Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
02.06.2016 22:02:15
Deli članek:

Zubkov kljub dopinškim sumom predsednik ruske bob zveze

vszi

Nekaj tednov po tem, ko se je njegovo ime pojavilo v ruski dopinški aferi, je dvakratni olimpijski prvak Aleksander Zubkov postal predsednik ruske bob zveze.

Nekdanji vodja ruskega protidopinškega laboratorija Grigorij Rodčenkov je 41-letnega Zubkova obtožil, da je bil med tistimi, ki so bili vpleteni v prikrivanje dopinških testov na olimpijskih igrah v Sočiju 2014.

Zubkov je zavrnil namigovanja Rodčenkova, dejal je, da jih ni podprl z nobenimi dejstvi.

Ruski športni minister Vitalij Mutko, ki se bori zoper obtožbe proti sistemskemu dopingu v ruskem športu, pa je pozdravil Zubkovo izvolitev za predsednika bob zveze.

"Profesionalci iz sveta športa morajo biti na čelu športa v državi," so Mutka navedli v Sovjetskem Sportu.

"Mi jim bomo pomagali in jih podprli. Bob je poseben, tehničen šport. Zubkov ve o tem vse. Bog ga blagoslovi," je še dejal Mutko.

Pred Zubkovom je bil šef ruske bob zveze Georgij Bedžamov, ki je prosil za politični azil v Evropi po pobegu iz Rusije. Bedžamov, solastnik banke Vneshprombank (ena izmed 40 največjih v Rusiji), je Rusijo zapustil, ko je ruska centralna banka omenjeni začasno odvzela licenco.

Bedžamovo sestro Lariso Markus, predsednico banke, so pred tem obtožili goljufije, šlo naj bi za 14,2 milijona dolarjev, in jo priprli.

Mediji so poročali, da so Bedžamova na rusko zahtevo že aretirali aprila v Monaku, monaške oblasti pa trenutno preučujejo, ali ga bodo izročile Rusiji.