Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
su
su
16.12.2016 12:40:14
Deli članek:

Bo tudi Robert Kranjec zahteval denar za zadnji skok?

arhiv Ekipe

Na družbenem omrežju se je na afero s Tino Maze oziroma njeno ekipo odzval tudi nekdanji predsednik SZS in nekdanji odlični skakalec Primož Ulaga, ki je trenutno na počitnicah na Tajskem.

»Čeprav daleč stran, ne morem mimo afere Tina Maze. Kot nekdanji predsednik Smučarske zveze Slovenije, direktor trženja SZS, direktor nordijskih disciplin in uspešen vrhunski športnik SZS zelo dobro poznam delovanje SZS.

SZS so ustanovili smučarski klubi z namenom, da se najbolj nadobudnim zimskim športnikom že zgodaj zagotovi boljši razvoj, kot bi ga bili deležni v samem smučarskem klubu.

Lahko rečemo, da je bila ta poteza odlična, uspehi posameznih športnikov na največjih tekmovanjih v vseh disciplinah to najbolj dokazujejo!

Vsi pozabljamo, da se je vse zares začelo v 80-ih, ko je Slovenija prepoznala smučanje kot nekaj nacionalnega. Časi Podarim Dobim so bili ponos Slovencev, ogled domačih tekmovanj pa velik praznik.

Trženje znotraj SZS je bilo že takrat uspešno in programi mlajših alpskih selekcij so omogočali, da so v času, ko je najbolj pomembno, mladi delali organizirano. Uspehi generacij pred današnjo so omogočali, da tudi sedanji rodovi uživajo sadove preteklih generacij! O tem se seveda premalo piše in govori, gre za organiziran sistem, ki ni prišel sam od sebe, pač pa je bilo vloženega veliko dela, tudi na podlagi negativnih izkušenj.

Danes tak sistem delovanja, ki je precej bogatejši, mnogo je »prisklednikov«, omogočajo predvsem sponzorji, fundacija in ministrstvo za šport. Zagovarjam sistem organiziranosti selekcij posameznih disciplin, ki je na SZS dober. Res je, da včasih izbira trenerjev ni na mestu, a tudi v podjetjih izbira glavnega menedžerja večkrat ni posrečena, saj to pokaže šele čas. A prepričan sem, da bi mnoge zveze, teniška, golf ..., želele na ta nivo, pri njih je največkrat vse na plečih staršev in posameznikov!

Zelo dobro poznam »sceno« Tina & Co.

Nedopustno je, da za zaključek kariere oziroma zadnji nastop vrhunski športniki od sponzorjev, ki so mu vseskozi omogočali razvoj, pričakuje »štartnino« (denar). Vem, kako velikih zneskov je bila od SZS (alpske discipline) vsako sezono deležna Tina. Ta sredstva, ki so ji omogočila samostojno pot, so bila sredstva sponzorjev, od katerih danes ponovno pričakuje »udeležbo«. Meni se to ne zdi pošteno! Presodite sami.

Pričakoval bi, da vse te sponzorje (sponzorje alpskih disciplin) povabi na zaključek svoje kariere in se vsakemu od njih posebej zahvali za dolgoletno pomoč. Prepričan sem, da ji bodo le-ti, vsi sami od sebe, »podarili« mnogo več kot samo denar.

In kaj je največja »poanta« vsega tega?

Če bo šlo tako naprej, bo »jutri«, ko bo končal kariero ... na primer Robert Kranjec, od Gorenja zahteval/pričakoval (v tem primeru z vso pravico), da ga za zadnji skok v karieri nagradi/plača za napis na čeladi, sicer bo na čeladi pisalo/logotip????.

Naslednji je Jakov Fak, pa Filip Flisar, kasneje Peter Prevc ..., vsi bodo postavljali pogoje sponzorjem, ki so jih spremljali vse obdobje.

Moje mnenje je, da so mediji, ljudje vse pomešali, pozabili. Kot kaže, bi bilo najbolje, da je konec SZS, sam pa se sprašujem, koliko vrhunskega smučanja bo v tem primeru v prihodnje v Sloveniji.«