Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

plimovanje, piran, obala, morje, poplava-2023 Svet24.si

V Sloveniji je povprečen občan zadolžen za 629 ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

STA
STA
1 06.01.2017 13:00:39

Tina Maze: Dokazati, da je to krivica

Tina Maze
Reuters
Maribor je v pričakovanju 53. izvedbe Zlate lisice. Tekmovanje alpskih smučark za točke svetovnega pokala na Mariborskem Pohorju je v znamenju najverjetneje zadnjega nastopa najuspešnejše slovenske športnice vseh časov Tine Maze v tekmovalnem športu. Mazejeva si želi, da bi se vsi imeli lepo in se veseli zgolj že tega, da bo začela tekmo.

Pred Mariborom se je Mazejeva skupaj s partnerjem in vodjem njene šampionske ekipe Team to aMaze Andreo Massijem kot posebna povabljenka udeležila prireditev v sklopu ženskega in moškega slalomskega tekmovanja na zagrebškem Sljemenu, na katerem so Slovakinjo Veroniko Velez Zuzulovo in Italijana Manfreda Mölgga okronali za novo snežno kraljico in novega snežnega kralja.

V središču Zagreba so med tekmama pod pokroviteljstvom Mednarodne smučarske zveze (Fis) pripravili revialno tekmo največjih zvezdnikov tega športa v počastitev 50. obletnice svetovnega pokala v alpskem smučanju. Na tekmi, ki ni imela tekmovalnega značaja, so nastopili šampioni šampionov, zmagovalci skupnega seštevka svetovnega pokala, lastniki velikih kristalnih globusov, med njimi kot edina Slovenka Tina Maze.

Mazejeva je ponosna, da je bila del takšne družbe: "To je rezultat tega, kar sem naredila, saj če ne mi ne bi uspelo v svetovnem pokalu, kot mi je, ne bi bila med to druščino. Bom rekla, da je zaslužena čast in ni ne vem kakšna utopija. Ampak ko si tam, med temi ljudmi, ki so ti bili vzorniki, je to ... nekako podoživljaš te idole, ki jih imaš kot otrok, kot mladostnik, in ko jih vidiš tam, je toliko zgodb za povedati, da je bilo res užitek biti z njimi."

Nastopilo je 18 smučarskih legend iz vseh obdobij, med njimi Janica in Ivica Kostelić, legendarni Jean-Claude Killy, Karl Schranz, Annemarie Moser-Pröll, Marc Girardelli, Alberto Tomba, Petra Kronberger, Tamara McKinney, Andreas Wenzel, Michele Jacot Herry, Lisa-Marie Morerod, Michaela Dorfmeister, Renate Götschl, Pernilla Wiberg, Nicole Hosp in Marcel Hirscher.

Na vprašanje, ali je Mazejeva iskala njihove avtograme, ali so oni iskali avtograme od nje, je odgovorila: "V bistvu se je začelo tako, da je Ivica (op. STA: Kostelić) prvi prišel s čelado in pisalom in začel spraševati po vrsti, jasno, če se mu podpišemo na čelado. In mislim, da je s to čelado tudi tekmoval v četrtek na Sljemenu. In potem sem tudi jaz, istočasno, ko je Ivica vprašal mene, njemu rekla: 'ja, prosim lepo, dajmo še na mojo', in potem je bil to kar en vlak, ki je potegnil vse za sabo. In zdaj imam pač vse podpise vseh teh ljudi, ki so krojili svetovni vrh."



Mazejevo so v Zagrebu, na Sljemenu sicer nikoli ni slavila zmage, vedno zelo dobro sprejeli, kot da bi bila hrvaška in ne slovenska tekmovalka. Zato ne preseneča, da je bila med tistimi, ki so prvi preizkusili slalomsko progo pred začetkom nastopov tekmovalcev na četrtkovi moški tekmi. Po progi se je zapeljala s kamero in preverila slalomsko postavitev. "Vedran (op. STA: Pavlek, prvi mož hrvaškega alpskega smučanja) me je že lansko leto vprašal, če bi vozila tukaj, potem pa je bila lani tekma odpovedana. Seveda, po dveh letih je to še bistveno težje. Kljub temu, da sem vseeno malo trenirala za Maribor in da sem bila več na smučeh, je bil to moj prvi slalom po dveh letih. Je bilo kar zahtevno priti gor in se spustiti po tej dolgi progi. Ampak mislim, da mi je dobro uspelo, ljudje so bili navdušeni, tako da sem jaz tudi," je pojasnila Mazejeva.

V Mariboru bo prvič tekmovala po Meribelu marca 2015: "Pripravljala sem se toliko, da sem malo smučala, ne trenirala kot prej, to absolutno ne, tako da nisem v takšni formi kot prej. Nič, veseli me že to, da grem na start, da bodo ljudje, ki so bili z mano celo kariero, tudi tam. In navijači in vso to vzdušje ... Upam, da bo krasno in da se bomo imeli 'fajn'."

Priprave na poslovilni nastop niso bile niti najmanj neresne, kot bi se morda zdelo. Med pripravami je prišel njen serviser pri Stöckliju Andrea Vianello, z nasveti je pomagal tudi nekdanji trener Livio Magoni, kar pomeni, da se je znova oblikovala šampionska ekipa: "Ti ljudje so vedno na voljo in so pripravljeni pomagati v okviru svojih možnosti, jasno. Oni imajo zdaj svoje ekipe in se jim jaz prilagajam bolj kot oni meni, ampak so mi vedno odprta vrata in to je lepo."

Mazejeva peripetij s svojo poslovilno tekmo ne želi pogrevati. Tik pred mariborsko tekmo ni bila uspešna z zahtevo, da se ji prizna status poškodovanke, na podlagi česar bi bila na startu na začetku nastopajočih med najboljšimi veleslalomistkami, kamor je sodila pred tekmovalnim premorom. Po dogovoru s Smučarsko zvezo Slovenije bo nastopila v bundi brez sponzorskih našitkov ali napisov: "Bom zelo na kratko končala to stvar, kot ponavadi: 'kar te ne ubije, te ojača', tako da, to je moj moto vedno, ko se stvari ne dogajajo tako, kot si želim jaz, in to je samo šola in bom po tem samo boljša."

Mazejeva bo nastopila po prvi trideseterici na startu 1. vožnje, po vsej verjetnosti s startno številko 32. "Mah, to ne more vplivati na moje počutje, jasno, da je to krivica, bomo skušali dokazati kasneje, da je to krivica, zdaj ni časa za to," je sklenila lastnica 26 zmag v svetovnem pokalu, večkratna olimpijska in svetovna prvakinja, ki je v Mariboru 2. januarja 1999 debitirala v svetovnem pokalu, 4. januarja 2002 pa prvič stopila na zmagovalni oder.

Članki iz rubrike