900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 30.12.2015 08:50:39

"Kot gospodinja z rožami sem se pogovarjala s smučmi"

Slovenski smučarski tekači so zadnje priprave pred jubilejnim, desetim Tour de Skijem, ki se bo v Lenzerheideju s sprintom v klasični tehniki začel 1. januarja, opravili na domači Pokljuki. S temi so zelo zadovoljni, glavni trener Marko Gracer pa bo na Touru računal na pet tekmovalcev.

Lenezerheide po tekme gostil med 1. in 3. januarjem, po dnevu premora bodo tekači dva dni tekmovali v Oberstdorfu, 8. januarja jih čaka Dobbiaco, 9. in 10. januarja se bo novoletna turneja končala v Val di Fiemmeju.

"Malenkostna sprememba je v Oberstdorfu zaradi pomanjkanja snega. Prvi dan je sprint v klasični tehniki, naslednji dan pa 10 oziroma 15-kilometrska preizkušnja v klasični tehniki," je zadnje spremembe v programu pokomentiral Marko Gracer, ki bo na tekme popeljal Vesno Fabjan, Leo Einfalt, Alenko Čebašek, Niko Razinger in debitanta na Touru Miho Šimenca.

"Miha je toliko mlajši tekmovalec, da so njegovi cilji v distanci usmerjeni v kontinentalni pokal in domačo tekmo v Planici. Ima priložnost v Lenzerheideju na sprintu v prosti tehniki, kjer se je letos izkazal za zelo konkurenčnega tekmovalca. Alenka je potrdila, da je dobro pripravljena. S primernim pristopom in materialom lahko naredi lep rezultat. Močna bo v Dobbiacu na petkilometrski preizkušnji v prosti tehniki. Ali bo tekmovala do konca, bo odvisno od njenega stanja. Enako je pri Lei," pravi Gracer.


FABJANOVA SI ŽELI POLFINALE
V sprintu slovenski tabor največ upov polaga v Fabjanovo, dobitnico brona v sprintu na olimpijskih igrah v Sočiju. "Prihaja pomembno obdobje. Bližamo se vrhuncu sezone. Planici, da ne bo pomote. Tour ne bo vrhunec. Poudarek je na začetku Toura. Želim si preboja v polfinale. Vem, da sem tega sposobna. Čutim se močnejšo. Upam, da se bo vse 'poklopilo', da bo material na naši strani," je o ciljih dejala 30-letnica, ki je na Pokljuki veliko pozornosti posvetila smučem, iskanju pravega para. "Kot gospodinja z rožami sem se pogovarjala s smučmi, da bodo čim hitrejše," je z nasmeškom povedala Fabjanova, ki za zdaj razmišlja le o sprintu v Lenzerheideju. Čeprav bo 5. in 6. januarja še en v Oberstdorfu, Slovenka o tem še ne razmišlja, bolj je osredotočena na domačo tekmo celinskega pokala, ki bo 8. januarja v Planici. "Ne bom za vsako ceno šla v Oberstdorf. Sproti se bomo dogovarjali," dodaja Fabjanova.

Einfaltova je zadovoljna s treningi, ki jih je slovenska ekipa opravila na Pokljuki, na Tour se podaja sproščena. "Dobro sem trenirala, sprostila sem glavo. Zdi se mi, da sem v klasiki dobila prave občutke. Celoten trening je šel zelo dobro. Sem tekmovalka, ki je težko dolgo od doma. Telesno sem dobro pripravljena, tudi glava je na svojem mestu," napoveduje Einfaltova, ki je zadovoljna tudi s tem, da je pred to sezono pridobila nekaj mišične mase, to mora zdaj še unovčiti. "Pridobivanje mišične mase je bil moj namen. Lansko leto sem čutila, da imam primanjkljaj v moči. Od starta sem težko sledila, ko se je naredila luknja, sem bila v velikem zaostanku. Letos mi gre bolje, telo se še mora navaditi. Ko bom moč spravila v tehniko, se bo hitro poznalo."

"Sprint je zame najpomembnejši, želim si biti med 30. Osnovni plan je Lenzerheide. Potem bomo videli," o svojih ciljih razmišlja Razingerjeva, Čebaškova pa pravi: "Ko pogledaš program, se zdi težak, ko tekmuješ, ni. Zanimajo me točke svetovnega pokala. Upam, da bom prišla do njih. Upam na dobro skupno uvrstitev. Če bo dobra regeneracija, si želim, da grem do konca Toura."

Članki iz rubrike