Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
zu
zu
03.01.2017 14:29:18
Deli članek:

Shiffrinova ostala brez rekorda, v finalu dve Slovenki

Reuters

Prva tekma svetovnega pokala alpskih smučark na Sljemenu nad Zagrebom se je začela s presenetljivim obratom. Že v prvi vožnji so izpadle nekatere najboljše slalomistke, vključno z vodilno Američanko Mikaelo Shiffrin. V finale sta se uvrstili dve Slovenki Ana Bucik, ki je z zaostankom 1,21 sekunde vpisala deveti čas, ter Maruša Ferk s 17. časom.

Zagrebški smučarski spektakel je odprla Slovakinja Veronika Velez Zuzulova, ki je s svojim nastopom postavila tudi najhitrejši čas prve vožnje. Avstrijka Bernadette Schild je bila druga, za vodilno je zaostala 39 stotink sekunde, Čehinja Šarka Strachova se je na progi Crveni spust zadržala dve stotinki več za tretji čas prve vožnje.

Slovenki, ki sta začeli tekmo, sta dobro opravili s prvim nastopom in nista bili med tekmovalkami, ki so odstopile. V drugi vožnji bo možno spremljati dva slovenska nastopa. Bucikova je startala s številko 24 in v cilj prišla z devetim časom, ki ga je ubranila do konca prve vožnje. Maruša Ferk je vpisala 17. čas (+1,68), Meta Hrovat, imela je startno številko 60, se je odločila, da ne bo nastopila.

Na zmagovalnem odru prvič v tej sezoni ne bo 21-letne olimpijske šampionke Shiffrinove, ki je povsem nepričakovano svoj nastop končala že na prvi progi, ko je po napaki, zajela je količek, odstopila. Shiffrinova je tako v Zagrebu prekinila neverjeten niz, ko je nanizala kar dvanajst zaporednih zmag v slalomu. Američanka je na Sljemenu dvakrat zmagala v letih 2013 in 2015.

Pred Shiffrinovo je imela takšen niz Avstrijka Annemarie Moser-Pröll, ki je vpisala enajst zaporednih smukaških zmag v sezonah 1972/73 in in 1973/74. V absolutni kategoriji ima boljši niz še vedno švedska legenda Ingemar Stenmark, ki je nanizal 14 veleslalomskih zmag v sezonah 1978-80.

Odstopila je tudi Švicarka Wendy Holdener, ki je bila na že odpeljanih štirih slalomih v novi sezoni uvrščena na oder za zmagovalke, enkrat druga in trikrat tretja. V drugo vožnjo sta se uvrstili Velez-Zuzolova, ki je bila druga na zadnjih treh slalomih, in Čehinja Petra Vlhova, ki je bila v Leviju tretja. Vlhova se je prebila s četrtim časom.

Druga vožnja se bo začela ob 16.15.