Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Aljoša Žvirc
Aljoša Žvirc
21.02.2016 08:20:46
Deli članek:

Severin Freund: Prevc bo podrl vse rekorde, toda ...

reuters

Junak lanskega zaključka svetovnega pokala Severin Freund je pred nadaljevanjem sezone strnil svoje misli in poglede na letošnjo sezono, pri tem pa seveda ni pozabil na najboljšega skakalca na svetu v tem trenutku.

Sedemindvajsetletni Nemec Severin Freund je moral žezlo najboljšega skakalca letos prepustiti slovenskemu orlu Petru Prevcu, ki je v zadnjih treh mesecih zasenčil vse svoje konkurente v svetovnem pokalu. Nemec je od blizu spremljal prevlado 23-letnega skakalca iz Dolenje vasi, koliko je pač mogoče govoriti o kakšni bližini.

EDEN VISOKO NAD VSEMI 
Drugo mesto v skupnem seštevku je seveda odličen dosežek, a ob ogromni razliki (557 točk), ki jo je napravil Prevc, izgubi nekaj svoje vrednosti. Prav tako je drugo mesto zasedel na novoletni turneji, kjer kljub zmagi in še trem uvrstitvam na oder za zmagovalce ni niti približno ogrozil svojega največjega konkurenta v zadnjih dveh sezonah.

Reuters
Severin Freund

Svetovni prvak iz Faluna preteklo leto je v tem trenutku na Finskem, kjer poteka podaljšan konec tedna. V tej sezoni je v Innsbrucku ob padcu utrpel zdrs vretenčnega diska v križu, zato v vsakem trenutku išče možnost za počitek, ki je v dolgi in naporni sezoni že tako zelo pomemben. "Premor po norveški turneji je bil sicer kratek, vseeno pa smo odleteli domov in se spočili. Dobro je delo telesu in prav to potrebujem pred intenzivnim zaključkom sezone," je dejal Freund, ki je v Lahtiju na prvi tekmi nenadejano osvojil tretje mesto.

Čeprav je na drugem mestu in je sezona morda malce slabša, se to zdi le na prvi pogled, saj ima po dveh tretjinah tekmovanja v tej sezoni na računu ravno toliko točk kot v istem obdobju lani (po 20 tekmah ima 9 točk več kot letos). Freundova razlaga je seveda logična. "Drži, da imam pravzaprav glede na vse, kar se je dogajalo, resnično dobro sezono. Vse seveda ni šlo po načrtih, ampak po drugi strani sem imel daleč najboljšo turnejo v karieri, težave pa so se začele po njej. Treba je pač priznati, da eden skače visoko nad vsemi. Tega v zadnjih letih nismo bili vajeni, čeprav je v preteklosti že bilo nekaj dominantnih skakalcev. V tekmovalnem vidiku velika prednost odvzame napetost sezoni, ampak po drugi strani je Peter na vrhu povsem zasluženo," je podatek o svoji statistiki na Petrovo prevlado obrnil 27-letnik, ki je v svetovnem pokalu na desetem mestu večne lestvice po številu zmag (21).

DVOMOV NE BI SMELO BITI
Nemec verjame, da Prevc ni nepremagljiv, čeprav je postal šele tretji skakalec, ki je na tekmi poletov slavil celo s padcem (Goldberger, Schmitt). "Takšne stvari se lahko zgodijo le na letalnicah, kjer še bolj do izraza prihajajo ekstremne dolžine. Seveda ni nepremagljiv, saj tudi v Vikersundu ni dobil vseh treh tekem. Tudi sam sem imel obdobje, ko sem zmagal za 25 točk, to se pač dogaja. Vse skupaj bi postalo dolgočasno, če bi se te zadeve ponavljale iz leta v leto, ampak na to ne računam," je o prevladi in morebitnem koncu le-te povedal Freund, ki se je kasneje dotaknil še številnih rekordov, ki bi jih Prevc v tej sezoni lahko dosegel.

Reuters

"Doslej je vse opravil tako, kot je treba, zato me ne preseneča, da je na poti do rekordnih znamk. Takšne stvari te zagotovo motivirajo, zato ne morem govoriti o kakšnih frustracijah. Ne vem točno, koliko znaša ta rekord, a kaj lahko se zgodi, da ga bo brez težav presegel. Vprašanje je le, kako dolgo lahko to formo zadrži. V njej vztraja že precej časa, zato dvomov o rekordu ne bi smelo biti," je še povedal tekmovalec, ki je poleg Prevca dobil še največ tekem za svetovni pokal v tej sezoni (3), a je na odru za zmagovalce v Lahtiju stal prvič po 10. januarju, ko je bil v domačem Willingenu tretji.

Morda lahko Freundu mimogrede spomin osvežimo mi in dodamo, da rekordi Gregorja Schlierenzauerja znašajo 2083 točk, 13 zmag in 20 stopničk v eni sezoni. Peter Prevc ima v tem trenutku 1619 točk, 11 zmag in 16 stopničk, morda pa je danes priložnost za izboljšanje vseh statistik.