih medalj, od tega dveh zlatih, devetih medalj na svetovnih prvenstvih, od tega štirih zlatih, in kot edina iz Slovenije doslej skupna zmagovalka svetovnega pokala v sezoni 2012/13. Tedaj je nanizala kopico rekordov, tudi z osvojenimi 2414 točkami, s katerimi je na drugo mesto večne lestvice potisnila legendarnega Avstrijca Hermanna Maierja, ki je prišel "le" do številke 2000.

Čeprav njej in njeni ekipi, s katero se je na čelu z vodjem in življenjskim sopotnikom Andreom Massijem utrla pot do zvezd, ni uspelo, da bi dobila boljšo startno številko kot takoj po nastopu prve trideseterice, pa bo proga gotovo zelo dobro pripravljena. Nasledniki prvih pohorskih organizatorjev, ki so prvo tekmovanje izpeljali leta 1964, tokrat zaradi polarnih vremenskih razmer namreč nimajo težav z vremenom, ki je bil zaradi previsokih temperatur običajno tudi vzrok za prestavitve in odpovedi. Tako je že 30. decembra snežni kontrolor Mednarodne smučarske zveze Hans Grogl je prižgal zeleno luč za izvedbo 53. Zlate lisice.

Alpske smučarke so se na Pohorju prvič za svetovni pokal pomerile leta 1970, ko je v veleslalomu prvič slavila tedaj neuveljavljena Avstrijka Annemarie Pröll, ki je pozneje postala najuspešnejša smučarka vseh časov. Leta 1988, ko so morali zaradi slabega vremena tekmovanje prestaviti v Kranjsko Goro, je dvojno zmago dosegla Mateja Svet, kar so bile prve slovenske stopničke na tem tekmovanju dotlej.


Svetovo je na prestolu najboljše slovenske alpske smučarske dobri dve desetletji pozneje nasledila Tina Maze, ki je v Mariboru 2. januarja 1999 debitirala v svetovnem pokalu, 4. januarja 2002 pa prvič stopila na zmagovalni oder. Leta 2005 je bila dvakrat najhitrejša, pred 15.000 gledalci na Snežnem stadionu in kar 200 milijoni televizijskih gledalcev pa je znova slavila zmago leta 2009.

Druga najuspešnejša slovenska udeleženka olimpijskih iger v zgodovini Tina Maze bo med drugim na prizorišču Zlate lisice v soboto predstavila tudi svojo biografijo z naslovom Jaz. Tina., ki bo izšla februarja. Na začetku je zapisala: "Če niste pripravljeni na vse, zares vse, raje zaprite knjigo. Ni vse lepo, kar se sveti!" S svojim talentom, zagnanostjo, trdim delom in vztrajnostjo ter nepopustljivostjo se je šestkratna slovenska športnica leta (2005, 2010, 2011, 2013, 2014 in 2015) vpisala ne le v slovensko, ampak tudi v svetovno športno zgodovino.

Slovensko alpsko smučanje pa se nadaljuje tudi po koncu aktivne športne poti Mazejeve. Že lani je na Pohorju z drugim mestom izenačila svoj največji uspeh v karieri Ana Drev, ki do lanske izvedbe na Zlati lisice nikoli ni bila boljša kot 22., v tej zimi pa je svoje prve štiri zmage za svetovni pokal zabeležila Ilka Štuhec.

Zato se na Snežnem stadionom, kjer se bodo zbrali tudi številne osebnosti slovenskega javnega in političnega življenja, na čelu s predsednikom države Borutom Pahorjem, obeta pravi smučarski praznik. Bogat bo tudi obrobni program, ki so ga na Trgu Leona Štuklja v središču Maribora v četrtek že začeli Modrijani, danes ga bodo nadaljevali Lačni Franc z žrebom številk na sobotni veleslalom, v soboto zvečer pa ga bo zaključila skupina Big Foot Mama, prav tako z žrebom številk za nedeljski slalom.

Prireditelji želijo razbremeniti promet, zato obiskovalce pod Pohorje vabijo tudi peš. Parkiranje bo sicer mogoče na običajnih lokacijah pod Pohorjem, novost pa je, da bo avtobus številka šest, ki vozi do vzpenjače, brezplačen.

Članki iz rubrike