Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
jč
08.03.2016 23:49:06
Deli članek:

Dvoranski hokej - evropski vrh se širi

Ekipa Triglava Predanovci, ki je nastopala na tekmah evropskega pokala v Puconcih.

Sezona hokeja na travi je razdeljena na igranje na prostem in tisto prehodno obdobje, ko se hokejisti podijo za žogico v dvorani.

Ponavadi se v Sloveniji pregleda kako so zadovoljni klubi, a prav je da pokukamo malo tudi čez planke in pogledamo, kaj je prineslo dvoransko obdobje tako na evropski reprezentančni kot klubski ravni. Pravzaprav je skupni imenovalec teh ugotovitev dejstvo, da se je kvaliteta evropskega hokeja zelo povečala in se krog favoritov iz leta v leto dopolnjuje. Na klubski ravni so v zadnjih letih pri fantih tisti, ki krojijo vrh, Nemci in Avstrijci. Svoje iz leta v leto prispevajo klubi iz domovine hokeja na travi, Anglije, pa iz Belgije, Irske, Danske in še od kje. Žal usodo najboljšim vse prevečkrat kroji denar, zaradi katerega občasno ne vidimo najboljših ruskih predstavnikov, ki so že večkrat bili kazensko premeščeni v nižje kategorije. Ne moremo spregledati Turčije, ki zagotovo v zadnjih letih najbolj napreduje, pa čeprav se na tamkajšnji Zvezi evropskih pravil občasno držijo malo po domače in jih posledično včasih doleti kakšna kazen EHF. Vidno je napredovanje baltskih držav, obstala pa je Poljska, ki je vrsto let predstavljala najbolj napredujočo evropsko hokejsko državo.

Pri fantih so v zadnjih letih dali manj od pričakovanega španski klubi. Zato pa so bile njihove igralke že dve leti finalistke in vedno so jih premagovali nemški klubi. Tudi v ženski konkurenci je precej ekip, ki merijo zelo visoko. Več kot moški kolegi ponujajo ženski klubi iz Francije, Ukrajine, Litve, Švedske in ponovno Turčije. Nekaj podobnega je na reprezentančni ravni, kjer Belgijci dajejo boljši vtis, kot na klubski ravni. Več pozornosti reprezentanci dajejo v Rusiji, ki je letos odigrala enega najboljših turnirjev. Ob tem povejmo, da je v zimskem času velik osip najboljših evropskih igralcev predvsem na račun igranja v močni in bogati indijski ligi, ki se igra prav v (za nas) zimskem obdobju. Spremljanje omenjenega prvenstva je popularno tudi med številnimi našimi igralci.

In kje se tu najdejo naši klubi? V letošnji dvoranski sezoni smo imeli samo enega predstavnika, in sicer v konkurenci članov. Triglav Predanovci je igral v kategoriji Challenge 2, medtem ko se ekipa Moravskih Toplic evropskega turnirja ni udeležila. Pogrešali smo tudi reprezentančne nastope, ki so že nekaj časa v mirovanju, a so se stvari tu premaknile in že tekom letošnjega leta naj bi se ponovno zbrali fantje in dekleta, ki bi branili državni grb. Triglav je izpolnil pričakovanja in se uvrstil v kategorijo Challenge 1, kjer je tudi primerno mesto za naše predstavnike. Za kaj več, napredovanje v kategorijo Trophy, bi se moral zgoditi že pravi čudež. Če pa se bo kdaj naša liga res povečala, kot si je to zadalo sedanje vodstvo ZHNTS, potem... Potem bodo drugi pisali, da se je krog dobrih ekip in reprezentanc povečal še za enega. Za Slovenijo.