Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
05.03.2016 09:26:26
Deli članek:

Massi: Železo je treba kovati, dokler je vroče

STA
Andrea Massi se je v oddaji znašel na drugem koncu studia nacionalke.

Vodja ekipe slovenske super šampionke Tine Maze Andrea Massi je prepričan, da imajo slovenski alpski smučarji še veliko prostora za izboljšave in napredovanje. Dobre uvrstitve veleslalomista Žana Kranjca Massija ne čudijo. Prepričan je, da je sposoben veliko več.

Kljub odsotnosti Tine Maze, glavne slovenske zbiralke zmag, uvrstitev na stopničke v svetovnem pokalu in šampionskih naslovov, je slovensko alpsko smučanje v letošnji sezoni doživelo nekaj zelo spodbudnih in izjemnih predstav. Ana Drev v ženski konkurenci in Boštjan Kline v moški sta poskrbela za stopničke. Mnogi se sprašujejo, ali je za tak vzpon slovenskega alpskega smučanja in to brez Tine Maze glavni krivec prav njen partner Massi, ki z nasveti in skrbjo za kondicijsko pripravo kot zunanji sodelavec pomaga moškemu delu reprezentance.

Goričan se nima za krivca za preporod slovenskega alpskega smučanja: "Glavni akterji so vedno smučarji. Oni imajo največje zasluge, torej smučar, ki tekmuje. Jaz sem dal, kar sem lahko dal, a se da narediti še več, je pa prvi korak, ki je zelo važen."

Massi si je vzel čas in je prišel na prizorišče tekmovanja za svetovni pokal alpskih smučarjev v Kranjski Gori. V ciljni areni je v petek spremljal tudi Kranjčev napad na prve veleslalomske točke slovenske moške ekipe na domači tekmi pod Vitrancem po devetih letih. Kranjec je na koncu osvojil 16. mesto za prekinitev veleslalomskega vitranškega posta. "Vitranc ni noben bavbav. Fant se zna smučat, si mora upat. Res je, da je konkurenca pri moških na visoki ravni, ampak njemu manjka zelo malo, mora si upati." 

Kranjca ceni in vidi zelo visoko ter je prepričan, da je njegovo mesto višje na lestvici, kot je trenutno: "Nihče ne potrebuje ne vem koliko uvrstitev med top 15, da potem cilja na stopničke. Žan je zame že ob začetku sezone za top deset ali celo top šest. Ne sme se bati tega. Če mu bodo te moje besede dale pritisk, mu ga bodo pač dale. On si mora upat, jaz mu zaupam in vem, da je mogoče za prva tri mesta še malenkost prezgodaj, vse ostalo pa je za njega dosegljivo," pravi Massi.

"Moje mnenje je, da bo treba več sodelovanja na relaciji tehnične discipline s hitrimi in obratno. Kranjec bo moral dvigniti malo svoj superveleslalom, malo bolj stopiti na plin, se pravi, si kdaj pa kdaj nadeti dolge, superveleslalomske smuči. Kline pa bo moral dvigniti znanje v veleslalomu, kondicijska bazo že zdaj veliko črpa od tam. To je dober prvi korak in za člane ekipe za tehnične in za člane ekipe za hitre discipline. Je pa še veliko rezerv. Kline je naredil dve odlični uvrstitvi na zmagovalni oder, ampak do konca sezone imamo še tekmovanje v Kvitfjellu in finale v St. Mortizu in železo je treba kovati, dokler je vroče," je sklenil italijanski strokovnjak.