Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
24.02.2016 13:50:17
Deli članek:

Vanessa Mae ni grešila: Fis ji bo izplačal odškodnino

Facebook
Vanessa Mae

Mednarodna smučarska zveza (Fis) bo violinistki in alpski smučarki Vanessi Mae izplačala odškodnino.

Maejevi so pred leti pri Fisu očitali goljufanje pri pridobivanju olimpijske kvote in skušali razveljaviti njen olimpijski nastop leta 2014 v Sočiju, saj naj bi si nastop prismučala neregularno na eni od tekem na slovenskih tleh.

Višina odškodnine, ki jo bo Fis izplačal Maejevi, ni znana, krovna smučarska zveza pa se je smučarki opravičila ter zavzela stališče, da ji ne bo več očitala, da si je olimpijski nastop prismučala nezakonito.

V Rusiji je 37-letna Vanessa Mae nastopala pod imenom Vanessa Vanakorn in smučala v veleslalomu za Tajsko, kjer je zasedla zadnje, 67. mesto s 50 sekundami zaostanka za zmagovalko Tino Maze. Rojena je v Singapurju, njen oče je s Tajske. Fis jo je obtožil, da si je olimpijsko kvoto prismučala na nelegalen način na Krvavcu, zato ji je za štiri leta prepovedala nastopanje.

Mednarodno športno razsodišče CAS je Maejevo nato spoznalo za nedolžno in ji je prepoved nastopanja od junija 2015 razveljavilo. Maejeva je nato nekaj mesecev kasneje sprožila postopek proti Fisu, saj jo je obtožba "zaznamovala". Proces je stal 200.000 švicarskih frankov. Sredstva, ki jih bo Maejeva prejela, naj bi bila po besedah smučarske zveze namenjena dobrodelni organizaciji.