Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
27.11.2016 15:36:27
Deli članek:

Slovenske tekačice brez točk na Finskem

Profimedia

Mlada slovenska smučarska tekačica Anamarija Lampič je na tekmi svetovnega pokala v Ruki na Finskem v teku na 10 km v drsalni tehniki na 34. mestu dosegla najboljši slovenski izid ter za prvimi točkami sezone zaostala za 13 sekund. Slovenke tako uvodno postajo svetovnega pokala v Ruki zapuščajo brez točk, brez njih so bile v soboto že na sprintu.

Alenka Čebašek je bila 55., Lea Einfalt 66., Katja Višnar 69. in Vesna Fabjan 76. Po vrnitvi s porodniškega dopusta in po težavah z bokom je zmagala Norvežanka Marit Bjoergen.

V moški konkurenci na 15 km je nastopil zgolj Miha Šimenc, ki je osvojil 89. mesto. Domače gledalce je navdušil Iivo Niskanen, ki je na 15 km ugnal Norvežana Emila Iversena (+10,2) in branilca skupne zmage v pokalu Martina Johnsruda Sundbyja (+11,2).

"Lepo je biti po premoru spet na vrhu, ta zmaga mi pomeni veliko več kot druge pred tem," je dejala 36-letna zvezdnica Marit Bjoergen. Na sobotnem sprintu je izpadla v polfinalu. Po enoletnem premoru se je nato zmagovito vrnila v belo karavano.

Nosilka dvajsetih zlatih medalj s olimpijskih iger in svetovnih prvenstev je za 4,6 sekunde premagala domačinko Kristo Parmakoski, Heidi Weng pa je norveško slavje dopolnila s tretjim mestom in 8,1 sekunde zaostanka za zmagovito rojakinjo, ki je šestinsedemdesetič stopila na najvišjo zmagovalno stopničko na posamičnih tekmah v pokalu.

Tekaški del svetovnega pokala bo od petka, ko bo na programu sprint v klasični tehniki, tri dni nastopala v norveškem Lillehammerju.