Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Aljoša Žvirc
Aljoša Žvirc
09.03.2016 18:02:16
Deli članek:

Prevc poljskim navijačem razkril tudi "družinske skrivnosti"

Reuters

Kolikokrat smo že zapisali, da je Peter Prevc na poti do novih mejnikov v svojem športu? Priznamo, tega ne štejemo več, ker je pač dejstvo, da bo močno popravil najboljše dosežke Avstrijca Gregorja Schlierenzauerja, čeprav so se mu v zadnjih tednih prikradli nekateri slabši skoki.

A pustimo to tokrat ob strani. Preden so skakalci iz Visle pripotovali domov, se je najboljši posameznik letošnje zime Peter Prevc namreč mudil na poljski televiziji, kjer je odgovarjal na vprašanja poljskih privržencev smučarskih skokov.

Ponudil je kar nekaj zanimivih odgovorov, razgovoril pa se je tudi o zanj najboljših skakalcih v zgodovini. "Ne morem izpostaviti le enega imena," je hitro odvrnil Prevc in ponudil svoj odgovor na večno debato v športu, kdo je najboljši v kateri od panog. "Gregor Schlierenzauer je nedvomno eden najboljših v zgodovini, saj ima kar precej zmag. Pravzaprav ima največ zmag v svetovnem pokalu. Potem je tu še Simon Ammann z vsemi zlatimi olimpijskimi medaljami. Zame sta onadva najboljša," je dejal Prevc in izpostavil dva različna vidika skakalnega športa.

Na eni strani dolgoročno uspešnost v svetovnem pokalu in na drugi velika tekmovanja, kjer šteje med drugim tudi dnevna forma in navdih. Peter Prevc se z obema za zdaj še ne more primerjati, toda na dobri poti vsekakor je, saj ima kljub vsemu 19 zmag v svetovnem pokalu in kar precej kolajn z velikih tekmovanj. Vsega skupaj se jih je do tega trenutka nabralo pet, a (še) brez zlatega leska. Zato ima vsaj nekaj, kar bo lahko naskakoval v naslednjih sezonah, če bo obdržal formo, v kateri skače v zadnjih treh sezonah. Prevc je med nekaterimi vprašanji razkril tudi, s kom se največ druži v svetovnem pokalu. "Najbolje se zagotovo razumem z Norvežani. Rekel bi, da s Tandejem in Gangnesom, ampak nismo kakšni veliki prijatelji, da bi se na vsakih nekaj dni klicali. V karavani smučarskih skokov pa zagotovo spregovorimo kakšno besedo več kot z drugimi," je še dejal Prevc, ki je že po zmagah na Norveškem, ko so mu celo malce žvižgali v izteku letalnice Vikersundbakken, dejal, da je po značaju še najbližje prav Norvežanom.

V GORE, A ...
Odlično se seveda razume tudi s kolegi v reprezentanci, čeprav je malce drugače z bratoma, odkar sta se priključila skokom na najvišji ravni. Ceneta letos ni med najboljšimi, je pa zato zraven Domen, ki pa mora očitno nekoliko bolj paziti, kaj počne. Ob tej priložnosti je Peter razkril tudi nekaj "družinskih skrivnosti". "Smo različni karakterji. Med nami obstaja tudi precejšna razlika v letih, zato v sobah nismo skupaj. Če bi bili, bi morda morala biti vseskozi tiho in nikoli ne bi smela početi česa neumnega. Zagotovo sem malce bolj občutljiv, če kdo od bratov naredi kaj narobe, kot če to stori kdo drug," je v smehu za športni del poljske javne televizije razlagal najboljši skakalec na svetu.

Nedvomno so tudi misli proti koncu sezone že malce tavajoče, a 23-letnik že ve, kaj bi rad počel. Seveda, če bo smel. "Poleg skokov zelo rad hodim v gore, ampak tudi za to nimam ravno veliko časa. No, tudi če imam čas, mi trenerji pravijo, naj tega raje ne počnem, ker na treningih od sebe ne bi mogel dati 100 odstotkov. V gore bi vsekakor hodil z enakim entuziazmom, s kakršnim skačem," je še pripomnil Prevc, ki bo po koncu tako uspešne sezone še raje odvihral v gore po svoj mir in oddaljitev od medijskega dogajanja. Najprej pa bo opravil s štirimi posamičnimi tekmami, se skupaj s kolegi podal v boj za ekipno zmago v Planici in postavil nove mejnike v svojem športu. Tako kot sta jih postavljala njegova "idola".