Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
22.02.2016 21:12:32
Deli članek:

Prevcu bi uspelo premagati urok, Kranjec jezen

Reuters

Na ekipni tekmi svetovnega pokala smučarjev skakalcev v finskem Kuopiu je zmagala Norveška pred Nemčijo in Japonsko. Slovenci Peter Prevc, Jaka Hvala, Robert Kranjec in Jurij Tepeš so bili peti.

Po prvi seriji je vodila Norveška, druga je bila Avstrija, tretja pa Slovenija. Na koncu je Norveška slavila prepričljivo s 1057,2 točke, druga je bila Nemčija s 1002,8, tretja pa Japonska z 935,4. Najboljši med slovenskimi skakalci je bil Peter Prevc (133,5/129,5 m; 278,9), Robert Kranjec (131,5/120,5 m) je zbral 246,9 točke, Jaka Hvala (119/110 m) 212,7, Jurij Tepeš (106/119,5 m) pa 191,6.

Skakalci so imeli dvojni spored. Zgodaj popoldne so namreč opravili kvalifikacije za torkovo posamično tekmo, potem pa je sledila še ekipna tekma, tista, ki je niso mogli izpeljati v soboto v Lahtiju. V kvalifikacijah so bili uspešni Jurij Tepeš z drugim dosežkom, Robert Kranjec, Tomaž Naglič, Jaka Hvala in novinec Žiga Jelar, nastop pa je imel kot vodilni v skupnem seštevku že zagotovljen Peter Prevc. Neuspešen je bil le Andraž Pograjc.

Pol ure za kvalifikacijami so bili skakalci spet na zaletišču, tokrat za ekipno tekmo. Ker v slovenski vrsti trener Goran Janus ni mogel računati na mlada aduta Anžeta Laniška in Domna Prevca, ki sta že odpotovala na mladinsko svetovno prvenstvo, je poleg Prevca in Kranjca v postavo uvrstil še Tepeša in Hvalo. Tepeš ni nastopil tako dobro kot v kvalifikacijah, le 106 metrov dolg skok pa je bil napoved, da bo boj za najvišja mesta težak. Kljub temu je bila Slovenija ob "polčasu" v igri za stopničke, predvsem po zaslugi zelo dobrih skokov Prevca in Kranjca, ki sta pristala pri 133,5 oziroma pri 131,5 metra. V prvi seriji je domačin Daniel Andre Tande doskočil pri 136 metrih in s tem za pol metra izboljšal stari rekord Masahika Harade iz leta 1998.

V drugi seriji je Tepeš nekoliko izboljšal skok in dosegel 119,5 metra, meter več je skočil Kranjec, po 110 metrih Hvale pa so bili Slovenci pred zadnjo izmeno skakalcev na petem mestu. Tam so tudi ostali, pa čeprav je Prevc še enkrat skočil odlično in doskočil pri 129,5 metra. Vseeno je bila na koncu igra točk na strani slovenskih tekmecev: Slovenija jih je zbrala 930,1, le dve več je imela Avstrija, Japonska pa na tretjem pet več. Japonci so tako še skočili na oder za zmagovalce, danes pa sta bili razred zase Norveška in Nemčija, na koncu so bili prepričljivi Norvežani (1057,2 - 1002,8 točke).

A če bi rezultati tekme šteli za posamično, bi Prevcu vendarle uspelo premagati urok finskih skakalnic, kjer nikakor ne najde pravega recepta. Bil je namreč najboljši posameznik tekme, z 278,9 točke je za dobri dve točki ugnal Tandeja, tretji bi bil Jonhan Andre Forfang. Med deset so bili sicer vsi štirje Norvežani (še šesti Andres Fannemel in deveti Kenneth Gangnes), Nemci so imeli med najboljšimi dva.

"V bistvu smo skakali spremenljivo. Razlike so bile zelo majhne, borba pa je bila do konca med Japonci, Avstrijci in nami. To, da smo peti, je nekako realno, priložnost pa je bila. Škoda na koncu teh pet točk, nam pa gre dobro od nog, da smo ali prvi ali peti," je tekmo ocenil Goran Janus.

Veliko jeze je bilo pri Kranjcu, ki se mu je zgodil nevsakdanji zaplet in mu povsem uničil skok. "Ko sem se peljali dol, se je pred mano odpeljal kos ledu, ker se je odlomil nekomu ob robu. Potem sem samo gledal tisti kos, kam bo šel, in seveda nisem bil osredotočen. To je malenkost, ki pa te vrže iz tire in če gre za stopničke, lahko to tudi odloči. Seveda sem bil živčen," je Kranjec precej slabe volje pojasnjeval nevsakdanji pripetljaj, Prevc pa je tekmo lahko imel tudi za dober trening pred torkovo posamično: "Po prvi seriji sem bil zelo zadovoljen. V kvalifikacijski sem pristal pri 113 metrih in sem bil kar zaskrbljen. Ko mi je uspel dober skok in je spodaj še potegnil vzgonski veter ... ko na dnu takšne manjše naprave dobiš tak veter, se lahko zelo veseliš."